Povežite se s nama

Međimurje

Dijabetes dovodi do gubitka vida, a povezan s pojavom očne mrene

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Dijabetes je bolest koja utječe na sposobnost tijela da učinkovito proizvodi ili koristiti inzulin kako bi se kontrolirao šećer u krvi (glukoza).

Iako je glukoza važan izvor energije za stanice tijela, povišene količine glukoze u krvi kroz dulji period mogu utjecati na mnoge dijelove tijela, uključujući srce, bubrege, krvne žile i male krvne žile unutar oka. Posljedice utjecaja dijabetesa na vid mogu biti vrlo ozbiljne, te u zadnjem stadiju bolesti dovesti do potpunoga gubitka vida.

Retinopatija

Kad krvne žile u mrežnici oka natiču ili se u potpunosti zatvore – ili ukoliko se stvaraju abnormalne krvne žile na površini mrežnice – takvo stanje se naziva dijabetička retinopatija. Jedan je od vodećih uzroka sljepoće u suvremenom svijetu. Rizik od sljepoće u dijabetičara je približno 10 do 20 puta viši nego u ljudi koji ne pate od te bolesti. Simptomi dijabetičke retinopatije su u roku od dvije godine nakon dijagnoze dijabetesa prisutni u samo 2 do 7 posto dijabetičara tipa I i približno u 20 posto dijabetičara tipa II. Nakon 25 godina trajanja dijabetesa, 80 do 100 posto dijabetičara tipa I i II imaju simptome dijabetičke retinopatije. Osobe s rizičnim faktorom od razvoja dijabetičke retinopatije su one koje imaju dijabetes ili lošu kontrolu šećera u krvi, trudnice, osobe s visokim krvnim tlakom ili s visokim omjerom masnoća u krvi.

 

Dijabetes može uzrokovati promjene vidne oštrine čak i ako nemate dijabetičku retinopatiju

Ako se razina šećera u krvi brzo mijenja, može utjecati na oblik vaše prirodne leće, uzrokujući zamagljen vid, koji se razbistri nakon što se razina šećera u krvi stabilizira. Jeste li znali da je dijabetes također povezan s očnom mrenom? Iako svatko može imati očnu mrenu, kod osoba s dijabetesom se javlja nešto prije i sazrijeva brže. Ako imate očnu mrenu (kataraktu), vaša prirodna očna leća je zamućena i onemogućuje fokusiranje na svjetlo, a vidna oštrina je snižena. Tijekom operacije očne mrene, prirodna – zamućena očna leća se ukloni te zamijeni umjetnom.

U Poliklinici Fokus možete operirati sivu mrenu ultrazvučnom (PHACO) metodom i isti dan otići kući. Operacija je potpuno bezbolna i ne zahtijeva dugotrajno bolovanje i odsutnost s posla. U razdoblju od sedam dana možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima i potrebama. Na mjesto zamućene leće ugrađuje se umjetna leća koja u potpunosti zamjenjuje prirodnu leću. Redovite godišnje kontrole kod oftalmologa utvrdit će jeste li i vi kandidat za operaciju sive mrene. Svoj termin za pregled možete dobiti na broj telefona 042/200-443.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN:

Poliklinika Fokus, 
V. Međerala 9, Varaždin
042/200-443
www.poliklinikafokus.hr

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje