Povežite se s nama

Međimurje

Djeca i roditelji iz Ukrajine na izletu s volonterima Odreda izviđača ‘Sirius’ i čakovečkoga Crvenog križa

Objavljeno:

- dana

U sklopu nacionalne kampanje ‘Hrvatska volontira’ Odred izviđača ‘Sirius’ je u subotu 14. svibnja provodio aktivnost svojeg projekta ‘Upoznajmo novi zavičaj’, na kojoj je djecu izbjeglice iz Ukrajine i njihove roditelje poveo na izlet Međimurskom županijom.

Na aktivnosti je sudjelovalo 40-ak djece i roditelja iz Ukrajine te desetak volontera iz Odreda izviđača ‘Sirius’ i Crvenog križa Čakovec, a sve sudionike je na početku ispratila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Volonteri i edukacija

Ciljevi projekta bili su upoznavanje raseljene djece i njihovih roditelja sa svojim novim zavičajem, socijalizacija djece iz Ukrajine i prilagođavanje na nove krajeve, uvjete života i prijatelje, uključivanje širokog skupa volontera u aktivnosti projekta (volonteri izviđači, volonteri iz Crvenog križa …) te ekološka edukacija.

Aktivnost je krenula posjetom Mlina na rijeci Muri u Žabniku, gdje su se svi sudionici mogli provozati skelom i probati tradicionalnu međimursku gibanicu.

Sljedeće odredište bilo je šetalište Fusek u Murskom Središću. Na lokaciji Fusek sudionike je dočekao gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i poželio im dobrodošlicu. Za sve sudionike je organiziran ručak na natjecanju u kuhanju gulaša koje se tamo održavalo. Poslije ručka sudionici izleta prošetali su šetnicom do centra Murskog Središća, odakle se autobusom krenulo prema Peklenici gdje je napravljen obilazak Spomen parka naftaša.

Običaji i igra

Potom je organiziran posjet CZP-u “Med dvemi vodami” u Križovcu, gdje su posjetitelji imali priliku ponešto naučiti o flori i fauni te ljudima i starim običajima Međimurja.

Aktivnost je završila na igralištu i livadama pored ribnjaka ŠRD-a “Mura” Mursko Središće, na kojima su se održale razne igre koje su za djecu pripremili mladi voditelji Odreda izviđača “Sirius” iz Varaždina i Čakovca.

Projekt “Upoznajmo novi zavičaj” sufinancira Zaklada izviđačkog prijateljstva, a samo provođenje podržali su Gradsko društvo Crvenoga križa Grada Čakovca, Grad Čakovec, Grad Mursko Središće, Turistička zajednica Sveti Martin na Muri te Javna ustanova “Međimurska priroda”.

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje