Povežite se s nama

Međimurje

Djeca i roditelji iz Ukrajine na izletu s volonterima Odreda izviđača ‘Sirius’ i čakovečkoga Crvenog križa

Objavljeno:

- dana

U sklopu nacionalne kampanje ‘Hrvatska volontira’ Odred izviđača ‘Sirius’ je u subotu 14. svibnja provodio aktivnost svojeg projekta ‘Upoznajmo novi zavičaj’, na kojoj je djecu izbjeglice iz Ukrajine i njihove roditelje poveo na izlet Međimurskom županijom.

Na aktivnosti je sudjelovalo 40-ak djece i roditelja iz Ukrajine te desetak volontera iz Odreda izviđača ‘Sirius’ i Crvenog križa Čakovec, a sve sudionike je na početku ispratila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Volonteri i edukacija

Ciljevi projekta bili su upoznavanje raseljene djece i njihovih roditelja sa svojim novim zavičajem, socijalizacija djece iz Ukrajine i prilagođavanje na nove krajeve, uvjete života i prijatelje, uključivanje širokog skupa volontera u aktivnosti projekta (volonteri izviđači, volonteri iz Crvenog križa …) te ekološka edukacija.

Aktivnost je krenula posjetom Mlina na rijeci Muri u Žabniku, gdje su se svi sudionici mogli provozati skelom i probati tradicionalnu međimursku gibanicu.

Sljedeće odredište bilo je šetalište Fusek u Murskom Središću. Na lokaciji Fusek sudionike je dočekao gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i poželio im dobrodošlicu. Za sve sudionike je organiziran ručak na natjecanju u kuhanju gulaša koje se tamo održavalo. Poslije ručka sudionici izleta prošetali su šetnicom do centra Murskog Središća, odakle se autobusom krenulo prema Peklenici gdje je napravljen obilazak Spomen parka naftaša.

Običaji i igra

Potom je organiziran posjet CZP-u “Med dvemi vodami” u Križovcu, gdje su posjetitelji imali priliku ponešto naučiti o flori i fauni te ljudima i starim običajima Međimurja.

Aktivnost je završila na igralištu i livadama pored ribnjaka ŠRD-a “Mura” Mursko Središće, na kojima su se održale razne igre koje su za djecu pripremili mladi voditelji Odreda izviđača “Sirius” iz Varaždina i Čakovca.

Projekt “Upoznajmo novi zavičaj” sufinancira Zaklada izviđačkog prijateljstva, a samo provođenje podržali su Gradsko društvo Crvenoga križa Grada Čakovca, Grad Čakovec, Grad Mursko Središće, Turistička zajednica Sveti Martin na Muri te Javna ustanova “Međimurska priroda”.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje