Povežite se s nama

Život i društvo

Djeca i učitelji varaždinske III. OŠ učili o šećernoj bolesti i što učiniti u kritičnim situacijama

Objavljeno:

- dana

ZANIMLJIVO I EDUKATIVNO

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti na  III. OŠ Varaždin održana je edukacija djece te stručno usavršavanje učitelja i suradnika škole na temu dijabetesa.

O dijabetesu kroz edukativni film i predavanja

Članovi društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin prikazali su najmlađim učenicima edukativni film o šećernoj bolesti, dok su medicinske sestre Andreja Borko i Kristina Karaula Šinko s Odjela pedijatrije varaždinske Bolnice podučavale nastavnike o simptomima, rizicima, te kako pravilno reagirati u ključnim trenucima.

– Iako učitelji dosta znaju o šećernoj bolesti, drugačije je kada u svom razredu imate dijete sa šećernom bolesti. Vi ste za to dijete odgovorni i naravno da vas je strah napraviti nešto, a da ne pođe po zlu. Zbog toga u prvom redu dosta surađujemo s roditeljima te djece, a provodimo i stručna usavršavanja naših djelatnika kako bi oni znali pravilno reagirati u potrebnom trenutku – istaknula je Jasenka Martinčević, ravnateljica III. OŠ Varaždin.

Učiteljica razredne nastave Ružica Marčec istaknula je da se prošle godine prvi put susrela s djetetom koje je imalo šećernu bolest.

– U suradnji s roditeljima uvjerili smo se da i dijete koje ima dijabetes može normalno funkcionirati i raditi – istaknula je Marčec.

Medicinska sestra Andreja Borko je istaknula da je normalno da svakog roditelja uhvati panika kad dozna da mu dijete ima dijabetes.

– Borimo se da ne dođe do diskriminacije djece koja boluju od dijabetesa u školi jer drugoj je djeci neobično da se oni “pikaju” – istaknula je Brlek

– Vrlo se malo zna o dijabetesu, a najčešća pitanja koja nam postavljaju je što jesti, na koji način pripremati hranu, koje su metode liječenja, što napraviti kad je razina šećera u krvi visoka, a što kad je niska. I onda smo mi tu da im damo odgovore na ta pitanja i ukažemo na važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti – objasnila je Borko.

Da je ovakav vid edukacije izuzetno važan ističe i predsjednica Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin Antonija Brlek.

– Djeca kad krenu u školu moraju se osamostaliti. Za vrijeme nastave moraju si znati sami izmjeriti šećer, dati inzulin te sami moraju naučiti kontrolirati svoju bolest. S druge strane, mi se borimo da ne dođe do diskriminacije te djece u školi jer je drugoj djeci neobično da se oni “pikaju”, a ponekad i neobično ponašaju. Stoga ovakav vid edukacije ima za cilj i senziblizirati ostale o šećernoj bolesti. Kao takvim malima, za cijeli život ostat će im u sjećanju da su u razredu imali prijatelja sa šećernom bolesti, te će u budućnosti znati takvim osobama i pomoći – zaključila je na kraju Brlek.

 

Izvor:
Foto: Foto: III. OŠ Varaždin

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje