Povežite se s nama

Život i društvo

Djeca i učitelji varaždinske III. OŠ učili o šećernoj bolesti i što učiniti u kritičnim situacijama

Objavljeno:

- dana

ZANIMLJIVO I EDUKATIVNO

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti na  III. OŠ Varaždin održana je edukacija djece te stručno usavršavanje učitelja i suradnika škole na temu dijabetesa.

O dijabetesu kroz edukativni film i predavanja

Članovi društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin prikazali su najmlađim učenicima edukativni film o šećernoj bolesti, dok su medicinske sestre Andreja Borko i Kristina Karaula Šinko s Odjela pedijatrije varaždinske Bolnice podučavale nastavnike o simptomima, rizicima, te kako pravilno reagirati u ključnim trenucima.

– Iako učitelji dosta znaju o šećernoj bolesti, drugačije je kada u svom razredu imate dijete sa šećernom bolesti. Vi ste za to dijete odgovorni i naravno da vas je strah napraviti nešto, a da ne pođe po zlu. Zbog toga u prvom redu dosta surađujemo s roditeljima te djece, a provodimo i stručna usavršavanja naših djelatnika kako bi oni znali pravilno reagirati u potrebnom trenutku – istaknula je Jasenka Martinčević, ravnateljica III. OŠ Varaždin.

Učiteljica razredne nastave Ružica Marčec istaknula je da se prošle godine prvi put susrela s djetetom koje je imalo šećernu bolest.

– U suradnji s roditeljima uvjerili smo se da i dijete koje ima dijabetes može normalno funkcionirati i raditi – istaknula je Marčec.

Medicinska sestra Andreja Borko je istaknula da je normalno da svakog roditelja uhvati panika kad dozna da mu dijete ima dijabetes.

– Borimo se da ne dođe do diskriminacije djece koja boluju od dijabetesa u školi jer drugoj je djeci neobično da se oni “pikaju” – istaknula je Brlek

– Vrlo se malo zna o dijabetesu, a najčešća pitanja koja nam postavljaju je što jesti, na koji način pripremati hranu, koje su metode liječenja, što napraviti kad je razina šećera u krvi visoka, a što kad je niska. I onda smo mi tu da im damo odgovore na ta pitanja i ukažemo na važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti – objasnila je Borko.

Da je ovakav vid edukacije izuzetno važan ističe i predsjednica Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin Antonija Brlek.

– Djeca kad krenu u školu moraju se osamostaliti. Za vrijeme nastave moraju si znati sami izmjeriti šećer, dati inzulin te sami moraju naučiti kontrolirati svoju bolest. S druge strane, mi se borimo da ne dođe do diskriminacije te djece u školi jer je drugoj djeci neobično da se oni “pikaju”, a ponekad i neobično ponašaju. Stoga ovakav vid edukacije ima za cilj i senziblizirati ostale o šećernoj bolesti. Kao takvim malima, za cijeli život ostat će im u sjećanju da su u razredu imali prijatelja sa šećernom bolesti, te će u budućnosti znati takvim osobama i pomoći – zaključila je na kraju Brlek.

 

Izvor:
Foto: Foto: III. OŠ Varaždin

Međimurje

FOTO Na nekoliko novih lokacija u Međimurju kućišta za fiksne kamere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom ovoga tjedna na nekoliko prometnica na području Međimurske županije postavljena su nova kućišta u koja se mogu instalirati uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila (GATSO RT4).

Postavljanje novih kućišta financirano je proračunskim sredstvima Grada Preloga, Općine Nedelišće i Općine Strahoninec.

Prvih osam kućišta na međimurskim prometnicama postavljeno je tijekom 2019. godine, a s postavljenjem novih pet, ukupno je na području Policijske uprave međimurske instalirano 13 kućišta.

Podsjećamo, Policijska uprava međimurska raspolaže sa četiri kamere, koje će se prema sigurnosnoj procjeni seliti s jedne lokacije na drugu, dok će prazna kućišta obavljati svoju preventivnu funkciju. Osim nadzora brzine, putem fiksnih kamera mogu se utvrđivati i prekršaji nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje, prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa i mnogi drugi prekršaji.

Ujedno, upozoravamo sve sudionike u cestovnom prometu da se brzina kretanja vozila, osim spomenutih fiksnih kamera, utvrđuje i pomoću mobilnih uređaja za mjerenje brzine.

Lokacije na kojima se nadzire brzina kretanja vozila na području Međimurske županije (postavljena kućišta za kamere):

STARE LOKACIJE

NEDELIŠĆE, Varaždinska ulica,
ŠENKOVEC, Ulica maršala Tita,
ČAKOVEC, Južna obilaznica grada Čakovca,
ČAKOVEC, Zrinsko-frankopanska ulica,
MALA SUBOTICA, Glavna ulica,
MURSKO SREDIŠĆE, Ulica maršala Tita,
PRELOG, Čakovečka ulica,
BREZJE, Ulica Brezje

NOVE LOKACIJE

NEDELIŠĆE, Ulica Vladimira Nazora,
GORNJI HRAŠĆAN, Čakovečka ulica,
PUŠĆINE, Čakovečka ulica,
STRAHONINEC, Dravska ulica (Poleve),
PRELOG, Ulica Zrinskih.

Nastavite čitati

Život i društvo

Centar P4 za projekte usmjerene prema mladima od Grada Varaždina dobio 350.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin

Predsjednica varaždinske Udruge mladih V.U.K. (Varaždin underground klub) Etelka Kožar i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok u srijedu su u Gradskoj vijećnici pred novinarima potpisali ugovor kojim se osigurava sredstvima iz proračuna sufinanciranje programa i aktivnosti u P4 Centru za mlade u visini 350 tisuća kuna.

– Ovo je jedna važna stvar za grad Varaždin. Ovime Grad Varaždin i udruga V.U.K. te cijeli Centar za mlade P4 na tri godine dugoročno sklapaju sporazum o međusobnoj suradnji. S obzirom na to da je Udruga V.U.K. uspjela dobiti europska i nacionalna sredstva u znatnom iznosu te da se sama nametnula kao partner koji se brine za mlade ljude te razvija nove projekte i programe u Centru P4, mislim da je ovo važna stvar. To je osobito važno zbog psiholoških i socijalnih programa usmjerenih prema mladim ljudima. Osobito mi je drago da ide ovaj program psihološke i socijalne podrške mladim ljudima u korona-krizi jer se o tome, nažalost, nitko danas ozbiljnije i sustavno ne bavi u Hrvatskoj. Udruga i Grad Varaždin to će ovime na neki način nadomjestiti. Stalno sam govorio da Centar za mlade nije zgrada, nije prostor. To su zapravo programi kojima se razvija povjerenje između Grada, zajednice, građana i samih mladih ljudi. Sada smo konačno dobili udruge koje zajedno s gradom mogu promicati interese mladih. Zato mi je i drago da smo izdvojili za to znatna sredstva iz proračuna za koja smatram ako su izdvojena za mlade nikada neće biti previsoka – rekao je gradonačelnik Čehok poslije potpisivanja dokumenta.

Etelka Kožar, predsjednica Udruge mladih V.U.K., trenutno najjače udruge koja se na području Varaždinske županije brine o mladima, zahvalila je na velikoj podršci koju Grad Varaždin daje Udruzi već nekoliko godina.

– Dobili smo veliku financijsku injekciju koja nam zaista pomaže u ovim kriznim vremenima, pogotovo da provodimo inovativne i kvalitetne programe za naše mlade. U pripremi su brojni programi i nadam se da će nam pandemija dopustiti da se sve to odvije u drugačijem obliku nego što je to bila praksa do sada – istaknula je Kožar.

Nino Preložnjak, programski direktor P4 Centra za mlade, predstavio je čime će se mladi baviti u Centru.

– Zahvaljujući Gradu Varaždinu, nacionalnoj Zakladi za razvoj civilnog društva te Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, ove godine krećemo s kvalitetnijom produkcijom naših programa i dodatnim novim sadržajima s fokusom na nezavisnu kulturu – rekao je Preložnjak, koji je uz najavu sadržaja vezanih uz kazališnu i muzičku djelatnost, istaknuo i programe koji će se baviti mentalnim zdravljem mladih te inovacijama.

Posebno je izdvojio radionice koje će se baviti metodom „storytelling“.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica te nadležna pročelnica Mirna Kezele.

Uz ostalo, naglašeno je da je po prvi puta podrška voditelju programa P4 Centar za mlade predviđena do 2023. godine, s time da se ugovor sklapa na rok od jedne godine za provođenje programa u tekućoj godini s mogućnošću produženja do 2023.

Grad je obnovio i stavio u funkciju podrumske prostorije P4 Centra, a ove će godine biti obnovljeni i dotrajali klima uređaji.

Nastavite čitati