Povežite se s nama

Međimurje

Djelatnici Veleposlanstva SAD-a prepoznali potencijale Međimurja

Objavljeno:

- dana

U okviru novoga programa pod nazivom „MeetUS“, diplomati i djelatnici Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu obilaze hrvatske gradove i županije da bi u susretima s čelnicima institucija i gospodarskih subjekata vidjeli konkretne mogućnosti unapređenja suradnje na području obrazovanja, gospodarstva, kulture i turizma.

Otvorena sredina

Izaslanstvo na čelu s Matthewom J. Garrettom primio je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je izrazio zadovoljstvo što je projekt krenuo upravo u Međimurju.

– Iako najmanja, Međimurska županija predvodnica je brojnih pozitivnih trendova, poglavito na području gospodarstva i novih tehnologija. Najviše ulažemo u obrazovanje jer to smatramo najsigurnijim i najboljim ulogom za bolju budućnost naših stanovnika – rekao je Posavec.

Garrett je rekao da Međimurska županija nije slučajno prva regija u Republici Hrvatskoj koju djelatnici posjećuju

Župan je nadodao da je Međimurje izrazito otvorena sredina koju uz ljude visokih radnih i moralnih osobina krase prelijepa priroda i bogato povijesno nasljeđe te je u službeni posjet pozvao veleposlanika Roberta W. Kohorsta. Garrett je rekao da Međimurska županija nije slučajno prva regija u Republici Hrvatskoj koju djelatnici posjećuju u okviru novoga “MeetUS” programa Veleposlanstva: oduševljen viđenim u Međimurju, dodao je da se nada da će i u drugim dijelovima Hrvatske susretati isto toliko obrazovane, pozitivne i vrijedne ljude te je uvjeren da mogućnosti za suradnju ima, ocjenivši investicijsku klimu u Međimurju iznimno pozitivnom.

Dvije kulture

– Američki ulagači u LPT-u u Prelogu izrazito su zadovoljni poslovanjem u vašoj županiji te su zasigurno zbog pozitivnih iskustava neki od najvećih promotora Međimurja u poslovnom svijetu i među potencijalnim američkim investitorima – smatra Garrett.

Pored sastanka sa Županom, djelatnici Veleposlanstva SAD-a posjetili su i Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu, gdje su se susreli s učenicima i djelatnicima s kojima su razgovarali o razlikama i sličnostima dviju kultura, obrazovnoga sustava te svakodnevnom životu mladih. Prvi posjet su završili obilaskom pivovare “Lepi dečki” gdje je im predstavljen uspješan model malog poduzetništva i proces proizvodnje craft piva.

Tijekom sljedećih posjeta, djelatnici Veleposlanstva SAD-a nastojat će se upoznati sa što više primjera dobre prakse u NGO sektoru, kulturi, turizmu, obrazovanju i gospodarstvu.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje