Povežite se s nama

Život i društvo

Do više mjesta i boljih uvjeta u domovima za starije uz pomoć europskog novca

Objavljeno:

- dana

Tribina

– Za poboljšanje uvjeta smještaja u domove i povećanje smještajnih kapaciteta potrebno je osigurati sredstva, prvenstveno povlačenjem iz europskih fondova. Osiguranje sredstava nužno je i za otvaranje specijaliziranih odjela unutar ustanova, kao što su Alzhaimerova bolest i drugi oblici demencije – istaknuto je, uz ostalo, na SDP-ovoj tribini koja je održana u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

Tribinu je organizirao Forum seniora SDP-a Varaždin u prostorijama 6. MO. a vodila ju je predsjednica Foruma seniora Nada Zadravec. 

Zahtjevan posao, a djelatnici potplaćeni 

O problematici u radu domova govorili su Milivoj Kolonić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Barbara Antolić Vupora, osnivačica Doma Sveta Ana Babinec i članica Savjeta za socijalnu skrb SDP-a Hrvatske, te Siniša Česi iz Obiteljskog centra Varaždin.

Na tribini je istaknuto kako je potrebno voditi brigu i osigurati sredstva za stalne edukacije stručnog osoblja u domovima, što bi umnogome utjecalo na kvalitetu života starijih osoba unutar domova.

– Nužno je usvojiti zakonsku regulativu kojom će se bolje i kvalitetnije urediti poslovanje domova, organizacija i sistematizacija radnih mjesta u domovima za starije i nemoćne osobe. U ovom trenutku, propisani koeficijenti vezani uz isplate i visinu plaća djelatnika, nisu stimulativni za ovaj zahtjevan i odgovoran posao – istaknuto je na tribini na kojoj su, uz brojne građane treće životne dobi, bili predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić i predsjednik Foruma mladih i županijski vijećnik Luka Zrinski.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje