Povežite se s nama

Život i društvo

Do više mjesta i boljih uvjeta u domovima za starije uz pomoć europskog novca

Objavljeno:

- dana

Tribina

– Za poboljšanje uvjeta smještaja u domove i povećanje smještajnih kapaciteta potrebno je osigurati sredstva, prvenstveno povlačenjem iz europskih fondova. Osiguranje sredstava nužno je i za otvaranje specijaliziranih odjela unutar ustanova, kao što su Alzhaimerova bolest i drugi oblici demencije – istaknuto je, uz ostalo, na SDP-ovoj tribini koja je održana u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

Tribinu je organizirao Forum seniora SDP-a Varaždin u prostorijama 6. MO. a vodila ju je predsjednica Foruma seniora Nada Zadravec. 

Zahtjevan posao, a djelatnici potplaćeni 

O problematici u radu domova govorili su Milivoj Kolonić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Barbara Antolić Vupora, osnivačica Doma Sveta Ana Babinec i članica Savjeta za socijalnu skrb SDP-a Hrvatske, te Siniša Česi iz Obiteljskog centra Varaždin.

Na tribini je istaknuto kako je potrebno voditi brigu i osigurati sredstva za stalne edukacije stručnog osoblja u domovima, što bi umnogome utjecalo na kvalitetu života starijih osoba unutar domova.

– Nužno je usvojiti zakonsku regulativu kojom će se bolje i kvalitetnije urediti poslovanje domova, organizacija i sistematizacija radnih mjesta u domovima za starije i nemoćne osobe. U ovom trenutku, propisani koeficijenti vezani uz isplate i visinu plaća djelatnika, nisu stimulativni za ovaj zahtjevan i odgovoran posao – istaknuto je na tribini na kojoj su, uz brojne građane treće životne dobi, bili predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić i predsjednik Foruma mladih i županijski vijećnik Luka Zrinski.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje