Povežite se s nama

Život i društvo

Do više mjesta i boljih uvjeta u domovima za starije uz pomoć europskog novca

Objavljeno:

- dana

Tribina

– Za poboljšanje uvjeta smještaja u domove i povećanje smještajnih kapaciteta potrebno je osigurati sredstva, prvenstveno povlačenjem iz europskih fondova. Osiguranje sredstava nužno je i za otvaranje specijaliziranih odjela unutar ustanova, kao što su Alzhaimerova bolest i drugi oblici demencije – istaknuto je, uz ostalo, na SDP-ovoj tribini koja je održana u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

Tribinu je organizirao Forum seniora SDP-a Varaždin u prostorijama 6. MO. a vodila ju je predsjednica Foruma seniora Nada Zadravec. 

Zahtjevan posao, a djelatnici potplaćeni 

O problematici u radu domova govorili su Milivoj Kolonić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Barbara Antolić Vupora, osnivačica Doma Sveta Ana Babinec i članica Savjeta za socijalnu skrb SDP-a Hrvatske, te Siniša Česi iz Obiteljskog centra Varaždin.

Na tribini je istaknuto kako je potrebno voditi brigu i osigurati sredstva za stalne edukacije stručnog osoblja u domovima, što bi umnogome utjecalo na kvalitetu života starijih osoba unutar domova.

– Nužno je usvojiti zakonsku regulativu kojom će se bolje i kvalitetnije urediti poslovanje domova, organizacija i sistematizacija radnih mjesta u domovima za starije i nemoćne osobe. U ovom trenutku, propisani koeficijenti vezani uz isplate i visinu plaća djelatnika, nisu stimulativni za ovaj zahtjevan i odgovoran posao – istaknuto je na tribini na kojoj su, uz brojne građane treće životne dobi, bili predsjednik varaždinskog SDP-a Alen Kišić i predsjednik Foruma mladih i županijski vijećnik Luka Zrinski.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Vinica: mjesno groblje dobilo novu ogradu, a općinska dvorana žaluzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošli tjedan postavljeno je 100 metara nove ograde na južnom dijelu viničkog groblja, od bivšeg smetlišta do glavnog ulaza u grobnu kućicu.

– Ograda na spomenutom dijelu mjesnog groblja bila je već toliko nagnuta i oštećena da smo  prionuti zamjeni tog dijela ograde stare više od 40 godina. Betonski elementi bili su dotrajali, te ih više danas nema na tržištu, stoga smo morali sve staro maknuti i zamijeniti novim. Radovi na spomenutoj ogradi vrijedni su oko 15 tisuća kuna i bit će financirani u cijelosti iz općinskog proračuna – ističu u Općini.

Na zgradi Općine, odnosno na prostoru općinske dvorane, ovih dana postavljene su aluminijske žaluzine koje će služiti kao sjenilo i zaštita od sunca. Sve dnevne predstave (školske, kazališne, vrtićke, predavanja i druge) koje su dosad organizirane u dvorani bile su otežane za izvođenje, zbog jačine prirodne svjetlosti i  sunca.

– Investicija iznosi oko 18 tisuća kuna te je također financirana iz proračuna Općine Vinica. Ovim postavljanjem žaluzina bit će omogućena sva dnevna događanja koja su dosada bila praktično nemoguća i služit će za sve prigode i manifestacije, za duži vijek i nove naraštaje – naglasio je marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iz PU varaždinske upozoravaju građane: oprez prilikom spaljivanja korova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– S dolaskom ljepšeg vremena, a samim time i radova na otvorenom i spaljivanja korova, bilježimo porast broja požara. U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar – upozorili su iz PU varaždinske.

Naime, prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.

U slučaju provođenja spaljivanja, varaždinska policija apelira i poziva sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

Skreću pozornost građana da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza:    spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena, prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu, oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal, osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje te ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

– Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti. Apeliramo na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora jer i mala nepažnja može imati velike posljedice – poručili su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!