Povežite se s nama

Međimurje

Dobar vid i osjećaj uz Optiku Lineta

Objavljeno:

- dana

NOVO

Niste zadovoljni svojim vidom, na kraju dana vas boli glava, ili samo želite nove naočale? Dođite u Kukuljevićevu ulicu 7 u Varaždinu, gdje je vrata otvorila Optika Lineta. U Čakovcu i Prelogu prisutni su već više od dva desetljeća, a otvaranjem Optike Lineta u samom središtu Varaždina žele svoju stručnost i usluge približiti i svojim sugrađanima.

Ključ dugogodišnjeg uspjeha Optike Lineta su godine uložene u školovanje, stručnost, profesionalnost i ljubaznost prema svakom klijentu. Ono po čemu se razlikuju od ostalih je što će vam u Optici Lineta pregled vida napraviti optometristi.

– Optometrist nije liječnik, već visokoobrazovana stručna osoba za precizno mjerenje dioptrije za naočale i kontaktne leće, osposobljena za otkrivanje raznih abnormalnosti vida te prepoznavanje mogućih bolesti koje zahvaćaju oko, odnosno sustav vida. Ako optometrist kod pregleda posumnja na neku bolest, uputit će vas očnom liječniku (oftalmologu) – objasnio je magistar optometrije Vjekoslav Majdak, vlasnik Optike Lineta.

U suvremeno opremljenim prostorima Optike Lineta, uz kvalitetnu kontrolu vida, svaki klijent će od optometrista dobiti savjet i prijedlog najboljeg rješenja, poštujući želje i potrebe svakoga. Dobre naočale su one koje osiguravaju dobar vid i s kojima se dobro osjećate. Upravo se time vode u Optici Lineta.

– Svi koji kod nas obave pregled vida i nakon toga im izradimo dioptrijske naočale, dobit će kompletno jamstvo ne samo na naočale, već i na ugodu nošenja. Dogodi li se da se klijent s naočalama ne osjeća dobro, napravit ćemo korekcije, bez dodatnog plaćanja.
Naruči li netko naočale bez naše provjere dioptrije, dobit će jamstvo samo na proizvod – objasnio je Majdak.
Usluga mjerenja dioptrije je besplatna za sve klijente koji kod nas kupe naočale ili kontaktne leće.

Naručite se! 

Optika Lineta svojim klijentima nudi veliki izbor dioptrijskih okvira i sunčanih naočala uz plaćanje gotovinom i karticama s mogućnošću obročnog plaćanja. Imate li problema s vidom ili sumnjate u zdravlje svojih očiju, okrenite broj telefona 042/420-820 i rezervirajte svoj termin u Optici Lineta, koja je otvorena svaki dan od 8.30 do 13 sati te od 16 do 19 sati, a subotom od 8.30 do 13 sati.

Gdje smo

Optika Lineta nalazi se u Ulici Ivana Kukuljevića 7 u Varaždinu u samom središtu grada. Više informacija možete dobiti na broju telefona: 042/420-820.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Zavičajno društvo Međimurje oprostilo se od svoga počasnog člana Milana Bandića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića oglasilo se Društvo Međimuraca u Zagrebu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Tijekom dugogodišnjeg mandata gospodina Milana Bandića na čelu Grada Zagreba, Društvo Međimuraca u Zagrebu imalo je u njegovoj osobi značajnu potporu u radu kao i brojne uspješne suradnje te istinskog prijatelja koji je uvijek bio rado viđen gost na događanjima u organizaciji zagrebačkih Međimuraca.

S velikom tugom članovi Društva primili su vijest o iznenadnom odlasku gradonačelnika koji je ujedno bio i njihov počasni član. Kako bi se zahvalili i iskazali svoje poštovanje, zagrebački Međimurci oprostili su se od gospodina Bandića dirljivom i iskrenom oproštajnom porukom upisanom u Knjigu žalosti:

“Dragi gradonačelniče, uvijek smo s ponosom isticali da ste naš počasni član i veliki prijatelj Društva! U ime svih Međimuraca u Zagrebu zahvaljujemo se na nesebičnoj pomoći, iskrenom prijateljstvu, savjetima, kao i svakoj riječi koju ste sa žarom i ljubavi uputili nama koji smo svoj dom našli i stvorili u gradu Zagrebu. Neka Vam je laka zemlja i mirna duša!

Vaši zagrebački Međimurci.”

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I ove godine zaštitna ograda i volonteri spašavaju žabe od stradavanja na prometnicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: SINIŠA GOLUB

Dolaskom sve toplijeg vremena započinje sezona migracije i razmnožavanja žaba i drugih vodozemaca. Životinje napuštaju prostor na kojem su provele zimu i kreću prema mrijestilištima u vodenim staništima. Na tom putu u pravilu prelaze preko prometnih cesta, a nemali broj njih stradava pod kotačima motornih vozila.

Upravo iz tog razloga u Međimurskoj županiji je još 2013. godine započeo projekt pod nazivom „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“. Projekt provodi „Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s lokalnim partnerima. Projektne aktivnosti uključuju postavljanje zaštitne ograde koja u vrijeme migracije žaba i drugih vodozemaca, onemogućava njihov prelazak preko ceste. Umjesto da se zapute preko prometnice, žabe hodaju uz zaštitnu ogradu te bivaju „ulovljene“ u zamke, odnosno ukopane kante.

– Kante se ukopavaju uz ogradu na svakih 50-ak metara te na taj način sprečavamo vodozemce, a posebno žabe da dođu na prometnicu. Naši volonteri ih potom vade iz kanti i fizički prenose preko ceste. Na taj im način omogućavamo da sigurno stignu do vodenih površina gdje će se mrijestiti – pojašnjava nam Sara Janković, stručna suradnica „Međimurske prirode“ i voditeljica projekta.

Ograda je i ove godine postavljena u Općini Selnica, na prometnicama Selnica – Zaveščak i Selnica – Donji Koncovčak, kao i u Općini Nedelišće na županijskoj cesti Črečan – Macinec. Na području Nedelišća projekt se provodi od 2013. godine u suradnji s Udrugom „Platana“, a godinu dana kasnije s postavljanjem zaštitne ograde se započelo i u Selnici uz podršku Općine.

– Te lokacije su locirane kao crne točke na kojima stradava veliki broj žaba i drugih vodozemaca. Nakon što se postavi zaštita uz prometnice, volonteri uključeni u akciju svakodnevno obilaze lokacije i prenose žabe preko ceste. Akcija se provodi tijekom četiriju do pet tjedana, sve tamo do Uskrsa, kada otprilike završava vrijeme mriještenja – dodaje Sara Janković i otkriva da je postavljeno 1750 metara ograde, 500 metara u Križopotju, 500 metara u Črečanu i 750 metara u Selnici.

Ove godine u projekt je uključena i treća lokacija na kojoj je postavljena zaštitna ograda. Riječ je o području retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Ono što svakako može veseliti organizatore akcije da se svake godine uključuje sve veći broj volontera, posebno mladih, učenika međimurskih osnovnih i srednjih škola.

– Na postavljanju zaštitne ograde sudjelovalo je 56 volontera, a ako njima pribrojimo i sve one koji će ovih nešto više od mjesec dana prenositi žabe preko prometnica, na projektu „Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ radi stotinjak volontera. Veseli što je među njima sve više školaraca. Na projektu će ove godine vrlo aktivno sudjelovati učenici osnovnih škola Macinec i Selnica, kao i srednjoškolci iz Srednje škole Čakovec i Gimnazije Josipa Slavenskog – otkriva Janković.

Broj spašenih vodozemaca, a posebno žaba, varira iz godine u godinu.

– Prošle smo godine na području Selnice spasili oko 1300 žaba, dok je 2018. godine ta brojka iznosila čak 6300. Točne razloge tako velike razlike ne znamo, za to bismo trebali provesti detaljno istraživanje. Na lokaciji u Općini Nedelišće broj spašenih životinja je svake godine otprilike jednak i kreće se od 300 do 500 jedinki – zaključuje voditeljica projekta Sara Janković.

Nastavite čitati