Povežite se s nama

Život i društvo

Doc. dr. sc. Mario Konecki, autor web aplikacije za stipendije, novi savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

MLADI ZNANSTVENIK S FOI-JA

Dječji vrtić Varaždin već nekoliko dana ima nove web stranice, dostupne na web adresi www.djecjivrticvz.hr.

Za to je zaslužan mladi znanstvenik i profesor zaposlen na Katedri za teorijske i primijenjene osnove informacijskih znanosti na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu doc. dr. sc. Mario Konecki, koji je 6. ožujka ove godine imenovan posebnim savjetnikom rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise.

Zanimljivo je da je doc. dr. sc. Konecki stranice napravio volonterski.

Web stranice Sveučilišta u Zagrebu, “Forum stipendija”…

Od početka 2015. mladi znanstvenik rodom iz Daruvara volontira u sklopu Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja. Veći dio svojih volonterskih aktivnosti posvetio je upravo Dječjem vrtiću Varaždin jer smatra da je to područje vrijedno truda i ulaganja. Ovog utorka web stranice su predstavljene voditeljima svih objekata Dječjeg vrtića Varaždin.  Voditelji su iskazali svoje veliko zadovoljstvo novim web stranicama i novim vizualnim identitetom koji je izrađen.

– Osobno mi je jako drago zbog toga i nadam se da će izrađene web stranice biti dugo vremena na korist kako djelatnicima vrtića, tako i roditeljima i ostalim posjetiteljima – rekao je doc. dr. sc. Konecki. 

Web aplikacija “Forum stipendija” omogućuje studentima da na jednom mjestu na jednostavan način dođu do svih trenutno dostupnih stipendija

No, to nisu svi projekti i postignuća mladog profesora s FOI-ja. Autor je i nove web aplikacije “Forum stipendija”, koju je 17. veljače 2017. predstavio u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Spomenuta web aplikacija dostupna je na web adresama www.moja-stipendija.hr, www.forum-stipendija.hr i na nizu drugih web adresa.

Riječ je o aplikaciji koja studentima na jednom mjestu omogućuje pregled stipendija koje nude sva hrvatska javna sveučilišta i veleučilišta.

Uz ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavu Barišića, predstavljanju aplikacije prisustvovali su predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, rektori ostalih hrvatskih sveučilišta, dekani i prodekani fakulteta i umjetničkih akademija u Hrvatskoj te nekoliko studentskih predstavnika. Moderator predstavljanja bila je prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić.

– Web aplikacija “Forum stipendija” omogućuje studentima da na jednom mjestu na jednostavan način dođu do svih trenutno dostupnih stipendija koje nude stipenditori koji su uključeni u ovu platformu te da ovim putem pronađu pravu stipendiju za sebe – rekao je doc. dr. sc. Konecki.

Tijekom 2016. doc. dr. sc. Konecki je dobio i nekoliko vrijednih nagrada za svoj znanstveni rad a početkom studenoga 2016. rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras uručio mu je priznanje za doprinos vidljivosti Sveučilišta u Zagrebu izradom novih web stranica, ali i kao mladom znanstveniku koji je u samo godinu dana četiri puta nagrađen za četiri znanstvena rada na međunarodnim konferencijama, o čemu smo pisali u Regionalnom tjedniku.

Doc. dr. sc. Konecki na predstavljanju “Foruma stipendija” u Zagrebu / FOTO: Izvor: Davor Višnjić/PIXSELL

Izvor:
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje