Povežite se s nama

Međimurje

Dodijeljeno 15,2 milijuna kuna za razvoj 54 inovativna projekta

Objavljeno:

- dana

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) je u Čakovcu predstavila rezultate natječaja Programa provjere inovativnog koncepta (PoC7).

Tom su prigodom dodijeljeni ugovori za 54 korisnika u vrijednosti od 15,2 milijuna kuna.

– PoC je jedini program koji ima kontinuitet u poticanju inovativnih projekata. U prilog tomu ide i činjenica da je HAMAG-BICRO od 2010. do 2016. godine proveo ukupno šest poziva programa PoC, u okviru kojih je dodijeljeno 55 milijuna kuna potpora za 222 projekta ukupne vrijednosti od 83 milijuna kuna. Ono što me posebno veseli je i to da su od 54 nova korisnika čak 29 novoosnovana poduzeća, što još jednom potvrđuje da program PoC doprinosi i stvaranju novih tvrtki utemeljenih na istraživanju i razvoju – rekao je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima maloga gospodarstva s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnoga koncepta. Provjera inovativnoga koncepta potrebna je kako bi se potvrdili dokazi da su novi procesi ili tehnologija ostvarivi i da potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje