Povežite se s nama

U fokusu

Dogovorena suradnja ne znači koaliciju već samo partnerstvo

Objavljeno:

- dana

Smijenjen predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Bistrović i dogovoreno partnerstvo s HDZ-om

Stjepan Bistrović smijenjen je s dužnosti predsjednika Općinskog vijeća Cestice. 11 od 14 prisutnih općinskih vijećnika glasala je za smjenu nezavisnog Bistrovića.

Na istoj je, izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća, sredinom siječnja, ostavku podnio i prvi potpredsjednik Vijeća Karl Benko koja je i prihvaćena.
Ovakav razvoj događaja mogao bi se nazvati i epilogom priče koja se u Cestici povlači mjesecima. „Muke po Bistroviću“ počele su kada je otvorio i odmah potom zatvorio sjednicu Vijeća na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bilo i usvajanje općinskog proračuna. Bistrović je sjednicu zatvorio prije nego što su vijećnici uopće uspjeli izglasati dnevni red. Unatoč zatvaranju sjednice kao i tome što je nakon njega prostoriju napustio i prvi potpredsjednik Vijeća Karl Benko, sjednica je, pod predsjedanjem drugog potpredsjednika Darka Majhena, nastavljena i izglasan je proračun Cestice.

Ministarstvo presudilo

U legalitet takvog postupka umiješala se i država. Ministarstvo je trebalo odlučiti je li sjednica legalna ili nije. Stjepan Bistrović tada je rekao da će, ukoliko odgovor Ministarstva bude potvrdan, podnijeti ostavku. Nakon što to nije učinio, smijenjen je. Predsjednika Vijeća na njegov je, pokazalo se, nelegitiman čin, navelo odbijanje načelnika Korotaja da mu preda općinsku dokumentaciju da ju odnese doma. – Ono što je tražio bilo je ispravno, ali na neispravan način. Želio je dokumentaciju odnijeti kući što zakonom nije dozvoljeno. Neka ovdje sjedi cijeli dan i proučava papire, ali ne smije ih iznositi iz zgrade. Svima smo ponudili dokumentaciju na uvid i imao sam sastanak sa svima, osim s nezavisnim vijećnicima koji nisu željeli doći na razgovor. Bistrović je osobno bio na dvosatnom razgovoru i većina njegovih prijedloga u izradi proračuna, prihvaćena je – kaže Korotaj.

Bistrović obećao ostavku, ali to nije učinio pa je smijenjen

Na istoj je izvanrednoj sjednici, nakon jedne smjene i jedne ostavke, Klub vijećnika HDZ-a za predsjednika Vijeća predložio Tomislava Lazara. Prijedlog je prošao pa će tako mlađahni Lazar ubuduće predsjedavati općinskim vijećem Cestice. Za prvog potpredsjednika imenovan je Darko Majhen. Nezavisna lista Stjepana Bistrovića još uvijek nije predložila svog kandidata. Štoviše, odbila je to učiniti, ali njihovo mjesto ih čeka.
Inzistiranje Stjepana Bistrovića na iznošenju dokumentacije iz zgrade Korotaj tumači kao namjeru izazivanja skandala kojime bi isprovocirao nove izbore. – On je bio protukandidat za načelnika i očigledno misli da izbori još traju. Izbori su završili, izgubio ih je, ali izgleda da se teško miri s time – vjeruje Mirko Korotaj.

Rješavanje duga

Gospodin Bistrović govorio je i o obvezama općine koje mi ni ne pokušavamo negirati. – Imamo obveze, ali i plan njihova smanjivanja. Sa zadnjim danom prošle godine one su iznosile oko 10 milijuna kuna – od toga 1,8 milijuna dobivamo iz EU jer smo odradili dogovorene infrastrukturne radove. Za deponij koji smo odradili prema potpisanom ugovoru dobit ćemo od Ministarstva zaštite okoliša tri milijuna kuna dok Ministarstvo regionalnog razvoja financira izgradnju cesta s gotovo pola milijuna kuna. Realni dug je šest milijuna kuna, koji svake godine smanjujemo za 1,5 milijuna. To je dug iz vremena kad je Općina puno investirala. Sve investicije koje su dovele do duga, izglasane su na Vijećima – kaže Korotaj.

Za četiri godine općina će otplatiti sve svoje dugove

Država je odlukom Vlade 2011. godine smanjila prihod lokalnim jedinicama za 10 posto. Naš plan je bio dobar, ali to je pridonijelo njegovom urušavanju. No do sada smo po JPP-u plaćali 900 tisuća kuna godišnje, a sada 210 tisuća kuna. To će nam biti gotovo 700 tisuća kuna više u kasi godišnje. Za četiri godine to je 3,6 milijuna kuna. Općina ima dobre razvojne programe i nastavit ćemo s njima, zaključuje načelnik Korotaj. No priznaje da je gotovo pola godine svađanja umjesto rada uzelo danak.
– Nije se moglo redovito funkcionirati. Velike investicije nisu trpjele, a još nismo krenuli u nove, planirane projekte – kaže Korotaj.
O svom političkom takmacu koji ga je koštao vremena i živaca, Korotaj veli da je “uspješan gospodarstvenik, a za politiku nema vremena niti takta. Gospodin Bistrović je mjesečno imao samo dva sata vremena za političko djelovanje. Od svih lista na izborima za Vijeće, samo lista gospodina Bistrovića nije imala pisani plan ili program. Dakle, mi se nismo razilazili oko programa jer ga on uopće nije imao.”

Koalicija u partnerstvu s HDZ-om

Kako se više ne bi našli u ovakvoj situaciji, da zbog vijećnika manje ili više trpi cijela općina, koalicija HNS-SDP sklopila je partnerstvo s HDZ-om. Uz naglasak kako nije riječ ni o kakvoj koaliciji, već samo o dogovoru, Korotaj veli: “Razgovarali smo s vijećnicima HDZ-a i zaključili da je bitan jedino razvoj i dobrobit Općine, na osnovu čega smo zaključili suradnju. Nismo, a niti nećemo koalirati.”
Moram reći da smo se što se tiče programa dogovorili da komunalna infrastruktura ide kako je zacrtano. Promjena će biti kod dodjele stipendija – stipendirat ćemo sve studente.

Siguran sam da ću se dobro snaći

Tomislav Lazar iz HDZ-a novi je predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica. – Valja naglasiti da nismo ušli u nikakvu postizbornu koaliciju, već samo sklopili dogovor o suradnji. Mislimo da nam se programi preklapaju i vjerujem da ćemo se u mnogo njih „naći“ i izglasati ih – veli. Na spornoj je sjednici HDZ glasao za proračun. – U to vrijeme još nismo imali nikakav partnerski dogovor. Imamo valjda najmlađu listu u državi pa su nam kao vijećnicima osobito bitne stipendije. Najstariji čovjek na listi imao je 32 godine. Povećanje broja stipendija stoga je bila jedna od bitnih točaka našeg programa. Usuglasili smo se oko toga s koalicijom. Iako su bili u oporbi, vijećnici HDZ-a i do sada su podržavali velik broj projekata i programa za koje smo smatrali da u korisni. Nakon svega ovoga, vjerujem da načelnik i svi vijećnici imaju dovoljno znanja i energije da se dogovorimo. Jer dijalog je okosnica svega. Kao i da sve zacrtane planove i ostvarimo do kraja mandata – uvjeren je Tomislav Lazar.

Uludo izgubljenih šest mjeseci

Žarko Rodeš, predsjednik SDP-a, novoizabrani je zamjenik načelnika Općine Cestica. – Svi zajedno idemo raditi za dobrobit općine. Ovo što smo radili zadnjih pola godine nije imalo nikakvog misla. Trebalo je tome stati na kraj. Ništa nije napravljeno tijekom tog vremena. Samo smo se prepirali i svađali na vijećima. Drago mi je da smo našli partnera koji nam se priključio kako bismo mogli nešto napraviti za sumještane. Nema tu neke posebne ljubavi, već čista pragmatičnost u korist svih građana općine. Mi smo mala sredina gdje se svi poznajemo i ne radimo neke velike razlike među strankama. Svima nam je u interesu isto – razvoj Općine Cestica – ističe.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje