Povežite se s nama

Međimurje

Donji Kraljevec: projektom “Dajmo djeci budućnost” bila su obuhvaćena čak tri vrtića

Objavljeno:

- dana

U Donjem Kraljevcu 17. rujna održana je završna konferencija projekta “Dajmo djeci budućnost”.

Kristina Višević i Mateja Mate s načelnikom Donjeg Kraljevca, Miljenkom Horvatom

Projekt je tijekom proveden s ciljem provođenja usluge produljenog boravka u sklopu poziva Europskoga socijalnog fonda “Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Donji Kraljevec i Općine Goričan” (Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) u trima vrtićima: Dječjem vrtiću “Ftiček” Donji Kraljevec, Dječjem vrtiću “Ružica” Goričan te Područnom odjelu Dječjeg vrtića “Ftiček” u Hodošanu.

Pozitivan ishod

Na završnoj konferenciji prisutne je najprije u vlastito ime i uime suradnice na projektu Mateje Mate pozdravila voditeljica projekta Kristina Višević.

– Projekt “Dajmo djeci budućnost” u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s ciljem usklađivanja poslovnog i privatnog obiteljskog života putem unapređenja usluga produljenoga radnog vremena u dječjim vrtićima. Ukupna vrijednost projekta je 3.429.752,75 kuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 2. travnja 2019. godine te se provodi tijekom 30 mjeseci, odnosno do 2. listopada 2021. – objasnila je voditeljica Višević. Dodala je da je provedbom projekta osiguran adekvatno opremljen prostor za odvijanje redovnih i posebnih programa za djecu.

Ravnateljica DV-a “Ftiček” Sandra Vlah (sredina)

– Uz projekt su u vrtićima zaposlene tri odgojiteljice u produljenom boravku: od toga dvije u DV-u “Ftiček” Donji Kraljevec (jedna u Donjem Kraljevcu i jedna u Hodošanu) te jedna u DV-u “Ružica” Goričan. Također, Općina Donji Kraljevec je na projektu angažirala stručne suradnike za provedbu kraćih besplatnih programa (engleski i njemački jezik, glazbena i sportska aktivnost).

Zbog nepredviđenih okolnosti, program za ekološku aktivnost se nažalost morao ukinuti. Uz navedene stručne suradnike, za rad u vrtićima angažirani su logoped i defektolog koji su zaduženi za rad s djecom s posebnim potrebama/teškoćama u razvoju.

Stručni suradnici i odgojitelji su pokrivali područje sva tri vrtića te su tako svoje radno vrijeme raspodijelili prema potrebama svakog vrtića. Projektom je također putem javne nabave pribavljena oprema za vrtiće, za logopeda i defektologa, učenje stranih jezika, glazbenu aktivnost te za provođenje sportske aktivnosti – nabrojila je.

Što se tiče rada na projektu, stručni suradnici i odgojiteljice su savjesno izvršavali svoje obveze, što je rezultiralo pozitivnim ishodom, uz sve mjere povezane sa situacijom uzrokovanom koronavirusom. Projektom se ostvarila dodatna vrijednost te se povećala vrijednost cijelog područja uz kvalitetniji i bolji rad s djecom. Projektom se osigurala bolja njega i skrb za tjelesni rast, razvoj i zdravlje djece, što uključuje i kvalitetu prehrane i zadovoljavanje higijenskih uvjeta.

Poticajno okruženje

– Projektom se također podigla svijest javnosti o važnosti obiteljskog i poslovnog života te se stvorilo poticajno okruženje za povećanje kvalitete života kao i socijalizacije cijele lokalne i regionalne zajednice. Uspješna realizacija ovog projekta osnova je za daljnji razvoj novih te poticaj za provođenje više programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s ciljem veće dostupnosti, priuštivosti i obuhvaćenosti djece. Vođeni pozitivnim iskustvom u provedbi projekta “Dajmo djeci budućnost” – faza I, predan je projekt za “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja – faza II” te se nadamo da će uskoro biti realiziran – zaključila je Višević.

Na kraju je zahvalila svima koji su bili uključeni u projekt – Općini Donji Kraljevec i načelniku Miljenku Horvatu, dječjim vrtićima “Ftiček” Donji Kraljevec i “Ružica” Goričan te njihovim ravnateljicama Sandri Vlah i Ružici Horvat, kao i odgojiteljicama, svim stručnim suradnicima te djelatnicima Općine koji su bilo kako doprinijeli pozitivnoj provedbi projekta.

Ružica Horvat rekla je da su aktivnosti zadovoljile najmlađe

Ravnateljica DV-a “Ftiček” Sandra Vlah podsjetila je da Općina Donji Kraljevec sufinancira boravak djece u visini od čak 68 posto. Prednosti projekta moglo je iskusiti više do 160 djece s područja sviju šest naselja Općine. Na nju se nadovezala ravnateljica Horvat, rekavši da su aktivnosti uvelike doprinijele zadovoljstvu najmlađih, dok je načelnik Horvat spomenuo da je sve spremno za nove natječaje.

Međimurje

Međimurska priroda: Ima li rezultata nakon godine dana?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Ivana Horvat, asistentica za planiranje

Godina je prošla, godišnja doba se izmjenjuju i postavlja se pitanje ima li novosti u zaštiti prirode. Aktivnost izrade planova upravljanja za zaštićena područja i područja ekološke mreže na pola je puta. Znači da imamo još godinu dana da izradimo tri plana upravljanja koji obuhvaćaju tri zaštićena područja i osam područja ekološke mreže u Međimurskoj županiji.

Dionička radionica

Plan upravljanja za Regionalni park prednjači u aktivnostima, s obzirom na to da je prvi počeo, ali je i najopsežniji. Za cijeli park koji se nalazi u pet županija izrađuje se jedan dokument. Sukladno tome, njegova izrada je najkompleksnija. Nedavno su počele aktivnosti i za izradu plana za Spomenik prirode Bedekovićeve grabe i Natura područja Međimurje i Donje Međimurje. Krajem mjeseca započet će i izrada posljednjeg plana za Natura područje Mačkovec – ribnjak.

Prije mjesec dana sastali smo se na prvoj dioničkoj radionici za Regionalni park Mura-Drava koja se održala u Virovitici. Okupilo se oko šezdeset dionika iz različitih sektora. Svoje mišljenje su dali predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, HEP-a, lovačkih i ribolovnih saveza, turističkih zajednica, upravnih odjela, veleučilišta i fakulteta, ekoloških udruga, sportskih zajednica, jedinica lokalnih samouprava, razvojnih agencija, zavoda za prostorno uređenje i mnogi drugi.

Radionicu su vodile stručnjakinja za planiranje upravljanja Ivana Vasić i facilitatorica Ivana Laginja iz tvrtke Particip GmbH.

Ideje i mogućnosti

Dionici su imali priliku navesti svoj doprinos prirodi, ali i predložiti ideje i mogućnosti za još bolje upravljanje zaštićenim područjem. Kasnije su iznosili sve trenutne pritiske, ali i prijetnje s kojima se Regionalni park Mura-Drava može suočiti.

Na kraju je dionicima predstavljena vizija, uz mogućnost izmjene. Ona prikazuje kako bi neko područje trebalo izgledati za deset godina. Ovako zaštićeno područje Regionalnog parka vidimo mi: “Područje Mure i Drave je jedinstven prostor očuvane prirodne dinamike rijeka, mozaika šuma, vlažnih staništa i travnjaka od međunarodne važnosti i značaja na kojem čovjek kvalitetno/dobro živi te razumije i poštuje prirodu.”

Dijelimo li jednak pogled?

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 155 novih slučajeva zaraze, preminule su tri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 347 uzoraka, od čega su evidentirana 143 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,2% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 26. studenoga županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljeno je 12 pozitivnih slučajeva kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 216 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1487. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 80.073 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 109 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 osoba, otpušteno je 11 osoba, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Umrle su 3 osobe, muške osobe stare 65, 77 i 89 godina.

Sutra masovno cijepljenje u Murskom Središću, sljedeće subote u Čakovcu

Sutra, 27. studenoga 2021., masovno cijepljenje provodit će se u Murskom Središću, u školskoj sportskoj dvorani u terminu od 9:00 do 13:30 sati. Na cijepljenje se dolazi bez prethodne najave, a cijepit će se s 1., 2., i 3., dozom svim dostupnim cjepivima.

U subotu, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (trijaža Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije), u subotu, 11. prosinca 2021. godine, u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, a u subotu, 18. prosinca 2021. godine, u Murskom Središću. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 7:30 u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije apelira na ustanove socijalne skrbi da u suradnji s izabranim liječnikom provedu docjepljivanje 3. dozom svojih korisnika i djelatnika te da intenzivnije prate obolijevanje unutar ustanove, bez obzira na cjepni status i obvezna testiranja.

Također, apelira na sve poslodavce, koji prema ranijim odlukama trebaju imati imenovanog COVID koordinatora, na obvezu provedbe svih epidemioloških mjera (obaveza nošenja maski, distanca, higijena, prozračivanje prostorija, dezinfekcija, posebice u garderobama, sanitarnim čvorovima i kantinama), organizaciju rada tako da se rad organizira u više smjena, rad od kuće, odnosno u skladu s epidemiološkom situacijom.

U onim školama u kojima se bilježi veće grupiranje oboljele djece i/ili nastavnog osoblja, prijedlog je da se organizira rad po modelu C, odnosno online.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje