Povežite se s nama

Međimurje

Donji Kraljevec: projektom “Dajmo djeci budućnost” bila su obuhvaćena čak tri vrtića

Objavljeno:

- dana

U Donjem Kraljevcu 17. rujna održana je završna konferencija projekta “Dajmo djeci budućnost”.

Kristina Višević i Mateja Mate s načelnikom Donjeg Kraljevca, Miljenkom Horvatom

Projekt je tijekom proveden s ciljem provođenja usluge produljenog boravka u sklopu poziva Europskoga socijalnog fonda “Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Donji Kraljevec i Općine Goričan” (Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) u trima vrtićima: Dječjem vrtiću “Ftiček” Donji Kraljevec, Dječjem vrtiću “Ružica” Goričan te Područnom odjelu Dječjeg vrtića “Ftiček” u Hodošanu.

Pozitivan ishod

Na završnoj konferenciji prisutne je najprije u vlastito ime i uime suradnice na projektu Mateje Mate pozdravila voditeljica projekta Kristina Višević.

– Projekt “Dajmo djeci budućnost” u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s ciljem usklađivanja poslovnog i privatnog obiteljskog života putem unapređenja usluga produljenoga radnog vremena u dječjim vrtićima. Ukupna vrijednost projekta je 3.429.752,75 kuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 2. travnja 2019. godine te se provodi tijekom 30 mjeseci, odnosno do 2. listopada 2021. – objasnila je voditeljica Višević. Dodala je da je provedbom projekta osiguran adekvatno opremljen prostor za odvijanje redovnih i posebnih programa za djecu.

Ravnateljica DV-a “Ftiček” Sandra Vlah (sredina)

– Uz projekt su u vrtićima zaposlene tri odgojiteljice u produljenom boravku: od toga dvije u DV-u “Ftiček” Donji Kraljevec (jedna u Donjem Kraljevcu i jedna u Hodošanu) te jedna u DV-u “Ružica” Goričan. Također, Općina Donji Kraljevec je na projektu angažirala stručne suradnike za provedbu kraćih besplatnih programa (engleski i njemački jezik, glazbena i sportska aktivnost).

Zbog nepredviđenih okolnosti, program za ekološku aktivnost se nažalost morao ukinuti. Uz navedene stručne suradnike, za rad u vrtićima angažirani su logoped i defektolog koji su zaduženi za rad s djecom s posebnim potrebama/teškoćama u razvoju.

Stručni suradnici i odgojitelji su pokrivali područje sva tri vrtića te su tako svoje radno vrijeme raspodijelili prema potrebama svakog vrtića. Projektom je također putem javne nabave pribavljena oprema za vrtiće, za logopeda i defektologa, učenje stranih jezika, glazbenu aktivnost te za provođenje sportske aktivnosti – nabrojila je.

Što se tiče rada na projektu, stručni suradnici i odgojiteljice su savjesno izvršavali svoje obveze, što je rezultiralo pozitivnim ishodom, uz sve mjere povezane sa situacijom uzrokovanom koronavirusom. Projektom se ostvarila dodatna vrijednost te se povećala vrijednost cijelog područja uz kvalitetniji i bolji rad s djecom. Projektom se osigurala bolja njega i skrb za tjelesni rast, razvoj i zdravlje djece, što uključuje i kvalitetu prehrane i zadovoljavanje higijenskih uvjeta.

Poticajno okruženje

– Projektom se također podigla svijest javnosti o važnosti obiteljskog i poslovnog života te se stvorilo poticajno okruženje za povećanje kvalitete života kao i socijalizacije cijele lokalne i regionalne zajednice. Uspješna realizacija ovog projekta osnova je za daljnji razvoj novih te poticaj za provođenje više programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s ciljem veće dostupnosti, priuštivosti i obuhvaćenosti djece. Vođeni pozitivnim iskustvom u provedbi projekta “Dajmo djeci budućnost” – faza I, predan je projekt za “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja – faza II” te se nadamo da će uskoro biti realiziran – zaključila je Višević.

Na kraju je zahvalila svima koji su bili uključeni u projekt – Općini Donji Kraljevec i načelniku Miljenku Horvatu, dječjim vrtićima “Ftiček” Donji Kraljevec i “Ružica” Goričan te njihovim ravnateljicama Sandri Vlah i Ružici Horvat, kao i odgojiteljicama, svim stručnim suradnicima te djelatnicima Općine koji su bilo kako doprinijeli pozitivnoj provedbi projekta.

Ružica Horvat rekla je da su aktivnosti zadovoljile najmlađe

Ravnateljica DV-a “Ftiček” Sandra Vlah podsjetila je da Općina Donji Kraljevec sufinancira boravak djece u visini od čak 68 posto. Prednosti projekta moglo je iskusiti više do 160 djece s područja sviju šest naselja Općine. Na nju se nadovezala ravnateljica Horvat, rekavši da su aktivnosti uvelike doprinijele zadovoljstvu najmlađih, dok je načelnik Horvat spomenuo da je sve spremno za nove natječaje.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje