Povežite se s nama

U fokusu

Dr. Smilović, specijalizant iz Čakovca: Organizirat ćemo skup podrške dr. Zember ako će biti potrebno

Objavljeno:

- dana

MLADI LIJEČNICI

Mladi liječnici – specijalizanti podržavaju ravnateljicu Opće bolnice Varaždin dr. Sanju Zember te su joj već predložili da organiziraju skup podrške, na kojem bi javno poručili da su protiv njezine smjene.

– Javili smo se dr. Sanji Zember koja nam je zahvalila na podršci te rekla da za sada ne smatra potrebnim održavanjem skupa podrške. No ako će biti potrebno, mi smo spremni organizirati mlade kolege – ističe dr. Marin Smilović, specijalizant kliničke radiologije u Županijskoj bolnici Čakovec.

Mladi liječnik je član Organizacijskog odbora prosvjednog skupa “Zadržimo liječnike u Hrvatskoj”, koji je održan početkom prosinca ispred Ministarstva zdravlja.

– Glavni zahtjevi koje su liječnici iznijeli tijekom tog prosvjeda su ukidanje svih „robovlasničkih“ ugovora i ujednačavanje svih ugovornih obveza u Republici Hrvatskoj prema Pravilniku o specijalističkom usavršavanju i europskim regulativama o mobilnosti radne snage. Ostali zahtjevi su kontinuirano i centralizirano raspisivanje natječaja za pripravnički staž; stimulativne mjere s ciljem zadržavanja liječnika, i stvaranje uvjeta za održivi javni zdravstveni sustav na dobrobit svih dionika sustava, prvenstveno korisnika – podsjeća dr. Smilović.

“Poštuje mlade kolege”

Ističe da zbog toga ravnateljica Opće bolnice Varaždin ima njihovu podršku.

– Podržavamo dr. Sanju Zember jer je jedna od rijetkih ravnatelja općih / županijskih bolnica koja je ponudila anekse ugovora svim specijalizantima i specijalistima po trenutno važećem Pravilniku i pokazala da respektira svoje mlađe kolege – ističe Smilović. 

Izvor:
Foto: HLK

U fokusu

Baksa: Država mora zaštititi radnike i ispraviti nepravde stečajnih postupaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, u petak je na primjeru nelogičnosti stečajnih postupaka velikih međimurskih poduzeća u kojima nisu poštovani ni Zakon o radu niti Ustav ukazao na potrebu zaštite radnika i radničkih prava te apelirao na državu da svojim mehanizmima nađe rješenje za namirenje potraživanja radnika okupljenih u udrugu Međimurski brendovi.

Udruga Međimurski brendovi osnovana je 2016. godine te okuplja preko 1100 bivših radnika kojima su uskraćene plaće, otpremnine i druga radom stečena prava. Tvrtke poput MTČ d.d. Čakovec, Međimurje-Visokogradnja, Hrast, Međimurje Beton samo su neke od 20-ak tvrtki s područja Međimurja čiji radnici u stečajnim postupcima nisu ostvarili svoja prava.

Baksa je naglasio da je Međimurska županija teško pogođena procesom privatizacije, ostavljajući tisuće radnika bez primanja i uplaćenih doprinosa. Uprave koje su dovele tvrtke do stečaja ostale su nekažnjene, dok su radnici, neisplatom plaća i ostalih prava, ostali egzistencijalno ugroženi.

-Kako godine prolaze, svi pravni i ostali alati koji su im bili na raspolaganju su iscrpljeni: sindikati, tužba Ustavnom sudu, pisma i apeli predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, pučkom pravobranitelju, državnom odvjetništvu, ministrima i političkim strankama. Odgovora nema ili su oni načelni – rekao je Baksa.

Rezultat svega je da je preostala imovina tvrtki unovčena, a radnička potraživanja ostala nenaplaćena. Baksa je istaknuo da moderna Hrvatska treba priznati i ispraviti svoje pogreške. „Nisu poštovani Zakon o radu i Ustav, gdje jasno piše da radnik za svoj rad treba dobiti plaću, naglasio je.

-Država je svoj dio dobila prilikom pretvorbe, nije smjela dozvoliti da se nagomilaju toliki dugovi. Nisu se plaćali doprinosi, porezi, prirezi, a država je obračunavala kamatu od 17% godišnje, što ni jedna tvrtka ne može izdržati. Država je u njima imala vlasnički udio, a u pojedinim je bila i većinski vlasnik dionica. Članovi udruge Međimurski brendovi, puno puta su se odrekli viškova i doprinijeli razvoju društva, a danas moraju osnovati udrugu da bi se izborili za zakonom i Ustavom zagarantirana potraživanja – kaže Baksa.

Nastavite čitati

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje