Povežite se s nama

U fokusu

Dr. Smilović, specijalizant iz Čakovca: Organizirat ćemo skup podrške dr. Zember ako će biti potrebno

Objavljeno:

- dana

MLADI LIJEČNICI

Mladi liječnici – specijalizanti podržavaju ravnateljicu Opće bolnice Varaždin dr. Sanju Zember te su joj već predložili da organiziraju skup podrške, na kojem bi javno poručili da su protiv njezine smjene.

– Javili smo se dr. Sanji Zember koja nam je zahvalila na podršci te rekla da za sada ne smatra potrebnim održavanjem skupa podrške. No ako će biti potrebno, mi smo spremni organizirati mlade kolege – ističe dr. Marin Smilović, specijalizant kliničke radiologije u Županijskoj bolnici Čakovec.

Mladi liječnik je član Organizacijskog odbora prosvjednog skupa “Zadržimo liječnike u Hrvatskoj”, koji je održan početkom prosinca ispred Ministarstva zdravlja.

– Glavni zahtjevi koje su liječnici iznijeli tijekom tog prosvjeda su ukidanje svih „robovlasničkih“ ugovora i ujednačavanje svih ugovornih obveza u Republici Hrvatskoj prema Pravilniku o specijalističkom usavršavanju i europskim regulativama o mobilnosti radne snage. Ostali zahtjevi su kontinuirano i centralizirano raspisivanje natječaja za pripravnički staž; stimulativne mjere s ciljem zadržavanja liječnika, i stvaranje uvjeta za održivi javni zdravstveni sustav na dobrobit svih dionika sustava, prvenstveno korisnika – podsjeća dr. Smilović.

“Poštuje mlade kolege”

Ističe da zbog toga ravnateljica Opće bolnice Varaždin ima njihovu podršku.

– Podržavamo dr. Sanju Zember jer je jedna od rijetkih ravnatelja općih / županijskih bolnica koja je ponudila anekse ugovora svim specijalizantima i specijalistima po trenutno važećem Pravilniku i pokazala da respektira svoje mlađe kolege – ističe Smilović. 

Izvor:
Foto: HLK

U fokusu

Vugrin: u školskim klupama od 1. veljače svi razredi osnovnih škola i maturanti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin izvijestio je nakon današnjeg sastanka Stožera o organizaciji nastave u školama nakon 1. veljače.

– Preporuka je osnivačima i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova da se od 1. do 12. veljače u srednjim školama i dalje provodi nastava prema modelu C – nastava na daljinu, izuzevši učenike završnih razreda strukovnih škola i maturanata, kao i učenike koji obavljaju stručnu praksu u školama i kod poslodavaca. Isto vrijedi i za učenike umjetničkih škola, pri čemu je riječ o individualnoj nastavi „jedan na jedan“ koja će se provoditi prema modelu A – nastavi u školi. Svi razredi osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, imaju mogućnost održavati nastavu prema modelu A – nastava u školi – objasnio je Vugrin.

Istaknuo je da je ovaj zaključak donesen na temelju posljednjih epidemioloških pokazatelja za područje Varaždinske županije te nakon konzultacija s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom jučerašnjeg dana, koji su stava da se taj model primijeni za područje cijele Hrvatske.

Drugi zaključak sjednice županijskog Stožera jest da se neće tražiti produljenje za posebne, trenutno važeće epidemiološke mjere za područje Varaždinske županije. Postojeće mjere, među ostalim, uključuju obustavu rada muzeja, kazališta i kina, tako da će se Varaždinska županija s epidemiološkim mjerama izjednačiti s nacionalnom razinom.

– Napominjem da će županijski Stožer pratiti daljnji razvoj epidemiološke situacije i reagirati na vrijeme kako bi se izbjegla situacija iz 11. i 12. mjeseca. Prema školama će se također individualno pristupati. Ako dođe do određenog povećanja broja zaraženih u pojedinoj školi, imamo mogućnost pojedinu školu staviti na model online nastave. I sada, od 62 završna razreda, imamo četiri razreda koji rade po principu online nastave upravo zbog pojave koronavirusa – pojasnio je Vugrin.

O povratku učenika gradskih škola u školske klupe izjasnio se i Grad Varaždin. Na sastanku ravnatelja osnovnih škola, osnivača i Stožera civilne zaštite Grada Varaždina kojije također  danas održan u Gradskoj vijećnici, odlučeno je da se od ponedjeljka, 1. veljače, sva djeca vraćaju na nastavu u škole.

– Svakodnevno će se pratiti epidemiološka situacija te će se u slučaju pogoršanja pristupiti revidiranju ove odluke. Grad Varaždin i dalje podržava otvaranje kulturnih institucija (muzeja, galerija, kina, kazališta) kao i sportskih sadržaja (fitness centri, sportske dvorane). Ako se povoljna epidemiološka situacija nastavi u iduća dva tjedna, razmotrit će se otvaranje školskih i vrtićkih sportskih dvorana za rekreativce i klubove – ističu iz Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 619 novih slučajeva zaraze i 30 preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 619 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3173, javio je 28. siječnja nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 1326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.

Preminulo je 30 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 230.978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4943 preminulo. Ukupno su se oporavile 222.862 osobe od toga 466 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.505 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.175.831 osoba, od toga 5994 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati