Povežite se s nama

U fokusu

HNS i SDP ne odustaju od smjene dr. Zember, specijalizanti spremaju prosvjed?

Objavljeno:

- dana

U BOLNICI UZAVRELO

Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin u ponedjeljak će i službeno odlučivati o postupku pokretanja smjene ravnateljice dr. Sanje Zember.

Ta točka je, neslužbeno doznajemo, uvrštena na dnevni red sjednice, što je konačna potvrda da članovi Upravnog vijeća iz redova HNS-a i SDP-a namjeravaju smijeniti ravnateljicu koja nije član niti jedne političke stranke.

Da se u to kreće, izvijestili smo u nedjelju. Međutim, još uvijek nisu poznati konkretni razlozi za smjenu.

<< Nagađanja su bila točna: pokrenut postupak smjene dr. Sanje Zember, ravnateljice Opće bolnice

Uspjeli smo dobiti predsjednika Upravnog vijeća Bolnice Zorana Šanteka, a očekujemo njegove odgovore o tome zašto se pokreće smjena ravnateljice, liječnice koja je na čelo Bolnice imenovana prije svega pola godine.

Najave o mogućoj smjeni dr. Zember odjeknule su u cijeloj Hrvatskoj, a neslužbeno smo doznali da su specijalizanti (iz cijele države) spremni organizirati prosvjed podrške.

To ne treba čuditi, jer je dr. Zember prošle godine – unatoč izričitom traženju župana Predraga Štromara – omogućila specijalizantima potpisivanje aneksa ugovora s liječnicima specijalizantima prema novom Pravilniku.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža je županov dopis tada nazvao “skandaloznim i diskriminatornim prema mladim liječnicima”.

<< Liječnička komora: župan Štromar vrši pritisak na varaždinsku bolnicu i diskriminira mlade liječnike

Iz toga bi se moglo zaključiti da župan Štromar (koji je na čelu Županije koja je osnivač Opće bolnice Varaždin) ne može prijeći preko toga što je dr. Zember odlučila postupiti sukladno propisima, a ne njegovoj naredbi.

Zanimljivo je i to da se dr. Zember stavlja na teret da je odgovorna zbog „narušenih međuljudskih odnosa u Bolnici“ iako nije nikakva tajna da su međuljudski odnosi bili itekako narušeni u vrijeme bivšeg sanacijskog upravitelja Mladena Smoljanca (SDP).

Uostalom, upravo je za vrijeme Smoljanca kardiolog dr. Siniša Car dao otkaz u varaždinskoj Bolnici i otišao raditi na Mljet. Dr. Car nije tajio da je jedan od razloga njegovog odlaska upravo loš odnos s bivšim vodstvom varaždinske bolnice.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

HZZO više neće plaćati bolovanja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

U Ministarstvu zdravstva radi se na dugo najavljivanoj reformi zdravstva, a jedan od prijedloga reforme je da izdaci za bolovanja i porodiljne dopuste više ne budu na teret HZZO-a, iako se ne navodi kamo bi se ti troškovi prelili. To je izazvalo negodovanje kod udruga pacijenata, koje navode da će se tako oštetiti pacijenti, piše Index.

– Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a – rekla je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, za Index koja je komentirala da je ovaj prijedlog “autoritaran način ophođenja osiguranja prema bolesti, koji je vrlo diskriminirajuć”.

– Ova situacija samo potvrđuje da HZZO ne radi ništa u korist svojih osiguranika. A imamo i realne pokazatelje jer se najviše pritužbi pacijenata odnosi na prava iz osiguranja, odnosno prava osiguranika. Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a. Sada se ukidaju i osnovne stvari koje su značile sigurnost pacijenata, kao što su bolovanje i porodiljni dopust – dodala je Karačić.

Navodi da je potpuno nevjerojatno da se informira javnost da naknade neće biti na teret HZZO-a, bez da se jasno utvrdi tko će snositi taj trošak. Te stavke su, ističe, nedorečene te nadodaje da uvode nemire za pacijente i poslodavce. To, kaže, sigurno nije praksa u drugim EU zemljama na koje se pozivaju.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje