Povežite se s nama

U fokusu

HNS i SDP ne odustaju od smjene dr. Zember, specijalizanti spremaju prosvjed?

Objavljeno:

- dana

U BOLNICI UZAVRELO

Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin u ponedjeljak će i službeno odlučivati o postupku pokretanja smjene ravnateljice dr. Sanje Zember.

Ta točka je, neslužbeno doznajemo, uvrštena na dnevni red sjednice, što je konačna potvrda da članovi Upravnog vijeća iz redova HNS-a i SDP-a namjeravaju smijeniti ravnateljicu koja nije član niti jedne političke stranke.

Da se u to kreće, izvijestili smo u nedjelju. Međutim, još uvijek nisu poznati konkretni razlozi za smjenu.

<< Nagađanja su bila točna: pokrenut postupak smjene dr. Sanje Zember, ravnateljice Opće bolnice

Uspjeli smo dobiti predsjednika Upravnog vijeća Bolnice Zorana Šanteka, a očekujemo njegove odgovore o tome zašto se pokreće smjena ravnateljice, liječnice koja je na čelo Bolnice imenovana prije svega pola godine.

Najave o mogućoj smjeni dr. Zember odjeknule su u cijeloj Hrvatskoj, a neslužbeno smo doznali da su specijalizanti (iz cijele države) spremni organizirati prosvjed podrške.

To ne treba čuditi, jer je dr. Zember prošle godine – unatoč izričitom traženju župana Predraga Štromara – omogućila specijalizantima potpisivanje aneksa ugovora s liječnicima specijalizantima prema novom Pravilniku.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža je županov dopis tada nazvao “skandaloznim i diskriminatornim prema mladim liječnicima”.

<< Liječnička komora: župan Štromar vrši pritisak na varaždinsku bolnicu i diskriminira mlade liječnike

Iz toga bi se moglo zaključiti da župan Štromar (koji je na čelu Županije koja je osnivač Opće bolnice Varaždin) ne može prijeći preko toga što je dr. Zember odlučila postupiti sukladno propisima, a ne njegovoj naredbi.

Zanimljivo je i to da se dr. Zember stavlja na teret da je odgovorna zbog „narušenih međuljudskih odnosa u Bolnici“ iako nije nikakva tajna da su međuljudski odnosi bili itekako narušeni u vrijeme bivšeg sanacijskog upravitelja Mladena Smoljanca (SDP).

Uostalom, upravo je za vrijeme Smoljanca kardiolog dr. Siniša Car dao otkaz u varaždinskoj Bolnici i otišao raditi na Mljet. Dr. Car nije tajio da je jedan od razloga njegovog odlaska upravo loš odnos s bivšim vodstvom varaždinske bolnice.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Hrvatska je članica šengenskog prostora. Što se sve mijenja od siječnja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer  je donesena konačna i jednoglasna oduka na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu – Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora.

Što to konkretno znači?

Za manje od mjesec dana, točnije 1. siječnja, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnim lukama. Neće više biti čekanja na granicama i kilometarske kolone, posebno u sezoni.

To vrijedi za granične prijelaze sa Slovenijom i Mađarskom, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena, odnosno to postaje vanjska granica Schengena.

Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023. godine.

Iako se ukidaju granice kakve su do sad bile, to ne znači da neće biti nikakve kontrole. Dosadašnja pravila zamijenit će kompenzacijske mjere koje će prvenstveno služiti za suzbijanje mogućih nezakonitih radnji kod prelaska granica.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin i Kaufland raskidaju ugovor jer se vjerovnici nisu dogovorili. Bliži li se kraj Varteksu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Kaufland će, prema svemu sudeći, raskinuti ugovor temeljem kojeg se na dijelu poslovnog prostora Varteksa u Zagrebačkoj ulici, u sklopu projekta „Varteks kvart – urbana regeneracija“ trebao graditi novi poslovni trgovački centar. Ta je informacija danas stigla iz Grada Varaždina. Navode da su čekali, ali nisu dočekali da se Varteksovi vjerovnici dogovore te da je raskid ugovora inicirao Kaufland.

– Kaufland je inicirao, a Grad Varaždin pozitivno odgovorio na inicijativu za skoro pokretanje pravnih poslova sporazumnog raskida ugovora  jer rokovi za dogovor hipotekarnih i založnih vjerovnika, koji su preduvjet za nastavak projekta, ističu do kraja godine. Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj,  je nakon očekivanja i nadanja da će doći do dogovora vjerovnika za što još postoje minimalne, gotovo nikakve šanse, sada  suglasan da se krene u raskid ugovora između Kauflanda i Grada Varaždina – kažu u Gradu Varaždinu.

– Najavljena investicija se neće moći realizirati jer se procjenjuje da ne postoji nikakva mogućnost dogovora hipotekarnih i založnih vjerovnika – smatra gradonačelnik Neven Bosilj. Dodaje ida razumije poslovnu strategiju Varteksa.

– Kao i svako ozbiljno poslovno društvo, tako i  Kaufland ima definirate termine za realizaciju investicija. Ako se do dogovora ne može doći u tim definiranim rokovima, a očito se to ne može riješiti jer se  vjerovnici čvrsto, ukopano,  drže svojih pozicija,  ne vidimo nikakve mogućnosti realizacije cijelog projekta. I zato smo predvidjeli da se tijekom slijedećeg tjedna sastanemo s predstavnicima Kauflanda  i napravimo sporazumni raskid ugovora – rekao je Bosilj.

Je li ovo kraj Varteksa? O tome je za Poslovni dnevnik govorio i član Uprave Varteksa Dražen Dobiš.

Varteks je, naime, uputio dopis Vladi sa zamolbom da, ako je to moguće, pokuša utjecati na hipotekarno osigurane vjerovnike da se ubrza proces dogovora oko raspodjele sredstava od prodaje našeg zemljišta Kauflandu.

Novi član uprave Varteksa Dobiš poručio da bez Kauflanda i NK Varaždina Varteksu prijeti kraj

Očito zamolba nije urodila plodom.

-Vjerujem u snagu Varteksa, ali ako bi došlo do potpisivanja sporazumnog raskida ugovora Kauflanda s Gradom Varaždinom oko izgradnje kružnog toka, kao i ugovora s NK Varaždinom vezano uz pomicanje dijela zemljišta za gradnju njihovog kompleksa, samim time je to i njihovo odricanje od moguće kupnje zemljišta od Varteksa. Onda pada u vodu i projekt Vlade RH ‘Varteks kvart – urbana regeneracija’ kojeg je Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom, a sve zbog toga što se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele financijskih sredstava iz prodaje. Imamo enormnu financijsku izloženost prema vjerovnicima i vrijeme nam curi, iako smo već za oko 6 milijuna kuna smanjili kratkoročni dug koji je bivša Uprava napravila prema dobavljačima – rekao je Dobiš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje