Povežite se s nama

Život i društvo

Dražen Oršuš iz OŠ Ludbreg dobio nagradu Luka Ritz jer ima veliko srce: rado pomaže obitelji i drugima

Objavljeno:

- dana

VRIJEDNO PRIZNANJE

Dražen Oršuš, učenik OŠ Ludbreg dobitnik je godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u kategoriji osnovnih škola.

Dražen je učenik romske nacionalne manjine, a za nagradu je predložen jer unatoč intelektualnim poteškoćama svojoj obitelji nesebično pomaže u svakodnevnim poslovima i brine se za ostalu djecu te sudjeluje u mnogobrojnim humanitarnim akcijama.

– Od svog utemeljenja nagrada Luka Ritz potaknula je mnoge učenike na aktivnije uključivanje u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva te je pridonijela snažnijem razvoju svijesti mladih o potrebi promicanja kulture međusobnog poštovanja i razumijevanja – istaknula je Blaženka Divjak, nova ministrica znanosti i obrazovanja koja je jučer nagrade Luka Ritz uručila ovogodišnjim dobitnicima.

Uz Dražena Oršuša, ovogodišnji dobitnici su Karlo Korona u kategoriji srednjih škola, dok je Fran Markulin dobitnik posebnog priznanja.  

Inače, nagrada Luka Ritz dodjeljuje se od 2008. godine kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo prvi javni poziv svim školama u RH za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnje za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Nagrada se obično dodjeljuje 12. lipnja na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno.

Izvor:
Foto: Foto: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Život i društvo

Parkovi intenzivirali obnovu klupa u varaždinskoj gradskoj jezgri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako im vremenske prilike ne idu na ruku, varaždinska gradska komunalna tvrtka Parkovi intenzivirala je obnovu klupa u užem centru grada.

Započeli su s klupama na Trgu slobode, a do kraja godine obnovit će se klupe  u Pavlinskoj i Habdelićevoj ulici te na Trgu bana Jelačića.

Dodajmo da zaposlenici spomenute tvrtke marljivo rade i na uređivanju gredica u centru grada te na rotoru kod Bauhausa.

– Sadimo maćuhice, potočnice i tratinčice, te lukovice narcisa i tulipane koji će procvjetati na proljeće – ističu vrijedni vrtlari.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Lepoglava mladim obiteljima sufinancira izgradnju kuća ili kupnju stana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljajući s provođenjem demografskih mjera Grad Lepoglava će i ove godine pružiti potporu mladim obiteljima koje žele riješiti svoje stambeno pitanje.

Za tu je namjenu u tekućoj 2023. godini u proračunu osigurao 26.540,00 eura koje će, do kraja tekuće godine, zainteresiranim mladim obiteljima Grad Lepoglava podijeliti u okviru raspisanog Javnog poziva za dodjelu potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja.

Mlade će obitelji moći, u okviru navedenog Javnog poziva, ostvariti potporu u iznosu do 50 % prihvatljivih troškova, a najviše 5.308,91 eura za sufinanciranje izgradnje obiteljske kuće odnosno za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana na području Grada Lepoglave.

Rok za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje traje do zatvaranja Javnog poziva koji je dostupan na službenoj internet stranici Grada Lepoglave (www.lepoglava.hr).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje