Povežite se s nama

Život i društvo

Duhovska devetnica u Varaždinu: humanitarni koncert, molitva krunice, tribina i Duhovsko bdijenje

Objavljeno:

- dana

I ove godine Ured za pastoral mladih organizirat će Duhovsku devetnicu uoči same svetkovine Duhova (27. svibnja – 3. lipnja) i Duhovsko bdijenje mladih (4. lipnja) u Varaždinu.

Prvi od događaja je Koncert duhovne glazbe “Kod Grgura” u petak, 27. svibnja, u 19:30 sati.

Nastupaju: Matej Galić, sestre Halužan, Scifidelity Orchestra, vlč. Tihomir Kosec i suradnici, Martina Sabljak, Antonio Tkalec i Tihana Vučić. Koncert je humanitarnog karaktera te će se sakupljati dobrovoljni prilozi za humanitarnu akciju Hrvatskog Caritasa “Pomoć za Ukrajinu”.

Zatim će tu biti duhovska duhovna obnova „Krist chat – najbolji način za dijeliti život!” koju predvodi pavlin fr. Mate Kolak – u utorak, 31. svibnja, u varaždinskoj katedrali s početkom u 20 sati.

Srijedom, uobičajeno, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, u crkvi sv. Nikole u Varaždinu od 20 sati bit će molitva krunice „Srcima okrunimo Mariju“. U duhovskoj devetnici nakana ove krunice bit će za mir u Ukrajini, Hrvatskoj i cijelom svijetu.

Bit će tu i tnanstveno-popularna tribina “Pandemija – post festum” u četvrtak, 2. lipnja, u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije (Zagrebačka 3) s početkom u 19.30 sati.
Organizatori tribine su Centar za proučavanje odnosa znanosti i religije i Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a gostujući sugovornici:
• doc. dr sc. Gordan Akrap (Centar za istraživanje hibridnih sukoba);
• dr. sc. Beata Halassy (Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu);
• dr. sc. don Damir Šehić (Teološko-katehetski odjel, Sveučilište u Zadru)
• dr. sc. Bruno Petrušić (Papinsko sveučilište sv. Tome Akvinskog Angelicum, Rim)
• uvodnu riječ imati će pročelnik Centra, doc. dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski (Fakultet Filozofije i religijskih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu).

Vrhunac Duhovske devetnice je samo Duhovsko bdijenje 4. lipnja, također u varaždinskoj katedrali od 20 sati.

Bdijenje je zamišljeno je na način da svaki sudionik sam kreira svoje vrijeme (od 20 – 22:15 sati) na tri odvojena mjesta u sklopu biskupijskog ordinarijata i same katedrale gdje će se odvijati čitanje Božje riječi, molitva ružarija te klanjanje. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru je proizvoljno do zajedničke sv. mise u katedrali u 22:15 sati prema ponuđenom programu. Za vrijeme bdjenje biti će moguće pristupiti ispovijedi. Sv. misu kojom završavamo ovogodišnju Duhovsku osminu predvoditi će naš predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Tihomir Kosec u koncelebraciji sa okupljenim svećenicima.

Život i društvo

Varaždinski gimnazijalac – istraživač pobjednik natjecanja “Znanstvenik u meni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jan Špiclin iz Prve gimnazije Varaždin pobjednik je natjecanja u komunikaciji znanosti za učenike i učenice srednjih škola u Republici Hrvatskoj, Znanstvenik u meni u kategoriji originalnih istraživačkih radova, a Lucija Filep i Petra Vidaković iz Srednje škole Novska u komunikacijskim kategorijama.

Na Završnici natjecanja održanoj u zadarskoj multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije u suorganizaciji Educateama i Društva za edukaciju van okvira sudjelovalo je 16 učenika s 10 vrhunskih radova, uključujući i originalna istraživanja te ocjenjivački žiri i publika.

Jan Špiclin pobijedio je s originalnim istraživačkim radom o Utjecaju fenola iz ekstrakta zelenog matcha čaja na smanjenje stope oštećenja DNA molekule iz sperme lososa uslijed izlaganja UV-A zračenju. (https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411113)

– Otkako sam u srednjoj školi bavim se istraživanjima iz biologije i uvijek mi je drago kada svoje radove mogu prezentirati publici i pokazati okolini čime se bavim iza zatvorenih vrata školskog laboratorija. Znanstvenik u meni izvrsna je prilika za takvo što, posebno zato što su na tom natjecanju vrlo bitne komunikacijske vještine i način kako kompleksno istraživanje prikazati i objasniti na što jednostavniji i atraktivniji način. Posebno mi je drago što se ovogodišnja završnica mogla realizirati uživo u prekrasnom Zadru. Bila je to izvrsna prilika za razmjenu iskustva, druženja s drugim učenicima, sklapanja novih prijateljstava i putovanja kroz Lijepu Našu izjavio je pobjednik natjecanja Jan Špiclin.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Kneginec i varaždinska JVP sudjeluju u osebujnoj izložbi: “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osebujna izložba “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu” bit će otvorena u petak, 8. srpnja, s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola tesla u Zagrebu.

U stručnoj vatrogasnoj terminologiji, „vatreni zid“ označava strukturu koja ograničava područje širenja požara i smanjuje štetu na građevinama uslijed požara. U kontekstu izložbe, „vatreni zid“ simbolički predstavlja teško propusne strukture koje su ženama priječile ili im otežavale ulazak u svijet vatrogastva.

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“ – preko ulaska većeg broja žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva, na izložbi će biti predstavljene i osobne priče i predmeti (odore, oprema, nagrade) suvremenih hrvatskih vatrogaskinja.

Izložba je realizirana u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva, uz suradnju s hrvatskim vatrogaskinjama i brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima…

Iz impresuma izložbe može se iščitati da su njezinu realizaciju između ostalih pomogli DVD Gornji Kneginec, JVP Grada Varaždina i Hrvatski vatrogasni muzej iz Trenkove ulice.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje