Djelatnice Dječjeg vrtića Belica nedavno su se vratili iz Italije s dvodnevnog studijskog putovanja.

Posjetile su Institut „Pasquali – Agazzi” u jedinstvenom talijanskom gradu Brescii. Posjet Institutu planiran je i realiziran suradnjom ravnateljice DV-a Belica Snežane Bence i kolegica iz Dječjeg vrtića „Zraka sunca“ iz Križevaca, ravnateljice Terezije Horvat i pedagoginje Anne Lise Gasparini.

SPAR

Uz zanimljivo predavanje prof. dr. sc. Gardanija te boravkom u „asilu“ (tal. “dječjem vrtiću”), svi sudionici detaljno su upoznali načela Agazzi pedagogije čiji temelji sežu u početak 19. stoljeća. Postavile su ih sestre Carolina i Rosa Agazzi, odgojiteljice i osnivačice istoimene odgojne metode, žene koje su dječji vrtić nastojale vratiti ukupnosti čovjeka, istinskoj prirodi, interesima i istinskom duhu djeteta.

– U načinu rada ustanove Agazzi zamijetile smo mnogobrojne sličnosti, ali i razlike u odnosu na naš svakodnevni rad. U svakome slučaju, obogaćene smo novim iskustvima te ćemo neka od njih svakako primjenjivati u svojoj pedagoškoj praksi – ističe ravnateljica Bence. Dodaje da će, osim novih saznanja i iskustava iz Brescie, svima u srcu ostati i osebujnosti Verone te Padove, kao i neponovljivo druženje s kolegama partnerskih vrtića.

Putovanje je u potpunosti financirano u sklopu projekta “Svi u vrtić!” financiranog iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”)

Komentari

Komentara

loading...