Povežite se s nama

Život i društvo

DVD Jalžabet proslavio 100. godina postojanja, za njima su brojni uspjesi

Foto: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Mimohodom i svečanom sjednicom članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jalžabet 11. studenoga obilježili su 100. godina svog humanog djelovanja.

Svojim dolaskom svečanost su uveličali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Saša Lenček i drugi uzvanici.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak čestitao je članovima DVD-a Jalžabet na velikoj obljetnici osvrnuvši se na životni put i poziv sv. Elizabete Ugarske – nebeske zaštitnice Općine Jalžabet i tamošnje Župe čiji blagdan se slavi 17. studenog.

– Sveta Elizabeta Ugarska bila je kći ugarsko-hrvatskog kralja. Kao članica kraljevske obitelji mogla je koristiti sve pogodnosti koje joj donosi taj status. Međutim, ona je svoj život posvetila potrebitima. Danas, su upravo vatrogasci ti koji imaju veliko srce – srce koje je uvijek spremno pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a vatrogasci DVD-a Jalžabet to čine punih 100 godina. Živimo u vremenima punih izazova. Samo u svom mandatu proglasio sam kojih sedam elementarnih nepogoda, što zbog suše, tuče, poplava te klizišta. Jedna takva nepogoda zadesila nas je u svibnju ove godine kada je 80 posto Varaždinske županije doslovno „plivalo“ pod vodom. Tu večer na teren je izašlo 1065 vatrogasaca s 254 vozila. I ono što je najvažnije, većinom su sve to bili dobrovoljci. Mogli su ostati u toplini svog doma, braniti samo svoj dom, ali ne, oni su izašli na teren i pomagali onima kojima je u tom trenutku bilo najpotrebnije. I na tome im velika hvala – rekao je župan Stričak. Tom prigodom je predsjedniku DVD-a Jalžabet Zrinku Magiću uručio priznanje župana za 100 godina humanosti i požrtvovnosti Društva u vidu spašavanja ljudksih života i imovine mještana Općine Jalžabet.

Predsjednik Društva Zrinko Magić u svom govoru osvrnuo se na 100 godina djelovanja Društva, posebno istaknuvši rezultate postignute u jubilarnoj 2023. godini.

– Obnovljen je Vatrogasni centar koji je izgrađen 2011. godine, nabavljeno je novije kombi vozilo, a zahvaljujući donaciji mons. Vjekoslava Huzjaka pokraj Vatrogasnog centra postavljen je kip sv. Florijana – zaštitnika vatrogasaca. Po prvi puta organizirano je i vatrogasno natjecanje pod nazivom 1. Kup DVD-a Jalžabet na kojem su sudjelovale brojne ekipe iz pet hrvatskih županija, dok su članovi DVD-a Jalžabet na drugim natejcanjima postigli povijesne rezultate – samo su neka postignuća DVD-a Jalžabet koje je jedno od najaktivnijih i najmnogoljudnijih organizacija na području Općine Jalžabet – nabrojao je predsjednik Magić.

Na njihovoj velikoj obljetnici članovima DVD-a Jalžabet čestitali su, između ostalih, i zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Saša Lenček te načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar, dok su u ime svih nagrađenih zahvalio mons. Vjekoslav Huzjak.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje