Povežite se s nama

Život i društvo

Dvije odgojiteljice iz Norveške na praksi u Dječjem vrtiću Varaždin

Foto: Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Gotovo cijelo desetljeće odgojitelji Dječjeg vrtića Varaždin koriste mogućnosti Erasmus plus programa za stručna usavršavanja na tečajevima ili praksama diljem Europe.

Zahvaljujući uspješnom participiranju na natječajima Agencije za mobilnost i programe EU, osigurana financijska sredstva omogućila su mobilnosti u svrhu učenja u Češkoj, Italiji, Norveškoj, na Cipru, u Grčkoj, Nizozemskoj, Portugalu, Latviji i Belgiji.

Prije dva tjedna odgojiteljice Marija Bencun, Amalija Kocijan i Andreja Sedlar prevele su nekoliko dana u Subotici gdje su imale prilike sudjelovati na konferenciji u okviru dvogodišnjeg projekta Play and Learn in Nature. Sudjelovanjem u ovom projektu žele učiti od svojih partnera iz Slovenije, Srbije, Poljske i Portugala o načinima učenja na otvorenom.

– Kako su svi objekti Dječjeg vrtića Varaždin iznimno raskošnih proporcija, a razumijemo važnost svakodnevnog boravka djeteta na otvorenom, potrebni su nam edukativni sadržaji koje nudimo ili ćemo ponuditi djeci pri boravku u dvorištu vrtića. Erasmus plus projekti nam pomažu da takvi sadržaji budu kvalitetni i dobro osmišljeni kao rezultat međunarodne suradnje s odgojiteljima iz drugačijih odgojno-obrazovnih sustava – istaknula je Andreja Sedlar, Erasmus koordinatorica u Dječjem vrtiću Varaždin.

Jedan je to od ukupno četiri Erasmus plus projekta koje trenutno provode u ovoj ustanovi, svjesni činjenice kako je upravo ovaj program snažna financijska podrška učenju u Europi i dodatni benefit za odgojitelje i ustanovu.

– Zahvaljujući motiviranosti naših odgojitelja koji se sa svakog stručnog usavršavanja vraćaju s novim idejama, te njihovom prezentiranju naše ustanove međunarodnoj zajednici, naš vrtić postaje sve češće odabir odgojiteljima iz Europe za njihovu praksu – nastavila je Sedlar i dodala: “U proljeće smo ugostili kolegice iz Španjolske, u siječnju nam dolaze kolegice iz Slovenije, a ovog smo tjedna ugostili Ann Iren Totland i Ellla Setrom iz Norveške.”

– Na seminaru Trening Teacher Instituta u Norveškoj, u svibnju ove godine, a na koji me uputila Agencija za mobilnost i programe EU, upoznala sam gospođu Hege Sagmo Bjorgan ravnateljicu vrtića u Medbroenu. Nakon mojeg predstavljanja Dječjeg vrtića Varaždin na tom skupu, zamolila me da primimo dvije kolegice odgojiteljice na praksu što je za mene veliki kompliment. Naime, nije baš uobičajeno da se iz Norveške dolazi na praksu u Varaždin, pa smo tim više ponosni da su kolegice odabrale upravo našu ustanovu. Kolegice Ann Iren i Ella su ostavile snažan dojam na naše kolege i kolegice u ustanovi, a prema njihovim riječima, iznimno su zadovoljne mogućnošću uvida u pedagoške prakse naših marljivih odgojitelja. Na kraju njihova boravka, uputile su poziv za uzvratnim posjetom – rekla je Sedlar.

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očekuje se pad cijene goriva idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada bi idućeg tjedna trebala objaviti nove cijene goriva.

Kako RTL neslužbeno doznaje očekuje se pad cijena za sve vrste goriva.

Eurosuper će od utorka, 18. lipnja, stajati 1,43 (smanjenje od 0,04 EUR/l), eurodizel 1,36 (smanjenje od 0,02 EUR/l), a plavi dizel 0,82 (smanjenje od 0,02 EUR/l).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje