Povežite se s nama

Život i društvo

Dvije odgojiteljice iz Norveške na praksi u Dječjem vrtiću Varaždin

Foto: Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Gotovo cijelo desetljeće odgojitelji Dječjeg vrtića Varaždin koriste mogućnosti Erasmus plus programa za stručna usavršavanja na tečajevima ili praksama diljem Europe.

Zahvaljujući uspješnom participiranju na natječajima Agencije za mobilnost i programe EU, osigurana financijska sredstva omogućila su mobilnosti u svrhu učenja u Češkoj, Italiji, Norveškoj, na Cipru, u Grčkoj, Nizozemskoj, Portugalu, Latviji i Belgiji.

Prije dva tjedna odgojiteljice Marija Bencun, Amalija Kocijan i Andreja Sedlar prevele su nekoliko dana u Subotici gdje su imale prilike sudjelovati na konferenciji u okviru dvogodišnjeg projekta Play and Learn in Nature. Sudjelovanjem u ovom projektu žele učiti od svojih partnera iz Slovenije, Srbije, Poljske i Portugala o načinima učenja na otvorenom.

– Kako su svi objekti Dječjeg vrtića Varaždin iznimno raskošnih proporcija, a razumijemo važnost svakodnevnog boravka djeteta na otvorenom, potrebni su nam edukativni sadržaji koje nudimo ili ćemo ponuditi djeci pri boravku u dvorištu vrtića. Erasmus plus projekti nam pomažu da takvi sadržaji budu kvalitetni i dobro osmišljeni kao rezultat međunarodne suradnje s odgojiteljima iz drugačijih odgojno-obrazovnih sustava – istaknula je Andreja Sedlar, Erasmus koordinatorica u Dječjem vrtiću Varaždin.

Jedan je to od ukupno četiri Erasmus plus projekta koje trenutno provode u ovoj ustanovi, svjesni činjenice kako je upravo ovaj program snažna financijska podrška učenju u Europi i dodatni benefit za odgojitelje i ustanovu.

– Zahvaljujući motiviranosti naših odgojitelja koji se sa svakog stručnog usavršavanja vraćaju s novim idejama, te njihovom prezentiranju naše ustanove međunarodnoj zajednici, naš vrtić postaje sve češće odabir odgojiteljima iz Europe za njihovu praksu – nastavila je Sedlar i dodala: “U proljeće smo ugostili kolegice iz Španjolske, u siječnju nam dolaze kolegice iz Slovenije, a ovog smo tjedna ugostili Ann Iren Totland i Ellla Setrom iz Norveške.”

– Na seminaru Trening Teacher Instituta u Norveškoj, u svibnju ove godine, a na koji me uputila Agencija za mobilnost i programe EU, upoznala sam gospođu Hege Sagmo Bjorgan ravnateljicu vrtića u Medbroenu. Nakon mojeg predstavljanja Dječjeg vrtića Varaždin na tom skupu, zamolila me da primimo dvije kolegice odgojiteljice na praksu što je za mene veliki kompliment. Naime, nije baš uobičajeno da se iz Norveške dolazi na praksu u Varaždin, pa smo tim više ponosni da su kolegice odabrale upravo našu ustanovu. Kolegice Ann Iren i Ella su ostavile snažan dojam na naše kolege i kolegice u ustanovi, a prema njihovim riječima, iznimno su zadovoljne mogućnošću uvida u pedagoške prakse naših marljivih odgojitelja. Na kraju njihova boravka, uputile su poziv za uzvratnim posjetom – rekla je Sedlar.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje