Povežite se s nama

Kultura

Etno duo Goga & Željko: Oboje smo potekli iz folklora i čuvamo tu glazbu od zaborava!

Objavljeno:

- dana

Malotko u Međimurju nije čuo za Gordanu Lach i Željka Grahovca. Etno duo Goga & Željko, što je ime kojim se obično predstavljaju na nastupima, danas je jedan od predvodnika one generacije glazbenika koja igra ulogu čuvara prekrasne kajkavske baštine i tradicije.

Istodobno se ne boje obrada i modernoga glazbenog izričaja.

– Željko i ja se poznajemo već više od četvrt stoljeća. Iako živim u Varaždinu, radila sam u Čakovcu, i tako smo zajedno surađivali na pjesmi „Mesec sveti ober kleti“, odnosno snimanju spota za pjesmu u kojoj sam ja pjevala, dok je Željkov sastav svirao. Kasnije smo surađivali na još nekoliko pjesama, no onda se neko vrijeme, možda i 15 godina, nismo vidjeli. U međuvremenu bih, kao strastvena folklorašica, ponekad nakon posla sjela u auto i istraživala Međimurje, međimurske pjesme i običaje. Vozila bih se tim prekrasnim krajem i povremeno posjetila nekog od, obično starijih, kazivača, te ih pitala za međimurske popevke koje su se kod njih pjevale.

Tako me put nanio i u Dekanovec, gdje sam upoznala i sprijateljila se s Munom Orehov, poznatom interpretatoricom narodnih međimurskih pjesama. Kod nje sam na kasete snimila pedesetak pučkih napjeva u njezinoj izvedbi. Željko je u međuvremenu radio na svojim angažmanima, sve dok se prije pet godina nismo slučajno sreli na Špancirfestu u Varaždinu. Taj je susret bio presudan. Iskoristili smo materijal s kazeta na kojima je Muna pjevala i napravili album „Munine viže“, koji je bio odlično prihvaćen – kaže Gordana.

Steza življenja

Nakon promocije prvoga albuma, Goga i Željko su nastavili nastupati po festivalima, pa su tako 2014. prvi put nastupili na Glazbenom festivalu „Pjesme Podravine i Podravlja“ u Pitomači. Predstavili su se svojom prvom autorskom skladbom „Steza življenja“, koja je tamo premijerno izvedena.

– Ove godine, 15. lipnja, ćemo „Stezu življenja“ opet izvesti na Glazbenom festivalu u Pitomači. Već 2015. dobili smo prvu Nagradu za etno izričaj na Međimurskom festivalu zabavne glazbe – danas je to Međimurski festival „Ljubo Kuntarić“ – a isto smo ponovili i prošle godine autorskom pjesmom „Penezi“ – dodaje Gordana.
Kaže da su u zadnjih nekoliko godina bili prisutni u svakoj emisiji „Lijepom našom“ u blizini Dravskog bazena.

– Nastupamo i na mnogim dobrotvornim koncertima, primjerice za Međimursku zakladu solidarnosti „Katruža“ i slično. Izvrsno surađujemo i zbog područja interesa. Naime, iako nas oboje zanimaju i glazba i tekstovi, u autorskom smo se stvaranju podijelili: ja radim na glazbi, a Goga na tekstovima – rekao je Željko.

Dvije godine nakon prvoga, izdali su drugi album, znakovita naziva „Kaj je kaj“, koji sadrži i obrade i autorske pjesme, pri čemu obrade ipak odnose prevagu. No, kažu i da će se to s novim, trećim albumom, koji će izaći druge godine, promijeniti.

Etno gypsy swing

– Razvijamo, odnosno bolje je reći pokušavamo razviti, novi glazbeni stil. Radi se o etno gypsy swingu na kajkavskom. Želio bih napomenuti da u obradama ne mijenjamo fraze, dakle, ostajemo vjerni tradiciji i originalnomu melosu. Ono što dorađujemo, to su aranžmani. Mislim da se, s obzirom na bogatstvo kakvo vlada u svijetu glazbe i raznovrsnost glazbenih žanrova, nema smisla ograničavati na strogo autohtoni stil originalne kajkavske narodne glazbe. Da je tako, sve bi se međimurske pjesme, na primjer, morale izvoditi jednoglasno, i strogo a cappella, ili eventualno uz pratnju jednog ili dva instrumenta – objašnjava Željko.

Oboje dodaju da je Međimurje doista plodno tlo za „popevku“ i da malo koji kraj, osobito slične površine, toliko obiluje autohtonim narodnim izričajem. Osim u Pitomači, Goga i Željko ove jeseni opet će nastupiti na Međimurskom festivalu „Ljubo Kuntarić“, za koji pripremaju novu pjesmu, a nadaju se i nastupima na Porcijunkulovu, Špancirfestu i Krapinskom festivalu.

– Uvijek smo se deklarirali istinskim čuvarima kulturne baštine jer će i u našim obradama kajkavske popevke ostati sačuvane – smatraju Gordana i Željko. Poslušajte „Munine viže“ i „Kaj je kaj“, pa sami prosudite slažete li se s njima.

Kultura

Povodom Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici izložba fotografija Branka Težaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom današnjeg Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici otvara se izložba fotografija Branka Težaka pod nazivom “Čovjek i priroda”.

Otvorenje je 22. travnja u 18 sati.

Branko Težak se fotografijom počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Od tada je sudjelovao na više od tristo izložbi od čega na više od sto u inozemstvu. Nagrađivan je 90 puta od toga 16 puta u inozemstvu.

Sudjelovao je na izložbama fotografije na svim kontinentima i na Novom Zelandu.

Zvanje KMF FSJ dodijeljeno mu je 1983. godine, zvanje AFIAP od FIAP-a 1993., a 1995. primljen je u ULUPUH. Fotografijom se profesionalno bavi od 1983. godine.

Godine 2010. izdao je knjigu fotografija pod naslovom “Fotografija” u kojoj je predstavio osamdeset crno-bijelih fotografija. Za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenja imena Ivanca diljem svijeta, godine 2009. nagrađen je Plaketom grada Ivanca.

Nastavite čitati

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati