Povežite se s nama

Kultura

Etno duo Goga & Željko: Oboje smo potekli iz folklora i čuvamo tu glazbu od zaborava!

Objavljeno:

- dana

Malotko u Međimurju nije čuo za Gordanu Lach i Željka Grahovca. Etno duo Goga & Željko, što je ime kojim se obično predstavljaju na nastupima, danas je jedan od predvodnika one generacije glazbenika koja igra ulogu čuvara prekrasne kajkavske baštine i tradicije.

Istodobno se ne boje obrada i modernoga glazbenog izričaja.

– Željko i ja se poznajemo već više od četvrt stoljeća. Iako živim u Varaždinu, radila sam u Čakovcu, i tako smo zajedno surađivali na pjesmi „Mesec sveti ober kleti“, odnosno snimanju spota za pjesmu u kojoj sam ja pjevala, dok je Željkov sastav svirao. Kasnije smo surađivali na još nekoliko pjesama, no onda se neko vrijeme, možda i 15 godina, nismo vidjeli. U međuvremenu bih, kao strastvena folklorašica, ponekad nakon posla sjela u auto i istraživala Međimurje, međimurske pjesme i običaje. Vozila bih se tim prekrasnim krajem i povremeno posjetila nekog od, obično starijih, kazivača, te ih pitala za međimurske popevke koje su se kod njih pjevale.

Tako me put nanio i u Dekanovec, gdje sam upoznala i sprijateljila se s Munom Orehov, poznatom interpretatoricom narodnih međimurskih pjesama. Kod nje sam na kasete snimila pedesetak pučkih napjeva u njezinoj izvedbi. Željko je u međuvremenu radio na svojim angažmanima, sve dok se prije pet godina nismo slučajno sreli na Špancirfestu u Varaždinu. Taj je susret bio presudan. Iskoristili smo materijal s kazeta na kojima je Muna pjevala i napravili album „Munine viže“, koji je bio odlično prihvaćen – kaže Gordana.

Steza življenja

Nakon promocije prvoga albuma, Goga i Željko su nastavili nastupati po festivalima, pa su tako 2014. prvi put nastupili na Glazbenom festivalu „Pjesme Podravine i Podravlja“ u Pitomači. Predstavili su se svojom prvom autorskom skladbom „Steza življenja“, koja je tamo premijerno izvedena.

– Ove godine, 15. lipnja, ćemo „Stezu življenja“ opet izvesti na Glazbenom festivalu u Pitomači. Već 2015. dobili smo prvu Nagradu za etno izričaj na Međimurskom festivalu zabavne glazbe – danas je to Međimurski festival „Ljubo Kuntarić“ – a isto smo ponovili i prošle godine autorskom pjesmom „Penezi“ – dodaje Gordana.
Kaže da su u zadnjih nekoliko godina bili prisutni u svakoj emisiji „Lijepom našom“ u blizini Dravskog bazena.

– Nastupamo i na mnogim dobrotvornim koncertima, primjerice za Međimursku zakladu solidarnosti „Katruža“ i slično. Izvrsno surađujemo i zbog područja interesa. Naime, iako nas oboje zanimaju i glazba i tekstovi, u autorskom smo se stvaranju podijelili: ja radim na glazbi, a Goga na tekstovima – rekao je Željko.

Dvije godine nakon prvoga, izdali su drugi album, znakovita naziva „Kaj je kaj“, koji sadrži i obrade i autorske pjesme, pri čemu obrade ipak odnose prevagu. No, kažu i da će se to s novim, trećim albumom, koji će izaći druge godine, promijeniti.

Etno gypsy swing

– Razvijamo, odnosno bolje je reći pokušavamo razviti, novi glazbeni stil. Radi se o etno gypsy swingu na kajkavskom. Želio bih napomenuti da u obradama ne mijenjamo fraze, dakle, ostajemo vjerni tradiciji i originalnomu melosu. Ono što dorađujemo, to su aranžmani. Mislim da se, s obzirom na bogatstvo kakvo vlada u svijetu glazbe i raznovrsnost glazbenih žanrova, nema smisla ograničavati na strogo autohtoni stil originalne kajkavske narodne glazbe. Da je tako, sve bi se međimurske pjesme, na primjer, morale izvoditi jednoglasno, i strogo a cappella, ili eventualno uz pratnju jednog ili dva instrumenta – objašnjava Željko.

Oboje dodaju da je Međimurje doista plodno tlo za „popevku“ i da malo koji kraj, osobito slične površine, toliko obiluje autohtonim narodnim izričajem. Osim u Pitomači, Goga i Željko ove jeseni opet će nastupiti na Međimurskom festivalu „Ljubo Kuntarić“, za koji pripremaju novu pjesmu, a nadaju se i nastupima na Porcijunkulovu, Špancirfestu i Krapinskom festivalu.

– Uvijek smo se deklarirali istinskim čuvarima kulturne baštine jer će i u našim obradama kajkavske popevke ostati sačuvane – smatraju Gordana i Željko. Poslušajte „Munine viže“ i „Kaj je kaj“, pa sami prosudite slažete li se s njima.

Kultura

FOTO Osebujni mega – dijamanti Nikole Vudraga nakon Dubaija i Poljske zasjali u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U suradnji s Turističkim uredom grada Varaždina i gradskim odsjekom za kulturu dogovoren je privremeni postav Vudragovih dijamanata, jedne od najnovijih serija radova Nikole Vudraga koji su prošli Dubai i Poljsku.

Nedavno je na red došao i Varaždin,  a naš umjetnik za kojim se otimaju najveće svjetske galerije, kaže kako ga raduje da je pokrenuta inicijativa privremenog izlaganja.

– Uvijek sam smatrao Varaždin gradom umjetnosti i kulture, a ta kultura ne mora isključivo biti iza vrata muzeja i galerija. Ovaj postav osvježava pomalo zaboravljeni prostor pored mostića, razveseli kojeg turista, ali po meni najvažnije – polako pokreće neku ideju o javnim prostorima kao privremenim izlagačkim prostorima. U njima optimistično vidim i druga imena iz svijeta umjetnosti, izložena po baroknom gradu – ističe Vudrag.

Od autora doznajemo da osebujni dijamanti danju predstavljaju sirovu materiju kojom gradimo svijet, materijal i mehanizaciju izgradnje ideja.

Međutim – noću iz skulpture izbija svijetlo „kao simbol te savršene ideje koju svakodnevno ukalupljujemo u materiju.”

Akako izgleda taj iznimno zanimljiv postav danju i noću pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Predstavljen program 54. Varaždinskih baroknih večeri – Portugal je zemlja partner, a program Total Baroque bit će u dvorištu palače Sermage

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 20. rujna do 2. listopada Varaždin će ponovno postati središnje mjesto ne samo na europskoj već i svjetskoj kulturnoj karti-Varaždinske barokne večeri u svom će punom sjaju u 54. izdanju donijeti izniman koncertni, ali i popratni program, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u atriju varaždinske Gradske vijećnice.

Kroz 15 koncerata u matičnom gradu i desetak u Ludbregu, Prelogu, Križevcima, Vinici, Belcu, Gornjem Knegincu i Nedelišću pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala.

– Program je beskompromisno kvalitetan. Počet ćemo s portugalskim Orquestra Barocco Casa de Musica i Sarom Simoes, njihovom velikom sopranisticom koja dolazi prvi put u Hrvatsku. Posebnost svečanog otvaranja, na što sam ponosan, jest da se nakon dugog niza godina vraća Laurence Cammings – najavio je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, dodajući kako će i ove godine zahvaljujući partnerstvu s Portugalom Varaždinci i njihovi gosti imati prigodu uživati ne samo u baroknoj glazbi u izvođenju portugalskih glazbenika i portugalskom baroku, već i gastronomiji i brojnim drugim iznenađenjima, a upravo povezivanje kultura najveća je vrijednost festivala.

– U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera.
„Varaždinske barokne večeri nositelj su EFFE oznake Europske asocijacije festivala, kojeg ima tek nekoliko desetaka festivala u Europi, što je samo još jedan od pokazatelja vrijednosti i značaja Varaždinskih baroknih večeri – istaknuo je na predstavljanju programa dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, a dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije naglasio kako Varaždinske barokne večeri pokazuju kontinuitet održavanja uz neupitnu kvalitetu.

– Niti jedan program ne može tako dugo opstati a da nije kvalitetan, a također je i internacionalan. Počelo je partnerstvom sa Slovačkom, Izraelom, Japanom, prošle godine sa Švicarskom, a ove godine Portugalom. Svi smo izuzetno zadovoljni što ćemo ove godine moći upoznati glazbu i kulturu Portugala, koji je nama prijateljska i draga država – rekao je pročelnik Huđek dodavši kako je ovo jedinstvena prilika i za upoznavanje glazbenih dosega portugalskih skladatelja iz vremena baroka.

Predstavljanju programa u Gradskoj vijećnici nazočila je i veleposlanica Portugala u Hrvatskoj, Nj.E. Maria Paula Viera Leal da Silva koja je zahvalila domaćinima i istaknula kako joj je čast sudjelovati na ovom svjetski poznatom festivalu.

– Nedvojbeno vjerujem da će ovaj događaj biti označen umjetnošću i da će produbiti prijateljstvo između naših dviju nacija. Na Varaždinskim baroknim večerima će nastupiti više od 25 portugalskih glazbenika i ansambala, a imat ćemo i nekoliko izložbi ovdje u Varaždinu, kao i niz drugi programa koji će nadamo se biti zanimljivi Varaždincima i gostima – najavila je.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a Raymond Rojnik podsjetio je kako su Barokne večeri festival od nacionalnog značaja, čiji su stalni pokrovitelji Predsjednik Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija, te Grad Varaždin.

Zahvalio je na financijskoj potpori Varaždinskoj županiji, kao i Klubu mecena VBV-a, sponzorima i podupirateljima zahvaljujući kojoj će publika u ranu jesen ponovno imati priliku uživati u vrhunskoj baroknoj glazbi, kao i raznim popratnim programima protkanih zajedničkom niti baroka kojim odiše svaki kutak povijesne jezgre Varaždina, UNESCO-og grada glazbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje