Povežite se s nama

Međimurje

EU café: “Mnogi nisu ni svjesni u kojoj nam mjeri politika oblikuje život!”

Objavljeno:

- dana

Maturanti Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Gimnazije Karlovac u čakovečkoj Gimnaziji debatirali su o političkoj participaciji s naglaskom na izbore za Europski parlament.

Bio je to prvi međužupanijski EU café pod nazivom „Neka se i moj glas čuje!“, koji su organizirali Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Raspravljalo se o temama poput ravnopravnosti spolova u politici, sudjelovanju dijaspore u politici, pitanju nacionalnih manjina i ruralnih područja u politici, političkoj participaciji mladih i osoba starije životne dobi te uvođenja obaveznog glasanja i sustava e-glasanja.

Europske integracije

– Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec još je davne 2003. godine kao jedina škola u Republici Hrvatskoj oformila „europski razred“ čiji su učenici imali mogućnost pohađanja izbornog predmeta Europske integracije. Nakon toga pokrenuli smo europski klub i možemo reći da svih ovih godina njegujemo europsku dimenziju, a ovaj je dan samo nastavak našeg europskog promišljanja. Neka bude potvrda svega što trebate izraziti 26. svibnja – poručila je Sandra Breka-Ovčar, ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec te potaknula maturante da poprave statistiku s posljednjih europskih izbora prema kojoj je Hrvatska bila među članicama s najslabijim odazivom birača, posebno među mladima.

EU café otvorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, rekavši da Europska unija kao zajednica zemalja ne smije biti cilj, već prilika i sredstvo za ostvarivanje bolje kvalitete života.

Raspravljalo se o temama poput ravnopravnosti spolova, pitanju nacionalnih manjina i ruralnih područja, sudjelovanju dijaspore u politici…

– Europski parlament druga je najveća institucija s neposrednom razinom biranja svojih zastupnika u svijetu, a njegova uloga u sudbini svake zemlje je ključna. Nažalost, u Hrvatskoj je ta institucija još uvijek nedovoljno prepoznata, što potvrđuje izlaznost od tek 25 posto birača prije pet godina.

Mnogi od vas nisu ni svjesni da se 73 posto hrvatskih zakona donosi u Europskome parlamentu, da bi ih Hrvatski sabor tek implementirao u nacionalno zakonodavstvo.
Hrvatska će od 1. siječnja predsjedavati Europskom unijom. Tada će fokus cjelokupne europske, pa i svjetske, javnosti biti na nama i trebamo to iskoristiti na najbolji mogući način – zaključio je župan te iskoristio priliku da pohvali Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec kao jednu od ponajboljih škola u zemlji.

Prva prilika

Brojni maturanti, sudionici EU caféa, u svibnju će kao punoljetne osobe po prvi puta dobiti priliku glasovati te izaći na birališta, a upravo ovakvi projekti potiču ih na obavljanje njihove građanske dužnosti, smatra Lara Marčec, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog, koja je zaključila da mnogi njeni vršnjaci nisu ni svjesni koliko politička participacija oblikuje njihov svakodnevni život.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje