Povežite se s nama

Međimurje

Film o graditeljskoj baštini obitelji Zrinski

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

U okviru svoje kontinuirane aktivnosti na proizvodnji i produkciji dokumentarnih filmova, varaždinska VTV Televizija nedavno je završila rad na još jednom važnom projektu.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji se bavi bogatom graditeljskom baštinom obitelji Zrinski koja je posebno bila prisutna na području sjeverozapadne Hrvatske, ali i u nekim drugim krajevima ovog dijela Srednje Europe. Film je realiziran u okviru projekta “Language connection between Baranya and Međimurje” iz IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska, u kojem je jedan od nositelja bio Muzej Međimurja iz Čakovca, a osim na hrvatskom jeziku realiziran je na engleskom i mađarskom.
Stručni konzultanti pri realizaciji bili su ravnatelj Muzeja Međimurja mr. sc. Vladimir Kalšan te izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Čakovčanka dr. sc. Nataša Štefanec. Posebnu vrijednost filmu daje 3D animacija koja zorno prikazuje građevinsku baštinu koja danas više nije sačuvana, a za ovaj su je projekt pripremili Davor Mrazović i Juraj Mrazović iz Varaždina.

 

Film pogledajte na VTV-u petak 13. veljače u 21.30 sati

U autorskoj i producentskoj ekipi VTV Televizije bili su scenarist i urednik Vlado Premuž, režiser Zlatko Pocedulić, snimatelji Marko Levanić, Davor Petrošanec, Ivan Šinko i Damir Štefanec, tonski snimatelj Zlatko Ožeg, montažeri Vanda Petrović, Tomislav Možanić i Ivor Morandini Plovanić, organizatorica Anita Tramburovski te producent Marijan Varović.
Film Graditeljska baština obitelji Zrinski možete pogledati u programu VTV Televizije u petak 13. veljače s početkom u 21.30 sati. (nr)

Izvor:
Foto: vtv

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje