Povežite se s nama

Međimurje

Kako živite? Jer, karcinom nije izvan naše moći!

Objavljeno:

- dana

POBRINITE SE ZA ZDRAVLJE

U Hrvatskoj svake godine više od 21.000 ljudi oboli od raka, dok njih 14.000 umre, priopćili su iz Ministarstva zdravlja.

Najčešći tumori u muškaraca su rak pluća (18 posto), rak prostate (16 posto) i rak debelog crijeva (15 posto), dok su u žena najčešći karcinom dojke (24 posto), karcinom debelog crijeva (13 posto) i karcinom pluća (7 posto).
– Oko 30 posto svih smrti zbog malignih bolesti nastaje zbog pet glavnih rizika u ponašanju: prekomjerne tjelesne težine, nedovoljnog unosa voća i povrća, nedostatne tjelesne aktivnosti te konzumacije alkohola i duhanskih proizvoda. Sama ovisnost o duhanu odgovorna je za jednu petinu svih smrti zbog malignih bolesti, kao i više od 70 posto svih smrti zbog karcinoma pluća. Oko 20 posto svih smrti povezanih s malignim bolestima uzrokovano je virusnim infekcijama (virusi hepatitisa B i C, humani papiloma virus) – navode iz Ministarstva.

RIZICI

Trećina svih smrti zbog debljine, nedovoljno voća i povrća, premalo tjelesne aktivnosti, pušenja i alkohola.

Metastaze su glavni uzrok smrti zbog maligne bolesti

Napominju da je ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv raka usmjeren na četiri osnovne točke: odabir zdravog načina života, pružanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i maksimiziranje kvalitete života pod sloganom “Rak: Nije izvan naše moći”.
Time se želi podići svjesnost i znanje o raku, ali se ujedno od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu traži da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv raka kroz podizanje svijesti o malignim oboljenjima, promicanje mogućih načina prevencije, dijagnosticiranja i liječenja te povećanje kvalitete života oboljelih.
– Strategije, koje mogu smanjiti i kontrolirati maligne bolesti, uključuju preventivno djelovanje na ponašajne rizične čimbenike, zatim cijepljenje protiv virusnih uzročnika nekih vrsta raka, kontrolu izloženosti štetnim utjecajima povezanih s radnim mjestom i kontrolu izloženosti štetnom UV zračenju – ističu iz Ministarstva.

Rano otkrivanje

Smanjenju smrtnosti značajno mogu doprinijeti i nacionalni programi probira. U Hrvatskoj se provode tri programa ranog otkrivanja raka, i to raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.
– Uz programe probira, smanjenju smrtnosti može doprijeti i podizanje svjesnosti populacije o ranim znakovima nekih malignih bolesti. Pravovremeno otkrivanje bolesti, uz dostupne učinkovite i dokazane metode liječenja te osiguranu palijativnu skrb za bolesnike, kojima je potrebna, neophodni su dijelovi zdravstvenog sustava u kontroli problema malignih bolesti – zaključili su.

Abnormalne stanice

– Rak (neoplazme, maligne bolesti) je generički izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela. Glavna značajka raka je ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje prerastaju svoje uobičajeno okruženje te se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe. Ovaj proces naziva se metastaziranje i metastaze su glavni uzrok smrti zbog maligne bolesti. Smatra se da maligne bolesti nastaju iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz pre-malignih promjena do malignih tumora – pojašnjavaju iz Ministarstva zdravlja.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje