Zbog aktualne izvanredne situacije, dostava godišnjih financijskih izvještaja i druge propisane dokumentacije svima će biti omogućena putem interneta.

Za sve one koji su izvještaje prijašnjih godina dostavljali putem internetske aplikacije RGFI (što znači da imaju Finin digitalni certifikat i registrirali su se za korištenje servisa) se ništa ne mijenja. Svi ostali koji su izvještaje predavali u Finine poslovnice, moći će ih sada poslati putem interneta, uz korištenje bilo kojeg digitalnog certifikata za primjenu minimalno naprednog elektroničkog potpisa.

Dostava dokumentacije za 2019. godinu u Registar putem interneta moguća je na sljedeće načine:

  1. Svi korisnici internetske aplikacije RGFI dokumentaciju će dostaviti na isti način kao i do sada, uz korištenje Fininog certifikata.
  2. Obveznici koji imaju certifikat na osobnoj iskaznici (OI) ili bilo koji drugi digitalni certifikat s kojim pristupaju ostalim e-servisima (npr. e-Porezna i slično) moći će ga koristiti i za dostavu dokumentacije.
  3. Obveznicima koji nemaju ni Finin certifikat niti certifikat na osobnoj iskaznici (OI), FINA će za ovu svrhu omogućiti besplatno izdavanje LCP certifikata za ePotpis u oblaku (certifikat za udaljeni potpis), s kojim će u ovim izvanrednim okolnostima iznimno moći dostaviti dokumentaciju. Zahtjev za izdavanje certifikata za ePotpis u oblaku će moći dostaviti putem interneta, bez potrebe za dolaskom u Finine poslovnice, a izdani certifikat će također preuzeti putem internetske aplikacije. Izdavanje ovog certifikata će za njih biti besplatno, kao i njegovo korištenje u prvoj godini od izdavanja.

Sve informacije o dostavi  dokumentacije putem interneta i izdavanju certifikata za ePotpis u oblaku za tu svrhu bit će objavljene na Fininim internetskim stranicama.

Obveznici koji izvještaje žele predati na elektroničkom mediju (USB, CD) ili u papirnom obliku, mogu ih dostaviti u Finine poslovnice ili poslati poštom na adresu poslovnice na čijem je području sjedište obveznika ili najbliže poslovnice. Finine poslovnice za vrijeme ovih izvanrednih okolnosti rade po prilagođenom radnom vremenu.

Komentari

Komentara