Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Bitka za Čanjevo atraktivnija iz godine u godinu: novi kostimi, više akcije, uvježbaniji ratnici i (pre)zgodne djeve

Objavljeno:

- dana

Praškocijeve haramijeve 13. su put zaredom u novijoj povijesti isprašili Turke na utvrdi Čanjevo. Jednako kao niiti te, 1590. godine, Turci nisu imali nikakve šanse probiti obranu hrabrih haramija.

Iako brojčano puno nadmoćniji, poraženi vojnici Otomanskog carstva su se povukli i tu se zaustavio njihov daljnji proboj na zapad. Pitanje je kako bi danas izgledala karta Europe da je bilo drugačije.
Čanjevo i turizam
Visočani ovaj dio svoje povijesti nisu željeli prepustiti zaboravu pa već 13 godina  organiziraju uprizorenje velike povijesne bitke.

Budući da oni sami niti za scenu ne bi odjenuli turske uniforme, ulogu osvajača preuzeli su vitezovi Reda srebrnog zmaja, Reda sv. Nikole i vitezovi Ivanovci. Haramije su pokušali diplomatski, pregovorima, poslati Turke odakle su došli ali bezuspješno pa su ih  morali potjerati silom. Bitka za Čanjevo svake je godine jednako zanimljiva, s tek jednom razlikom – iz godine u godinu na dan bitke je u Čanjevu sve više posjetitelja. To je i cilj domaćina: Čanjevo dovesti i etablirati na turističkoj karti kontinentalnog turizma. Sudeći prema broju gostiju na ovogodišnjem događanju domaćini u tome i uspijevaju. Završila su arheološka istraživanja, započeta na inzistiranje saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, koji kao Visočanin želi iskoristiti sve potencijale kako bi život mještana u siromašnom kraju bio što bolji. U tome je uspio u zadnjem trenutku jer su bageri koji su trebali tu napraviti kamenolom, već stigli do utvrde.

Saborski zastupnik u borbi za utvrdu

Anđelko Stričak se prisjetio tog vremena. – Prije punih 17 godina krenuli smo s arheološkim iskapanjima na utvrdi Čanjevo, koja je dotad bila nepoznata stručnoj javnosti. Prve dvije godine probna, a otada 15 godina redovnih. Već tada nam je bilo jasno da same zidine neće privući toliko znatiželjnih posjetitelja i prije 13 godina krenuli smo u osnivanje udruge koju smo nazvali Praškocijeve haramije jer nam najpoznatiji povijesni detalji sežu u 1590. godinu kada je vlasnik utvrde bio Juraj Praškoci. Kad se Otomansko carstvo počelo nezaustavljivo širiti, Praškoci je dobio 50 haramija za pomoć u obrane i s njima je uspio zaustaviti Turke – rekao je saborski zastupnik iz Visokog.

Odakle novac?

O Čanjevu kao turističkom potencijalu, načelnik Visokog, Dragutin Mateković je rekao – Nemamo industrije pa ćemo se okrenuti ruralnom turizmu kao najvećem potencijalu. U tijeku je izrada  projekta o Čanjevu kao turističkoj destinaciji. Planiramo napraviti šetnice, osvjetljenje i niz popratnih turističkih sadržaja. Budući da je za ostvarenje ovih planova potreban veliki, načelnik je najavio skore prijave na natječaje Ministarstva kulture i EU fondove. Prema Ministarstvu je već otišla prijava za dodjelu pola milijuna kuna. Taj bi novac poslužio za sanaciju temelja utvrde, kako bi se spriječilo moguće urušavanje tvrđave. U sanaciji utvrde zajedno sudjeluju Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod.

Grah,kesteni i tambure

Za turiste u Čanjevu, potrebno je oko utvrde sanirati veći prostor. Već danas nema dovoljno mjesta za sve koji dođu pogledati bitku i provesti dan ovdje. Da ima prostora mogli bi se predstaviti i članovi konjičke udruge kojoj pripadaju mnogi Visočani. Bitku za Čanjevo je među mnoštvom došao pogledati i državni tajnik Ministarstva obrane, general Zdravko Jakop. Domaćini su nakon bitke za svoje goste pripremili zabavne sadržaje – kuhani grah i pečeno kestenje uz svirku tamburaša.

Foto i video

FOTO/VIDEO Sjajno raspoloženi Sergej Ćetković raspjevao obožavatelje u varaždinskoj Areni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezovic

Čuo je da je varaždinska publika sjajna, a to je jučer i dokazala. Sergej Ćetković proveo je sinoć Varaždince i njihove goste kroz svoja najljepša glazbena ostvarenja.

Koncert je održan u Areni Varaždin, a osim velikog odaziva obožavatelja iz ove županije, pristigli su i fanovi iz susjednih krajeva. Dobro raspoloženi crnogorski glazbenik i pjevač na sceni je već 20 godina te je do sada objavio šest studijskih albuma i tri kompilacije.

Itekako zna kako publici darovati svoju ljubav prema glazbi. Kako je izgledala razmjena emocija koja ne manjka na njegovim koncertima, pogledajte u fotogaleriji i u videozapisu.  

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje