Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Darivanjem karanfila i organiziranjem proslava obradovali su svoje sugrađanke za Dan žena

Objavljeno:

- dana

Povodom Međunarodnog dana žena, diljem Varaždinske županije članovi SDP-a su darivanjem karanfila i organiziranjem proslava obradovali svoje sugrađanke i na taj način im poželjeli sve najbolje povodom njihovog Dana.

U Varaždinskom HNK se održala kazališna predstava „Ja, tata“ uz tradicionalnu podjelu karanfila prije predstave. Prije same predstave, prisutnima su se ispred SDP-a kao organizatora obratili predsjednica županijskog Foruma Varaždinske županije Alenka Car, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin Miroslav Marković i kandidatkinja SDP-a za EU parlament i predsjednica županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora. – Nejednakost između žena i muškaraca u našem društvu još uvijek je velika, pogotovo u razini plaća što se posebno osjeti kod nas u Varaždinskoj županiji u kojoj velik broj žena radi za minimalnu plaću. Zato je nužno što prije minimalnu plaća podići na 4.000 kuna, kao što predlaže SDP u svom programu. Povećanje minimalne plaće na 4.000 kuna najviše bi pomoglo upravo ženama u tekstilnoj industriji, koja je najzastupljenija u našoj županiji – poručila je Barbara Antolić Vupora. Predstavnici maruševečkog SDP-a danas su dijelili karanfile u povodu Međunarodnog dana žena. – Mi već tradicionalno, godinama na ovaj način obilježavamo Međunarodni dan žena. Tada se prisjećamo na sve one koji su se stoljećima borili za svoja prava jer da nije bilo njih, ne bismo ni mi danas mogli nastaviti borbu. To je ujedno i dan otpora prema jednom nacionalizmu, rasizmu, nasilju nad ženama jer svakodnevno smo svjedoci tog nasilja i bez obzira na zakone, proglase i apele, nasilje je i dalje prisutno. Zato se moramo boriti i dalje – rekao je zamjenik načelnika općine Marušeevec Mario Klapša. Dijeleći karanfile, predsjednik Gradske organizacije SDP-a i zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač naglasio je važnost Međunarodnog dana žena u današnjem svijetu. – Dan žena je svaki dan, baš svaki. Danas smo samo nekako organizirano svjesniji te činjenice. Ipak, dobre je želje uvijek važno i dobro davati i očekivati… Danas slavimo žene diljem svijeta, slavimo vaš ekonomski, socijalni i politički uspjeh u koji ste utkale cijelu sebe svih ovih godina borbe za svoja prava. Poštovanje, ljubav i priznanje – to su glavne riječi kojima se danas opisuje ovaj dan, ali danas više no ikad, važno je podsjetiti kako sva prava, koja danas imate, nisu vam bila samo tako “data”, za njih ste se morale izboriti, a ta borba često je bila žestoka i teška – poručio je Hrvoje Kovač. Karanfile su svojim sumještankama darovali i članovi ostalih organizacija SDP-a u Ludbregu, Cestici, Gornjem Knegincu, Ivancu i drugim općinama i gradovima Varaždinske županije.

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje