Povežite se s nama

Kultura

FOTO Do 6. prosinca izložba zavičajnih autora iz fundusa Muzeja Međimurja u Centru za kulturu Čakovec

Objavljeno:

- dana

U Centru za kulturu u četvrtak, 4. studenoga, na obljetnicu registracije Centra otvorena je izložba umjetnika iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec, koji su redom iz Međimurja ili pak djelovanjem vezani uza nj.

Dijelom je proslave 40. obljetnice CZK-a – središnje gradske i međimurske kulturne ustanove.

– Zahvaljujem svojim prethodnicima na čelu CZK-a – prof. emeritusu Stjepanu Hranjcu, Veri Habek i Ladislavu Vargi, ali i publici koja posjećuje sve naše programe – rekao je aktualni ravnatelj ustanove Romano Bogdan, prisjetivši se i arhitekta Ivana Petrovića te Vinka Lisjaka kao idejnog začetnika Centra.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

– Obilježavanje četiriju desetljeća postojanja međimurskog hrama kulture započinjemo otvaranjem izložbe, a to smatram izuzetno važnim, jer kada razgovaramo o ovoj ustanovi najviše govorimo o njezinu kino-prikazivačkom, kazališnom ili glazbenom programu. Izložbeni dio zaslužuje biti njima uz bok, kako je tijekom protekla četiri desetljeća u ovom prostoru bilo postavljeno mnogo kvalitetnih izložbi renomiranih hrvatskih i svjetski priznatih autora – istaknula je gradonačelnica, naglasivši da joj je posebno drago što je izložba postavljena u suradnji s Muzejom Međimurja, još jednom ključnom kulturnom institucijom u našem gradu.

Na predstavljanju izložbe o djelima međimurskih umjetnika govorile su voditeljica izložbene i kino-prikazivačke djelatnosti Marina Kukolić kao idejna začetnica izložbe te povjesničarka umjetnosti Maja Žvorc.

– Muzej Međimurja i CZK Čakovec dijele više od stotinu godina rada. Od svog osnutka do danas djeluju kao rasadišta likovne umjetnosti i vizualne kulture u našoj zajednici. Izložba zavičajnih autora dokaz je njihove prisne i uspješne suradnje za koju vjerujemo da će se nastaviti u narednim vremenima – naglasila je povjesničarka Žvorc, što je potvrdila Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja.

Posjetitelji do 6. prosinca mogu razgledati djela Ladislava Kralja Međimurca, Luje Bezeredija, Marije Zidarić, Pavla Vamplina, Priske Kučar, Roka Štokića, Josipa Grgevčića, Slobodana Benkovića-Boča i Roberta Wrane. Nakon otvorenja izložbe, u dvorani je predstavom “Gruntovčani” čakovečku publiku zabavilo Satiričko kazalište “Kerempuh” iz Zagreba.

Kultura

Zbog loše epidemiološke situacije odgođene sve predstave u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz HNK u Varaždinu obavještavaju javnost da su odgođene sve predstave u ovoj ustanovi zbog vrlo loše epidemiološke situacije.

Predstave se odgađaju do 26. siječnja.

– Poštovana publiko, od danas do 26. 1. odgađamo predstave zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije u Kazalištu. Tako da su opera „Bastien&Bastienne“ i predstava „Skriveno“ odgođene. Molimo vas za razumijevanje, a o novim terminima ćemo vas obavijestiti – poručili su iz varaždinskog HNK-a.

Nastavite čitati

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje