Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Energetski je obnovljen Dom zdravlja u Novom Marofu

Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije na adresi Zagorska ulica 21, Novi Marof – ispostava Novi Marof, održana je u utorak, 30. ožujka.

Nazočili su zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnik Grada Novog Marofa, ujedno i zastupnik u Hrvatskom saboru Siniša Jenkač, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec, županijski vijećnik Nenad Koščak, predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Velimir Sekol, županijske pročelnice Ljubica Božić i Slađana Miočić te predstavnici izvođača radova.

– Očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za 56,12 %. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade i ugradnjom dizalice topline za hlađenje uveli smo nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije iz lokalnih izvora. Navedenim projektnim aktivnostima osiguralo se smanjenje emisije CO2 za 56,51 %.– Korisnicima same zgrade osigurani je kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te sigurniji i ugodniji uvjeti – rekao je Renato Podbojec.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja samo jedan u nizu od realiziranih projekata u marofskome kraju.

– Grad Novi Marof je iza Grada Varaždina i Grada Ivanca treće najveće urbano središte u našoj Županiji i sa svim naseljima obuhvaća nešto više od 13 tisuća stanovnika. Zbog toga svakako zavređuje veliku pažnju Varaždinske županije u realizaciji projekata na mnogim područjima. Danas ovdje ne govorimo o jednoj godini investicija, već o cijelome mandatu jer od dolaska župana Čačića na vlast prije četiri godine možemo govoriti o kontinuiranom valu ulaganja u ovaj kraj. Moram također istaknuti kako je već predani projekt za financiranje izgradnje dnevnog boravka za starije osobe u vrijednosti od 14 milijun kuna, a  župan je najavio i izgradnju dodatnih dvorana u Remetincu i Završju – rekao je jučer zamjenik župana Robert Vugrin, istaknuvši niz ulaganja u ovaj kraj.

Mr.sc. Alenka Košiša Čičin-Šain zadovoljna je što se ponovo nalazi u Varaždinskoj županiji, „koja prednjači po realizaciji projekata na području energetske obnove zgrada u javnom sektoru.“

– Do sada je od strane Fonda u objekte koji su završeni u Županiji investirano oko 350 milijuna kuna od čega je bespovratnih 177 milijuna kuna. Danas smo u prilici vidjeti jedno prekrasno izdanje na kojem su postignute bitne uštede na grijanju, a uvedeni je i novi sustav grijanja i hlađenja. Također su postignute značajne uštede na primarnoj energiji te smo ovom obnovom dobili objekt visoke kvalitete. Moram istaknuti kako Fond ovih dana priprema Javni poziv za obnovu više stambenih zgrada te samo čekamo resorno Ministarstvo da nam dostavi  plan alokacija europskih sredstava – rekla je Alenka Košiša Čičin-Šain.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio se Varaždinskoj županiji na realizaciji ovog projekta te je naznačio kako je objekt vapio za obnovom.

– Dom zdravlja je sada modernije, ljepše pa i sigurnije zdanje te čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog projekta – rekao je Siniša Jenkač.

Dodajmo kako procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.694.474,20 kuna. Od toga 1.656.296,69 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetnu os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 1.144.231,36 kuna. Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 893.946,15 kuna.

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!