Piše: Velimir Bašek, glavni čuvar prirode

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove je godine organizirala prstenovanje mladih bijelih roda na području Međimurske županije.

Prstenovanje je provedeno uz operativnu pomoć djelatnika Elektre Čakovec i hidraulične dizalice, a odradio ga je Boris Božić koji je ovlašten za prstenovanje divljih ptica. Mlade rode prstenovane su u gnijezdu aluminijskim i plastičnim prstenovima na kojima su ugravirane jedinstvene kombinacije slova i brojeva.

Prema podacima “Međimurske prirode”, u Međimurskoj županiji prisutno je ukupno 31 gnijezdo bijele rode. Ove godine aktivno je 20 gnijezda, od čega je 19 gnijezda aktivno s mladima, samo je jedno gnijezdo aktivno bez mladih, dok 11 gnijezda nije aktivno.

Rekordan broj beba

Ukupni broj mladih roda ove godine iznosi čak 56, što je dvostruko više u odnosu na prošlogodišnjih 28 beba roda, a brojka od 56 mladih u međimurskim gnijezdima rekordna je od 2011. godine, otkad je “Međimurska priroda” započela sa sustavnim praćenjem bijelih roda.

Od 56 zabilježenih mladih roda prstenovano je 49 jedinki, dok njih sedam nije prstenovano zbog nedostupnosti gnijezda. U osam gnijezda nalazile su se po tri mlade jedinke, u čak šest gnijezda po četiri, u tri gnijezda po dvije i u dva gnijezda po jedan mali ptić.

Kotoriba – međimursko selo roda

Iako ove godine nismo zabilježili nijedno gnijezdo s pet mladih roda, Kotoriba i dalje ostaje međimursko selo roda s čak pet aktivnih gnijezda u kojima trenutno raste 17 malih bijelih roda.

Ovogodišnji podaci izuzetno vesele te su još jedan pokazatelj da je priroda u Međimurju u zadovoljavajućem stanju očuvanosti koja pruža dom i hranu za mnoge divlje vrste pa tako i za bijelu rodu.

Komentari

Komentara