Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Ne rade semafori kod kazališta i na raskrižju Cesarčeve i Zagrebačke

Objavljeno:

- dana

Novi problemi

Prošli tjedan i dio ovog tjedna nisu radili semafori na križanju Koprivničke i Međimurske ulice u Varaždinu, a sada semafori ne rade kod HNK i na križanju Cesarčeve i Zagrebačke.

Riječ je o semaforima udaljenim samo oko 100 metara, a promet trenutno reguliraju pripadnici jedinice prometne mladeži.

Iz PU varaždinske ističu da su obavijestili tvrtku Selekta prima koja je zadužena za održavanje semafora.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Baksa: Država mora zaštititi radnike i ispraviti nepravde stečajnih postupaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, u petak je na primjeru nelogičnosti stečajnih postupaka velikih međimurskih poduzeća u kojima nisu poštovani ni Zakon o radu niti Ustav ukazao na potrebu zaštite radnika i radničkih prava te apelirao na državu da svojim mehanizmima nađe rješenje za namirenje potraživanja radnika okupljenih u udrugu Međimurski brendovi.

Udruga Međimurski brendovi osnovana je 2016. godine te okuplja preko 1100 bivših radnika kojima su uskraćene plaće, otpremnine i druga radom stečena prava. Tvrtke poput MTČ d.d. Čakovec, Međimurje-Visokogradnja, Hrast, Međimurje Beton samo su neke od 20-ak tvrtki s područja Međimurja čiji radnici u stečajnim postupcima nisu ostvarili svoja prava.

Baksa je naglasio da je Međimurska županija teško pogođena procesom privatizacije, ostavljajući tisuće radnika bez primanja i uplaćenih doprinosa. Uprave koje su dovele tvrtke do stečaja ostale su nekažnjene, dok su radnici, neisplatom plaća i ostalih prava, ostali egzistencijalno ugroženi.

-Kako godine prolaze, svi pravni i ostali alati koji su im bili na raspolaganju su iscrpljeni: sindikati, tužba Ustavnom sudu, pisma i apeli predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, pučkom pravobranitelju, državnom odvjetništvu, ministrima i političkim strankama. Odgovora nema ili su oni načelni – rekao je Baksa.

Rezultat svega je da je preostala imovina tvrtki unovčena, a radnička potraživanja ostala nenaplaćena. Baksa je istaknuo da moderna Hrvatska treba priznati i ispraviti svoje pogreške. „Nisu poštovani Zakon o radu i Ustav, gdje jasno piše da radnik za svoj rad treba dobiti plaću, naglasio je.

-Država je svoj dio dobila prilikom pretvorbe, nije smjela dozvoliti da se nagomilaju toliki dugovi. Nisu se plaćali doprinosi, porezi, prirezi, a država je obračunavala kamatu od 17% godišnje, što ni jedna tvrtka ne može izdržati. Država je u njima imala vlasnički udio, a u pojedinim je bila i većinski vlasnik dionica. Članovi udruge Međimurski brendovi, puno puta su se odrekli viškova i doprinijeli razvoju društva, a danas moraju osnovati udrugu da bi se izborili za zakonom i Ustavom zagarantirana potraživanja – kaže Baksa.

Nastavite čitati

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje