Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Održana poučna kulinarska radionica o pripremi bezglutenskih obroka

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske 15. lipnja održana je poučna kulinarska radionica koju je predvodio nutricionist Davor Hostić, dipl. ing. preh. teh. i proc.ing., univ. spec. nutr.

Radionica je održana u sklopu projekta „Pokretom i znanjem kroz život bez glutena“. Projekt sufinancira Međimurska županija, a radionica je održana u kulinarskom prostoru Međimurski dvori. Voditeljica projekta je Marija Goričanec.

Radionica je sadržavala dvije etape, edukativnog i praktičnog sadržaja. U edukativnom dijelu voditelj nutr. Davor Hostić upoznao je polaznike sa odabirom i nutritivnim potencijalom namirnica koje će koristiti u pripremi jela te načinom pripreme pojedinih namirnica.

U praktičnom dijelu kulinarske radionice oboljeli od celijakije samostalno su pripremali jela po unaprijed pripremljenoj recepturi.

U kulinarskom prostoru s radnim jedinicama sjeckalo se voće i povrće, kuhalo te su se proučavali recepti uz pomoć odličnog voditelja.

Na Kulinarskoj radionici polaznici su upoznali prednosti „prirodne“ bezglutenske prehrane u odnosu na „klasičnu“ bezglutensku prehranu, naučili pravilno tumačiti podatke sa deklaracije na proizvodu, usvojili su kriterije po kojima se biraju namirnice, upoznali su nutritivni potencijal namirnica koje su korištene za izradu bezglutenskih jela, kao i načine pripreme pojedinih namirnica te su samostalno pripremali jela na temelju pripremljenih receptu.

Prehrana predstavlja jedan od najvažnijih okolišnih čimbenika kojim se utječe na zdravlje, a koji je bitan tijekom čitavog života, tijekom perioda djetinjstva i adolescencije te tijekom odrasle i starije dobi.

Pravilan koncept prehrane uključuje adekvatan izbor i način pripreme namirnica, vrstu i broj obroka u skladu s energetskim i prehrambenim potrebama pojedinaca uz poštivanje prehrambenih standarda i mogućih preporuka iz domene dijetoterapije.

Upravo prethodno navedeno važno je poštovati u bezglutenskom režimu prehrane koji je primarno namijenjen osobama oboljelima od glutenske enteropatije, odnosno celijakije.

Temeljni cilj radionice stavlja naglasak na edukaciju i senzibilizaciju osoba oboljelih od celijakije, uz poticanje kreativnosti i maštovitosti u pripremi prirodnih jela sa sezonskim i lokalnim namirnicama.

U Udruzi se nadaju da će u sklopu budućih projekata radionica biti još više, prije svega radi potrebne edukacije kako i što zapravo jesti da se zadovolje dnevne nutritivne potrebe, ali i kako pripremiti bezglutenski obrok uz korištenje lokalnih i domaćih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten i lako su dostupne.

– Svi polaznici Kulinarske radionice oduševljeni su novim informacijama, odličnim druženjem i usvojenim znanjem i svakako se vesele novim izazovima u pripremi svojih bezglutenskih jela – rekli su iz Udruge.

Život i društvo

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet donijela je Odluku o sufinanciranju troškova kupnje radnih materijala učenicima osnovnih škola na području Općine Donja Voća za školsku godinu 2022./2023.

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći i Područne škole Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Sufinaciranje za učenike od 1. do 4. razreda iznosi 200 kuna po učeniku, a za one koji će polaziti od 5. do 8. razreda u iznosu 350 kuna po učeniku.

Isplata će se izvršiti na račun roditelja koji su roditelji dužni predati zahtjev za sufinanciranjem troškova kupnje radnih materijala za školsku godinu 2022./2023. te ih dostaviti
Općini Donja Voća do 31. srpnja.

Materijali se mogu naći na internetskoj stranici Općine Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje