Povežite se s nama

Nekategorizirano

FOTO Osmero vijećnika i župan Radimir Čačić primili cjepivo: “Uopće nisam primijetio ubod”

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U sklopu kampanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Misli na druge – cijepi se“, cjepivo protiv koronavirusa primili su danas, 19. siječnja, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i osmero županijskih vijećnika starijih od 65 godina: Vlasta Cindrić, Krešimir Čop, Božidar Hajsok, Vladimir Lacković, Mira Letić, Katica Levanić, Petar Ratković i Zvonko Vugrinec.

Naime, u Varaždinskoj županiji su do sada, prema službenim protokolima, cijepljeni zdravstveni djelatnici i korisnici domova umirovljenika, a ovih se dana ulazi u fazu cijepljenja stanovništva.

– Mogu iz osobnog iskustva reći da uopće nisam primijetio ubod, dakle, ni inače nisam očekivao nikakav problem. Tako je kako je. Zaista, bez ikakve potrebe i želje da bilo što uljepšavam, cijepite se, nuspojave su minimalno zabilježene dosad u Hrvatskoj i svijetu – poručio je Čačić.

Prema protokolu, u Varaždinskoj županiji dosad je cijepljeno okvirno 2400 ljudi, objasnio je župan, te sada ulazimo u fazu kada tijekom drugog mjeseca očekujemo cjepiva Pfizera i Moderne, a i AstraZenece, a riječ je o 24.000 doza.

– Nadamo se da će dinamika biti dobra, pripremljeni smo organizacijski, imamo osigurane punktove i zdravstveni kadar. Ono što nam pomaže u cijeloj toj priči, da iz maksimalne ugroze koja je bila i na europskoj razini u samoj špici, a u Hrvatskoj dakako, a trajala je dva tjedna, jest da smo propustili to mjesto drugima. Danas smo na 114 osoba na kisiku, a bilo ih je 278, sa incidencije 1216 sada smo na 140. Očekujemo da bi idućih dana i brojeve incidencije mogli spustiti, da nas više nitko ne bilježi ni u prvih stotinu, a kamoli na prvom mjestu – naveo je varaždinski župan.

– Da se ne lažemo, model varaždinskog Stožera, koji je prihvaćen od malog pomaka od sedam dana u cijeloj Hrvatskoj, dao je nedvojbene rezultate – smatra Čačić.

– Temelj tog modela je ugostiteljstvo i sve prateće djelatnosti koje su se na to nadogradile, pomoglo je i zatvaranje škola. A sve one klasične mjere neću ni spominjati – okupljanje, zatvoreni prostori i dr. Za sada, moramo reći da se čak u ovom ogromnom novom valu koji se bilježi u cijeloj Europi, mi se dobro držimo i očekujem jedno odgovorno ponašanje u Hrvatskoj, a siguran sam u to i ubuduće. Bitno nam padaju brojevi, osim teških bolesnika na kisiku, i brojevi umrlih i duboko vjerujem da ćemo se odgovorno ponašati i dalje. Možda ova današnja javna poruka tome pomogne, zato jer bez procijepljena nikakvog ozbiljnog i dugoročnog saniranja zdravstvene ugroze ne može biti i toga smo svi svjesni – zaključio je župan Čačić.

Katica Čusek Adamić, dr.med.spec.epidemiolog, pobliže je objasnila što će se događati u idućim danima u Varaždinskoj županiji, a vezano je u cijepljenje stanovništva.  

– U ovome tjednu ulazimo u revakcinaciju, dakle, cijepimo već sada s drugom dozom prethodno obuhvaćene osobe i cijepili smo do sada 2370 osoba. To su sve doze koje smo dobili, a koje su bile dodijeljene od Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, do zadnje doze je utrošeno. Idućeg tjedna nastavljamo s revakcinacijskim dozama cijepljenja i širimo obuhvatu. U tom širenju obuhvata upravo dolaze u obzir i cijepljenja osoba starije životne dobi, 65 na više, i svi kronični bolesnici. Dolaskom Moderninog cjepiva i cjepiva AstraZenece u veljači, cjepivo dolazi u ambulante primarnih liječnika, dakle vaših liječnika primarne medicine, tako da apeliramo na građane da svakako svoj interes za cijepljenjem jave svome liječniku kako bi se stavili na listu za cijepljenje – poručila je epidemiologinja Katica Čusek Adamić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić izvijestio je da OB Varaždin ima oko 1900 zaposlenika, od toga se od sada cijepilo njih 818. Infekciju koronavirusom do sada je prebolio 441 zaposlenik, s time da je dio djelatnika kod kojih je prošlo više od 30 dana od same infekcije, također cijepljen.

– U ovom tjednu ulazimo u fazu revakcinacije i cijepimo drugom dozom prve naše djelatnike koji su primili cjepivo i očekujemo kroz 7 do 10 dana postizanje punog imuniteta. Pozdravljam ovu javno-zdravstvenu akciju i cijepljenje gospodina župana i gospode iz Županijske skupštine koji svojim primjerom pokazuju vrlo odgovorno ponašanje – izjavio je ravnatelj Kudelić.

Ovim je putem pozvao sve da se odazovu cijepljenju jer se njime “možemo vratiti u normalu”. – Ne morate se bojati nuspojava, dokaz su naši cijepljeni djelatnici koji nisu imali nikakvih značajnijih nuspojava osim crvenila i prolazne bolne ruke. Svjesni smo činjenice da svako cjepivo sa sobom nosi određeni rizik, ali rizike nosi i zdravstveni zahvati i vožnja u automobilu. Vašim cijepljenjem možete spasiti brojne živote, posebno starijih i nemoćnih, koji su vaši roditelji, bake ili djedovi – apelirao je ravnatelj Kudelić.

Načelnik Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Robert Vugrin, izvijestio je o 19 novih slučajeva oboljenja koronavirusom u proteklih 24 sata u Varaždinskoj županiji.

– Pozitivno je što se trend smanjivanja nastavlja, mi smo još u 11 mjesecu imali preko 2000 zaraženih u tjedan dana, ta brojka se spustila za 90 %, 235 novozaraženih u tjedan dana, znate i sami da smo na dnevnoj bazi imali preko 420 novih slučajeva, od 1. ožujka do 1. kolovoza imali smo 47 slučajeva, sada kad imamo 47 slučajeva već govorimo da je situacija dobra i govorimo o popuštanju mjera. No, treba još jednom naglasiti da upravo zbog tih mjera je došlo do takvog rezultata i brojka se spustila. To još uvijek nije situacija zadovoljavajuća, parametri za popuštanje mjera su puno niže postavljeni, znamo i sami da smo razgovarali o sedmodnevnoj incidenciji od 50 na 100.000 stanovnika što je pozitivno, i to je mjera gdje se regije označavaju zelenim. Ako pogledate kartu Svjetske zdravstvene organizacije, mi smo još uvijek žuto-narančasti, moramo jasno paziti – naglasio je načelnik Vugrin.

Kazao je da je Varaždinska županija spremna u procjepljivanju stanovništva, a jedini ograničavajući faktor su doze cjepiva koje će pristizati.

– Mi ćemo imati kadrovski i logistički sve spremno, već sada imamo. Kada će liječnici dobiti cjepiva oni će to raditi u svojim ambulantama, a ako nemaju uvjete, Varaždinska županija će dati na raspolaganje sve svoje škole da u tim prostorijama mogu cijepiti, a kada dođu veće doze, tu su i dvorane. Otvorit ćemo niz punktova širom varaždinske županije da se ljudi cijepe – zaključio je Vugrin.

Nekategorizirano

Kreće obnova dvorca Opeka u Vinici, radovi će završiti za dvije i pol godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvorca Opeka uskoro će postati Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi s smještajnim kapacitetima od 50 kreveta, vrijednom opremom za praktikume i laboratorije, novim kurikulima, genetskom bazom sjemenja, laboratorijem za analizu tla, vina, octa, meda i biljnih ulja, centrom za floristiku te vinskim praktikumom, podrumom i kušaonicom vina.

Naime, danas je, 16. lipnja, u Srednjoj Školi Arboretum Opeka Marčan potpisan Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i opremanju dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi vrijedan 36.8 milijuna kuna, a potpisali su ga Antonio Deranja, direktor tvrtke Texo Molior, čija je ponuda u postupku javne nabave izabrana kao ekonomski najpovoljnija i mr. sc. Rajka Tršinski, ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Vinica.

Ravnateljica je izrazila zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora te je naglasila kako će Centar biti od velikog značaja za školu i sektor koji obrazuju.

– Među učenicima i njihovim roditeljima postoji neko mišljenje da za poljoprivredu ne treba ići u školu. Međutim to nije točno jer postoji vrhunska tehnologija koja će za 2,5 godine, nadam se, biti prisutna i u našoj školi, odnosno u Regionalnom centru kompetentnosti. Smatram da je ovaj Arboretum definitivno najstariji, najvrjedniji i najveći u Hrvatskoj i želimo mu vratiti sjaj i važnost. U svakom pogledu, kako prirodnom tako i kulturnom i povijesnom on ima zaista ogroman značaj – rekla je ravnateljica škola.

U okviru radova će se, među ostalim, rekonstruirati sjeverno krilo, istočno krilo s tornjem i južno krilo, potkrovlje s organizacijom smještajnih jedinica za učenike gostujuće predavače i pedagoško osoblje u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama, ugraditi novo dizalo u južnom krilu radi osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a uređen će biti i pristup dvorcu te parkirališnim prostorima neposredno uz ulaz s javnom rasvjetom.

Župan Anđelko Stričak zaželio je uspješan početak radova.

– Veseli me da bi kroz 2,5 godine radovi trebali biti privedeni kraju. Pred nama je ozbiljan zahvat, uskoro počinju radovi na rekonstrukciji ovog dvorca izgrađenom u 17. stoljeću, koji, nažalost, propada još od 1968. godine. Siguran sam da će zahvaljujući svim ulaganjima koja su pred nama on ponovno postati reprezentativno zdanje te ćemo mu nastojati vratiti zasluženi stari sjaj. Ovaj Centar je važan za cijelu regiju, ali i državu, s obzirom na to da je među svega tri u sektoru poljoprivrede u Hrvatskoj. Smatram da izvođenjem, odnosno provedbom ovog projekta svi dobivaju. Zaista ne vidim jedan jedini trenutak, dodirnu točku gdje bi itko išta gubio. Samo dobre stvari – naveo je župan.

Radovi se izvode u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi” pri SŠ “Arboretum Opeka” Marčan. Ukupna vrijednost tog projekta je 43.075.612,50 kuna od čega je 29.999.999,98 kuna iz EU fondova.

Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ u Marčanu jedan od svega tri takva centra u Hrvatskoj, u kojem će se učenici i odrasli polaznici educirati za postojeća, ali i niz novih programa u sektoru poljoprivrede na suvremeno opremljenim praktikumima. Za samu uspostavu Centra je u sklopu drugog projekta odobreno još 49.363.724,91 kuna bespovratnog EU novca.

Ukupna vrijednost dvaju projekta koje škola provodi iznosi 92.439.337,41 kuna.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

U dvorani Gospodarske škole: danas cijepljenje Pfizerom bez najave, a sutra AstraZenecom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na punktu za cijepljenje u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu danas je otvoreni dan za cijepljenje cjepivom Pfizer, pa svi zainteresirani građani iz Varaždinske županije mogu doći i cijepiti se, bez prethodnog naručivanja. Punkt danas radi do 18 sati.

Sutra, u subotu, je dan otvorenih vrata za cijepljenje AstraZenecom, a zainteresirani građani mogu se cijepiti od 8 do 13 sati.

S jučerašnjim danom u Varaždinskoj županiji primijenjeno je ukupno 85.625 doza cjepiva.

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 9 novih slučajeva koronavirusa, a ozdravilo je 15 osoba. Jučer je testirano je 215 osoba, a udio pozitivnih je 4,18 posto.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 59 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je troje pacijenata na respiratoru.

Aktivnih slučajeva je 130, a od početka epidemije u Varaždinskoj županiji evidentirano je 22.012 osoba pozitivnih na COVID-19.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!