Povežite se s nama

Kultura

FOTO Predstavljene „Cigle svete Elizabete“ te nova kazališna i koncertna sezona u HNK-u u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Danas, 14. listopada, u varaždinskom HNK-u predstavljene su premijera predstave „Cigle svete Elizabete“ te predstojeća kazališna i koncertna sezona.

Premijeru, koja će se održati 17. listopada, predstavili su jedan od dvojice autora teksta Vid Balog i redatelj Krešimir Dolenčić.

Krešimiru Dolenčiću ovo je druga predstava koju radi u Varaždinu.

– Kao što svaka dobra komedija živi dugo i kao što se svaka obraća svakom vremenu, tako je i ova uz male preinake zaživjela do danas. Osnovno tkivo jednog zida starog 800 godina nije samo predmet prepucavanja između raznih službi i međudržavnih ministarstava, nego on nekim čudnim slijedom okolnosti postaje i bitan faktor oko ogromnih infrastrukturnih projekata kao što su hidrocentrale i slično, plus sva pozadinska političko-koruptivna akcija koja se ispod takvih stvari događa. Jako je puno kvalitetno napisanih, sjajnih karaktera, a sve je zaodjenuto u ruho pučke komedije, u najboljem i najkvalitetnijem smislu te riječi. Predstava je spremna, očekujemo publiku i da će taj zid dugo živjeti na sceni kazališta – rekao je Dolenčić.

Autori teksta „Cigle svete Elizabete“ su Goran Vrbanić i Vid Balog. Balog je istaknuo da je tekst pretrpio neke izmjene kako bi bio aktualiziran:

– Tekst je napisan potkraj devedesetih godina i poslije toga je nekoliko puta izvođen. Napisali smo ga Goran Vrbanić i ja, ali je pretrpio, upravo da bi se aktualizirao, tolike izmjene da zapravo ne možemo govoriti o tom prvom komadu osim kao o predlošku. Ljepota rada s ljudima i biti suautor se sastoji od toga da je svakome dopušteno intervenirati u svoju ulogu. Mislim da će svi koji će doći uživati u svakoj minuti ove predstave – otkrio je.

Kratki osvrt na prošlu i nekoliko riječi o tome što nas čeka u novoj sezoni dao je Ozren Prohić, redatelj i umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu.

– Unatoč koroni, uspjeli smo prošlu sezonu nekako s izmjenama izgurati i nadamo se da idemo ususret jednoj ozbiljnoj sezoni koju počinjemo „Ciglama svete Elizabete“ na velikoj sceni. Počeli smo s praizvedbom Luke Vlašića „Ništa novo“ na sceni Zvonimira Rogoza i nastavljamo do kraja godine s „Enigmatskim varijacijama“ Erica-Emmanuela Schmitta, jednim interesantnim suvremenim tekstom također na velikoj sceni. U drugom dijelu sezone očekuje nas od prošle godine praizvedba „Hrvatski bog masakra“ Ivana Penovića na sceni Zvonimira Rogoza, a nakon toga ćemo raditi predstave „Matijaš Grabancijaš Dijak“ Tituša Brezovačkog i „Horor diptih II“ Ksenije Krčar koje također idu na veliku scenu – naveo je Prohić te napomenuo da su u tijeku pregovori za razmjenu s mnogo hrvatskih, prije svega zagrebačkih kazališta.

Osim kazališne, bit će zanimljiva i koncertna sezona, otkriva Prohić, te dodaje da se kreće s velikim projektom komorne opere, a u ovoj sezoni održat će se dvije.

– Jedna je mono opera „Dnevnik Anne Frank“ Grigorija Frida, a druga je Mozartova „Bastien i Bastienne“ u ožujku – ističe.

Intendantica Jasna Jakovljević osvrnula se na radove koji su u tijeku i na planove za naredne mjesece.

– Radovi idu odlično, točno prema planu. Završen je prvi dio pozornice, imamo podest za orkestar i to nas veže za opernu sezonu koja će biti vrlo intenzivna. Do siječnja će biti postavljene daske oregonskoga bora koje su nam osigurali naši iseljenici iz Kanade. Po prvi puta u HNK-u u Varaždinu priprema se veliki koncert gospođe Evelin Novak i praizvedbe međimurskih kompozicija Davora Bobića te njezinog njemačkog repertoara kojeg nikad nismo ovdje čuli. Spremamo i velike ugovore s nacionalnim kazalištima i matičnim Kazalištem u Zagrebu po prvi puta u povijesti, a to nam sada omogućava nova pozornica. Ujedno obnavljamo i scenu Zvonimira Rogoza koju akustičnom izolacijom odvajamo od glavne pozornice. Nakon toga ulazimo u gledalište i time će obnova biti gotova – najavila je Jakovljević, dodavši na kraju da gledalište u ovim epidemiološkim okvirima može primiti 195 gledatelja od ukupno 300 mjesta.

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Koncertnu dvoranu ispunili zvuci tradicionalne glazbe mađarske pjevačice Márte Sebestyén

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 27. lipnja, Varaždin je bio domaćin završnoj manifestaciji mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom te je na svečanom koncertu „U srcu Europe“ ugostio Mártu Sebestyén, mađarsku folklornu pjevačicu, skladateljicu i dobitnicu Grammyja, jednu od najpoznatijih mađarskih glazbenih zvijezda, te njezin ansambl.

Veleposlanik Republike Mađarske, Njegova Ekselencija Csaba Demcsák u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako smo svjedoci vremena u kojoj nam je više nego ikad potrebno jedinstvo, razumijevanje i tolerancija među narodima i državama te kako glazba može spojiti ljude kroz univerzalni jezik umjetnosti.

Gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj podsjetio je kako je Varaždin nekoć bio glavni grad Hrvatske i kako mu ova bogata povijest omogućuje da uspješno ispunjava svoju misiju zbližavanja zemalja i pojedinaca putem kulture.

Gradonačelnik je napomenuo kako mu je iznimna čast što može najaviti skupinu mađarskih renomiranih umjetnika koji će svojim nastupom istovremeno obilježiti prošlost i najaviti novo doba Višegradske skupine.

Saborski zastupnik i gradonačelnik grada Novi Marof Siniša Jenkač kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je kako hrvatska Vlada podržava ovakve sveobuhvatne kulturne manifestacije koje spajaju ljude te je zaželio svim predstavnicima Višegradske skupine nastavak ove uspješne suradnje.

Márta Sebestyén najpoznatija je predstavnica mađarske folklorne glazbe, pravi diplomat mađarske kulture, a gotovo da nema države u kojoj nije predstavljala mađarsku kulturu, bilo samostalno ili s kolegama glazbenicima.

Predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Márta Sebestyén i prijatelji predstavili su ne samo mađarske, nego i nekoliko tradicionalnih hrvatskih folk pjesama.

Prisutni članovi Višegradske skupine, članovi diplomatskog zbora, saborski zastupnici i uzvanici uživali su u večeri ispunjenoj zvucima tradicionalne glazbe.

Koncert je organizirao Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, uz suradnju Koncertnog ureda Varaždin, Grada Varaždina i HNK Varaždin, pod pokroviteljstvom Nacionalnog kulturnog fonda Mađarske (NKA).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje