Povežite se s nama

Kultura

FOTO Predstavljene „Cigle svete Elizabete“ te nova kazališna i koncertna sezona u HNK-u u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Danas, 14. listopada, u varaždinskom HNK-u predstavljene su premijera predstave „Cigle svete Elizabete“ te predstojeća kazališna i koncertna sezona.

Premijeru, koja će se održati 17. listopada, predstavili su jedan od dvojice autora teksta Vid Balog i redatelj Krešimir Dolenčić.

Krešimiru Dolenčiću ovo je druga predstava koju radi u Varaždinu.

– Kao što svaka dobra komedija živi dugo i kao što se svaka obraća svakom vremenu, tako je i ova uz male preinake zaživjela do danas. Osnovno tkivo jednog zida starog 800 godina nije samo predmet prepucavanja između raznih službi i međudržavnih ministarstava, nego on nekim čudnim slijedom okolnosti postaje i bitan faktor oko ogromnih infrastrukturnih projekata kao što su hidrocentrale i slično, plus sva pozadinska političko-koruptivna akcija koja se ispod takvih stvari događa. Jako je puno kvalitetno napisanih, sjajnih karaktera, a sve je zaodjenuto u ruho pučke komedije, u najboljem i najkvalitetnijem smislu te riječi. Predstava je spremna, očekujemo publiku i da će taj zid dugo živjeti na sceni kazališta – rekao je Dolenčić.

Autori teksta „Cigle svete Elizabete“ su Goran Vrbanić i Vid Balog. Balog je istaknuo da je tekst pretrpio neke izmjene kako bi bio aktualiziran:

– Tekst je napisan potkraj devedesetih godina i poslije toga je nekoliko puta izvođen. Napisali smo ga Goran Vrbanić i ja, ali je pretrpio, upravo da bi se aktualizirao, tolike izmjene da zapravo ne možemo govoriti o tom prvom komadu osim kao o predlošku. Ljepota rada s ljudima i biti suautor se sastoji od toga da je svakome dopušteno intervenirati u svoju ulogu. Mislim da će svi koji će doći uživati u svakoj minuti ove predstave – otkrio je.

Kratki osvrt na prošlu i nekoliko riječi o tome što nas čeka u novoj sezoni dao je Ozren Prohić, redatelj i umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu.

– Unatoč koroni, uspjeli smo prošlu sezonu nekako s izmjenama izgurati i nadamo se da idemo ususret jednoj ozbiljnoj sezoni koju počinjemo „Ciglama svete Elizabete“ na velikoj sceni. Počeli smo s praizvedbom Luke Vlašića „Ništa novo“ na sceni Zvonimira Rogoza i nastavljamo do kraja godine s „Enigmatskim varijacijama“ Erica-Emmanuela Schmitta, jednim interesantnim suvremenim tekstom također na velikoj sceni. U drugom dijelu sezone očekuje nas od prošle godine praizvedba „Hrvatski bog masakra“ Ivana Penovića na sceni Zvonimira Rogoza, a nakon toga ćemo raditi predstave „Matijaš Grabancijaš Dijak“ Tituša Brezovačkog i „Horor diptih II“ Ksenije Krčar koje također idu na veliku scenu – naveo je Prohić te napomenuo da su u tijeku pregovori za razmjenu s mnogo hrvatskih, prije svega zagrebačkih kazališta.

Osim kazališne, bit će zanimljiva i koncertna sezona, otkriva Prohić, te dodaje da se kreće s velikim projektom komorne opere, a u ovoj sezoni održat će se dvije.

– Jedna je mono opera „Dnevnik Anne Frank“ Grigorija Frida, a druga je Mozartova „Bastien i Bastienne“ u ožujku – ističe.

Intendantica Jasna Jakovljević osvrnula se na radove koji su u tijeku i na planove za naredne mjesece.

– Radovi idu odlično, točno prema planu. Završen je prvi dio pozornice, imamo podest za orkestar i to nas veže za opernu sezonu koja će biti vrlo intenzivna. Do siječnja će biti postavljene daske oregonskoga bora koje su nam osigurali naši iseljenici iz Kanade. Po prvi puta u HNK-u u Varaždinu priprema se veliki koncert gospođe Evelin Novak i praizvedbe međimurskih kompozicija Davora Bobića te njezinog njemačkog repertoara kojeg nikad nismo ovdje čuli. Spremamo i velike ugovore s nacionalnim kazalištima i matičnim Kazalištem u Zagrebu po prvi puta u povijesti, a to nam sada omogućava nova pozornica. Ujedno obnavljamo i scenu Zvonimira Rogoza koju akustičnom izolacijom odvajamo od glavne pozornice. Nakon toga ulazimo u gledalište i time će obnova biti gotova – najavila je Jakovljević, dodavši na kraju da gledalište u ovim epidemiološkim okvirima može primiti 195 gledatelja od ukupno 300 mjesta.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Nastajanje u nestajanju“ Dražena Eisenbeissera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 9. ožujka, u Kuli stražarnici održat će se otvorenje izložbe Dražena Eisenbeissera pod nazivom „Nastajanje u nestajanju“.

Zbog epidemiološke situacije neće biti službenog otvorenja, ali autor će za eventualne upite biti u Galeriji HDLU u utorak od 17 sati i 30 minuta.

Izložba ostaje otvorena do 23. ožujka.

Osvrt na izložbu „Nastajanje u nestajanju“ Tanje Špoljar

Ima nečeg mističnog i zavodljivog u slikama Dražena Eisenbeissera: prostorima bez ljudi, života u tragovima, prizorima ruševina, prozora, vrata, krovova, gradskih veduta kojima je godinama posvećen. U ovoj seriji odlazi još dalje, svoj pogled okreće prirodi, i to jednom motivu, jednom drvetu: dravskoj vrbi opsekači. Na prvi pogled, riječ je o vjernim prikazima koji teže iskazati činjenično stanje i nastaju kao prijenos viđenog, i fotografijom zabilježenog, na papir. Uvijek u istom tonu sepije, tehnikom krede na papiru, vrbe stoje pred nama, točno onakve kakve jesu, bez prevelikog uplitanja autora i želje da ih slikarski rastvori ili kroz njih iskaže svoje stanje u trenutku slikanja. No sve je to varka jer one govore i o tome: osjećamo trenutak autorova pogleda i poteza, tišinu tog događaja. Dugogodišnja posvećenost ovom motivu i tehnici otkrivaju nam autorovu sklonost jednoj vrsti meditativnog istraživanja, kontemplaciji ljepote, mantranju energije koja se nalazi u srži svega fizičkog, tvarnog. Kao da vježba balans i strpljivost, njegove su vrbe spoj tišine i jeke, svijetla i tame, gustoće i praznine, ljepote i propadanja. Kontrast zemljane boje sepija krede i čestog motiva snijega dodatno naglašava sve prethodno spomenute dualnosti. U prirodi sve pulsira i vibrira, a tehnika kojom Dražen slika idealna je da uhvati i zabilježi to: kratki, spiralni potezi kredom stvaraju beskonačne mreže isprepletenih linija koje nam na kraju otkrivaju motiv. Zavisno koliko je mreža gusta, toliko svjetla propušta na papir, a tu mrežu kontrolira autorova ruka. Nikad nije riječ samo o dekorativnom prikazu, već o pažljivom istraživanju forme kroz bezbrojne zapletene linije koje na kraju tvore cjelinu. Ako se približimo, osjećamo pulsiranje i vibriranje te mreže, a kada se udaljimo dobivamo dojam tišine, fiksiranosti trenutka, momenta zabilježenog u vremenu, gotovo kao da je riječ o starinskoj tehnici sepija fotografije. No je li autorova želja zabilježiti faktično stanje, vrbu onakvu kakva jest ili ga ipak zanima nešto što je iza te mreže poteza, što je iza forme?

Fascinacija ljepotom vidljivom u životnim mijenama i ciklusima, onom vrstom koja je prisutna i u propadanju, koju ne vidi svatko, proizašla je iz autorovog načina promišljanja života. Činjenica da odabire baš motiv vrbe da bi to iskazao i nije začudna. Predanost motivu drveta i prirode spoj je fascinacije njihovom ljepotom – vizualnog i onoga što predstavljaju – simbolike. Drvo i drveće u svim je kulturama igralo važnu ulogu i bilo je manifestacija svetog, veza između neba i zemlje, a simboliziralo je i kozmos…

… Motiv vrbe sinteza je autorove sposobnosti da u svemu vidi ljepotu te metafizičke i transcendentalne dimenzije njegova slikarstva. Nije slučajno da autor odabire vrbe opsekače, drvo kojem čovjek sječe mlade grane no ona ih ponovno tjera, drvo koje Drava premješta, no ono se neumorno hvata za sprudove. Drvo koje truli iznutra, no opstaje. Ono zasigurno nije najljepše drvo koje viđamo u Podravini, no upravo je zato i privuklo autora. Priroda u kojoj se ogledaju mijene, i one godišnjih doba, i one života i smrti, jasan je izraz ljepote i duhovnog koji zanima autora…

… Cjelokupni opus Dražena Eisenbeissera, kao i ova serija, ne želi biti doslovan prijevod njegove životne filozofije u likovni jezik. I ide dalje od puke simbolike jer priča u onim tišinama, prazninama, točkama gdje se energije u slici spajaju. Energije koje su uvijek potpuno suprotne pa stvaraju naboj između zanosa i smirenosti, tišine i pulsiranja. Kore drveta i snijega. A sam autor kaže da je ova vrsta sepija krede najbolja za slikanje onog sto nestaje i što postaje zemlja (sa zemljom slikaš zemlju).

Slike su ovdje da bi pokazale ljepotu i prolaznost. Vrijeme, ali kao put u vječnost. Slike koje su ovdje govore tišinom i svojim prazninama. Moć tišine i praznina, nastajanja u nestajanju.

O autoru Draženu Eisenbeisseru

Dražen Eisenbeisser rođen je 1957. u Koprivnici.

Samouki je umjetnik. Njegovu prirodnu nadarenost usmjerili su njegovi slikarski mentori – akademski slikari iz Koprivnice (Romano Baričević, Željko Mucko), a posebice mu je poticajan bio profesor Zlatko Kauzlarić – Atač.

Do sada je imao 30 samostalnih izložbi te više od 40 grupnih izložbi. Godine 2017. izlaže u Londonu u svjetski poznatoj „Mall Galleries/Federation of British Artists“ gdje postiže izuzetno veliki uspjeh (izložbena komisija jednoglasno je odlučila izložiti radove Dražena Eisenbeissera, a izabran je između četiritisuće kandidata), te je pozvan da za dvije godine dođe izložiti nove radove.

Član je HDLU Varaždin i Atelieri Koprivnica. Živi i radi u Koprivnici.

Nastavite čitati

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati