Danas, 14. listopada, u varaždinskom HNK-u predstavljene su premijera predstave „Cigle svete Elizabete“ te predstojeća kazališna i koncertna sezona.

Premijeru, koja će se održati 17. listopada, predstavili su jedan od dvojice autora teksta Vid Balog i redatelj Krešimir Dolenčić.

Krešimiru Dolenčiću ovo je druga predstava koju radi u Varaždinu.

– Kao što svaka dobra komedija živi dugo i kao što se svaka obraća svakom vremenu, tako je i ova uz male preinake zaživjela do danas. Osnovno tkivo jednog zida starog 800 godina nije samo predmet prepucavanja između raznih službi i međudržavnih ministarstava, nego on nekim čudnim slijedom okolnosti postaje i bitan faktor oko ogromnih infrastrukturnih projekata kao što su hidrocentrale i slično, plus sva pozadinska političko-koruptivna akcija koja se ispod takvih stvari događa. Jako je puno kvalitetno napisanih, sjajnih karaktera, a sve je zaodjenuto u ruho pučke komedije, u najboljem i najkvalitetnijem smislu te riječi. Predstava je spremna, očekujemo publiku i da će taj zid dugo živjeti na sceni kazališta – rekao je Dolenčić.

Autori teksta „Cigle svete Elizabete“ su Goran Vrbanić i Vid Balog. Balog je istaknuo da je tekst pretrpio neke izmjene kako bi bio aktualiziran:

– Tekst je napisan potkraj devedesetih godina i poslije toga je nekoliko puta izvođen. Napisali smo ga Goran Vrbanić i ja, ali je pretrpio, upravo da bi se aktualizirao, tolike izmjene da zapravo ne možemo govoriti o tom prvom komadu osim kao o predlošku. Ljepota rada s ljudima i biti suautor se sastoji od toga da je svakome dopušteno intervenirati u svoju ulogu. Mislim da će svi koji će doći uživati u svakoj minuti ove predstave – otkrio je.

Kratki osvrt na prošlu i nekoliko riječi o tome što nas čeka u novoj sezoni dao je Ozren Prohić, redatelj i umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu.

– Unatoč koroni, uspjeli smo prošlu sezonu nekako s izmjenama izgurati i nadamo se da idemo ususret jednoj ozbiljnoj sezoni koju počinjemo „Ciglama svete Elizabete“ na velikoj sceni. Počeli smo s praizvedbom Luke Vlašića „Ništa novo“ na sceni Zvonimira Rogoza i nastavljamo do kraja godine s „Enigmatskim varijacijama“ Erica-Emmanuela Schmitta, jednim interesantnim suvremenim tekstom također na velikoj sceni. U drugom dijelu sezone očekuje nas od prošle godine praizvedba „Hrvatski bog masakra“ Ivana Penovića na sceni Zvonimira Rogoza, a nakon toga ćemo raditi predstave „Matijaš Grabancijaš Dijak“ Tituša Brezovačkog i „Horor diptih II“ Ksenije Krčar koje također idu na veliku scenu – naveo je Prohić te napomenuo da su u tijeku pregovori za razmjenu s mnogo hrvatskih, prije svega zagrebačkih kazališta.

Osim kazališne, bit će zanimljiva i koncertna sezona, otkriva Prohić, te dodaje da se kreće s velikim projektom komorne opere, a u ovoj sezoni održat će se dvije.

– Jedna je mono opera „Dnevnik Anne Frank“ Grigorija Frida, a druga je Mozartova „Bastien i Bastienne“ u ožujku – ističe.

Intendantica Jasna Jakovljević osvrnula se na radove koji su u tijeku i na planove za naredne mjesece.

– Radovi idu odlično, točno prema planu. Završen je prvi dio pozornice, imamo podest za orkestar i to nas veže za opernu sezonu koja će biti vrlo intenzivna. Do siječnja će biti postavljene daske oregonskoga bora koje su nam osigurali naši iseljenici iz Kanade. Po prvi puta u HNK-u u Varaždinu priprema se veliki koncert gospođe Evelin Novak i praizvedbe međimurskih kompozicija Davora Bobića te njezinog njemačkog repertoara kojeg nikad nismo ovdje čuli. Spremamo i velike ugovore s nacionalnim kazalištima i matičnim Kazalištem u Zagrebu po prvi puta u povijesti, a to nam sada omogućava nova pozornica. Ujedno obnavljamo i scenu Zvonimira Rogoza koju akustičnom izolacijom odvajamo od glavne pozornice. Nakon toga ulazimo u gledalište i time će obnova biti gotova – najavila je Jakovljević, dodavši na kraju da gledalište u ovim epidemiološkim okvirima može primiti 195 gledatelja od ukupno 300 mjesta.

Komentari

Komentara