Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Puno je ljudi danas uživalo na Dravi, dobro se zabavljalo fino papalo i kupalo se

Objavljeno:

- dana

Drava jump

Danas je uz Dravu bilo veselo. Na programu je bilo događanje Drava jump.

Klinci su se zabavljali u kreativnim radionicama Svjetske organizacije za zaštitu prirode, igrao se odbojkaški turnir, trčala dravska alka, razgledavala izložba slika „Volim Hrvatsku“, a bio je tu i paviljon Varaždinskih biciklista.

Središnje događanje je bio skok u rijeku Dravu pod moderatorstvom stand up komičarke Marine Orsag.

Na Dravi se fino jelo i pilo, a tko je bio spretan  – pa pobjedio u nekoj od natjecateljskih disciplina  – otišao je doma s nagradom.

Programom Drava Jump grad Varaždin se ove godine uključio u Drava festival, koji je pokrenut prošle godine u Sloveniji sa željom da se rijeka Drava približi lokalnom stanovništvu.

Festival su zajedno organizirali Turistička zajednica grada Varaždina, Rafting klub Matis i Udruga Varaždinski biciklisti uz podršku Grada Varaždina.

Ako ste bili danas na Dravi pogledajte li vas objektivno “ulovila” naša Marta Konjačić, a ako niste pogledajte tko jest. 

 

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje