U utorak, 1. rujna, snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni posjetila je Varaždin te ispred Županijske palače snimila nastup KUD-a „Donja Voća“ koji će biti dijelom programa 55. Vinkovačkih jeseni.

KUD je predstavio nošnje, pjesme i plesove Varaždinske županije.

Naime, ovogodišnje jubilarne 55. Vinkovačke jeseni trebale su biti vrhunac kulturnog života za sve ljubitelje tradicijske kulture, no epidemija je pomrsila takve planove.

Zbog toga će programski sadržaj Vinkovačkih jeseni biti nešto drugačiji: svi KUD-ovi koji su trebali nastupati u Vinkovcima bit će predstavljeni video razglednicom iz svojih gradova, kao dio prilagođenog programa Svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni.

– Nama je zadovoljstvo i čast ugostiti ovu manifestaciju jer smo svjesni njene velike važnosti i značaja. Bez obzira na to što smo u „novom normalnom“, ovakva okupljanja pokazuju se da kultura nema granica. Ponosni smo na naš KUD „Donja Voća“ koji će doprinijeti da se i na ovaj, nešto drugačiji način, predstavi kulturna djelatnost ovoga kraja. Riječ je o KUD-u koji dolazi iz prekrasnog kraja, a pjesme i napjevi s kojima danas nastupaju dio su njihova bogatog djelovanja. S obzirom na to da je u njihovoj blizini špilja Vindija, uprizoruju i način života pračovjeka – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak, istaknuvši da je najvažnije da kontinuitet ove manifestacije nije prekinut te da Vinkovci i ove godine ostanu velika pozornica izvornog hrvatskog folklora.

KUD „Donja Voća“ djeluje već 60-ak godina, a ove će godine obilježiti 10. godišnjicu ponovnog rada te će tim povodom izdati CD i knjigu o voćanskim običajima, obilježavanju blagdana, jelu, piću te svemu onome što Voću čini posebnom i jedinstvenom.

Emitiranje 20. rujna

Snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni do 4. rujna je obišla sve županije i snimila kratke filmove o tradicijskoj kulturi i običajima svakoga kraja.

Snimljeni sadržaji emitirat će se u nedjelju, 20. rujna, s početkom u 10 sati na Hrvatskoj radioteleviziji.

Na taj način cijeloj će Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na najvećoj manifestaciji izvornog folklora u Hrvatskoj i šire s ciljem očuvanja običaja i njegovanja izvornog hrvatskog folklora.

Domaćin gostovanja bila je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije na čelu s predsjednikom Zlatkom Pehradom, a na snimanju je bila prisutna i zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica.

Komentari

Komentara