Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Stotinjak djece u Savskoj Vesi teleskopima promatralo Mjesec, najavljena revitalizacija zvjezdarnice

Objavljeno:

- dana

U okviru europskog projekta „Astronomija u vrtiću“, stotinjak djece iz Dječjeg vrtića Cvrčak – PO „Stonoga” Novo Selo Rok i Dječjeg vrtića „Turnišče“ iz Slovenije, zajedno s roditeljima i odgojiteljima, uživalo je u čakovečkoj zvjezdarnici te promatranju Mjeseca teleskopima.

Upoznavanje našeg planeta i ostalih planeta u Sunčevu sustavu osobnim iskustvima djece uz aktivno učenje glavni je cilj Erasmus+ projekta, stoga ne čudi da ih je želja za znanjem i praktičnom nastavom dovela do zvjezdarnice u Savskoj Vesi.

Pritom su ih ugostili i pozdravili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Mjesnog odbora Savska Ves Srećko Vranović te članovi Astronomskog društva “Vega” Čakovec, na čelu s predsjednikom Zoranom Novakom, tajnikom Milivojem Kuharom i astrofizičarom Dejanom Vinkovićem, koji je uz predavanje predsjednika i tajnika, izveo nekoliko zanimljivih pokusa na otvorenom.

Više od 45-ero djece s hrvatske i oko 135-ero djece sa slovenske strane dio je projekta, a njih stotinjak imalo je prilike biti dio nove aktivnosti te promatrati Mjesec, na čelu s koordinatoricom projekta Smiljanom Nedeljko iz vrtića „Stonoga“. Za djecu su tijekom trajanja projekta organizirane raznovrsne aktivnosti koje se provodile zajedno s odgojiteljima, roditeljima, stručnim suradnicima, lokalnom i širom društvenom zajednicom, a održana je i stručna edukacija odgojitelja.

S međimurske strane ukupno sudjeluje petero stručnih odgojitelja, a sa slovenske strane njih 16-ero. Svi su potvrdili da će se ponovo vratiti u Čakovec, Savsku Ves i zvjezdarnicu koja je proslavila svoju 50. obljetnicu.

Kako je pritom napomenula gradonačelnica Cividini, zahvaljujući agilnosti i kvaliteti Astronomskog društva, ali i mještanki i mještana Savske Vesi, bila je to prilika da se iznjedre nove ideje za revitalizaciju prostora zvjezdarnice, s ciljem razvoja tehničke kulture i astronomskih aktivnosti na sjeveru zemlje.

Međimurje

Mursko Središće: za završetak tribina na igralištu NK Rudara dobiveno novih 850.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradu Murskom Središću odobreno je dodatno sufinanciranje radova na završetku izgradnje tribina i popratnih sportskih prostorija na terenima Nogometnog kluba Rudar. Naime, putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, Mursko Središće je dobilo 850.000 kuna što će u velikoj mjeri olakšati financiranje ovog projekta.

U obnovu i dogradnju stadiona do sada je već uloženo oko 1,5 milijuna kuna, a za preostale radove na završetku tribine potrebno je namaknuti 2,66 milijuna kuna. Dobivenim novcem od Ministarstva znatno lakše će se kraju privesti zahtjevni projekt koji će gradskom trećeligašu omogućiti moderne infrastrukturne uvjete. U okviru Kluba djeluje i Škola nogometa koja okuplja više od 150 djece.

– Postoje već i projekti za pomoćno nogometno igralište, a naručen je i projekt za sportski park koji će se nalaziti u smjeru od nogometnog igrališta prema ribnjaku Zalešće. Uz jedan od najljepših ribičkih domova na Zalešću, planinarski dom za koji je osigurano zemljište od Šuderke prema rijeci Muri, vanjska sportska igrališta i sportsku dvoranu, Mursko Središće će dobiti jedinstveni sportski kompleks kakvim se malo gradova može pohvaliti – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Plivanje, košarka i rukomet na otvorenju još jedne sezone Ljetnih sportskih kampova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine brojni čakovečki osnovnoškolarci su nakon završetka školskih obveza pohrlili na Ljetne sportske kampove koji se punih 18 godina pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ održavaju u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca. Djeci su na raspolaganju čak 23 kampa iz 18 različitih sportova, a novu sezonu Ljetnih sportskih kampova otvorili su plivanje, košarka i rukomet.

Najviše zainteresiranih školaraca je na kampu iz plivanja kojeg na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ provodi Čakovečki plivački klub. Čak 160 djece odlučilo je isprobati ovaj sport. Kako je objasnio predsjednik ČPK-a Goran Kolarić, sa školarcima radi 13 trenera, a podijeljeni su u skupine prema plivačkom znanju. Poseban program provodi se s neplivačima s kojima se radi prilagodba na vodu, ronjenje, plutanje i učenje tehnika plivanja.

– S plivačima se pak radi na usavršavanju tehnika plivanja, skokovima u vodu i okretima. Posebnost ovih kampova je što po prvi put osim u unutrašnjim radimo i na novootvorenim vanjskim bazenima – izjavio je Kolarić.

Upravo zbog vanjskih bazena polaznici kampova nisu morali biti podijeljeni u grupe već se cjelokupni program provodi prijepodne od 9 do 11 sati.

U poslijepodnevnom terminu pak školarci mogu upoznati čari košarke. Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani I. Osnovne škole, a voditelj je proslavljeni igrač i trener Mario Novak.

– Djeca su podijeljena u homogenizirane grupe po dobi i spolu. Najviše se vesele igrama pa su i treninzi koncipirani na taj način. Želja nam je kroz zabavu djeci približiti košarkašku igru i zainteresirati ih za košarku kao i bavljenje sportom općenito – rekao je Novak.

U dvorani II. Osnovne škole u prijepodnevnim satima kamp iz rukometa provodi Ženski rukometni klub Zrinski. I ovaj, kao i ostali kampovi namijenjeni su i djevojčicama i dječacima.

Cilj kampova je pružiti školarcima kvalitetno, sportsko i sigurno provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom. Tijekom dva sata, svakog radnog dana s djecom na kampu rade školovani stručnjaci; profesori, apsolventi kineziologije i stručni treneri. Kampove djeca s područja grada Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna, a prijave i uplate se obavljaju na recepciji čakovečkih Gradskih bazena „Marija Ružić“ i traju tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše, odnosno one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove. Pokrovitelj kampova je Grad Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje