Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Stotinjak djece u Savskoj Vesi teleskopima promatralo Mjesec, najavljena revitalizacija zvjezdarnice

Objavljeno:

- dana

U okviru europskog projekta „Astronomija u vrtiću“, stotinjak djece iz Dječjeg vrtića Cvrčak – PO „Stonoga” Novo Selo Rok i Dječjeg vrtića „Turnišče“ iz Slovenije, zajedno s roditeljima i odgojiteljima, uživalo je u čakovečkoj zvjezdarnici te promatranju Mjeseca teleskopima.

Upoznavanje našeg planeta i ostalih planeta u Sunčevu sustavu osobnim iskustvima djece uz aktivno učenje glavni je cilj Erasmus+ projekta, stoga ne čudi da ih je želja za znanjem i praktičnom nastavom dovela do zvjezdarnice u Savskoj Vesi.

Pritom su ih ugostili i pozdravili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Mjesnog odbora Savska Ves Srećko Vranović te članovi Astronomskog društva “Vega” Čakovec, na čelu s predsjednikom Zoranom Novakom, tajnikom Milivojem Kuharom i astrofizičarom Dejanom Vinkovićem, koji je uz predavanje predsjednika i tajnika, izveo nekoliko zanimljivih pokusa na otvorenom.

Više od 45-ero djece s hrvatske i oko 135-ero djece sa slovenske strane dio je projekta, a njih stotinjak imalo je prilike biti dio nove aktivnosti te promatrati Mjesec, na čelu s koordinatoricom projekta Smiljanom Nedeljko iz vrtića „Stonoga“. Za djecu su tijekom trajanja projekta organizirane raznovrsne aktivnosti koje se provodile zajedno s odgojiteljima, roditeljima, stručnim suradnicima, lokalnom i širom društvenom zajednicom, a održana je i stručna edukacija odgojitelja.

S međimurske strane ukupno sudjeluje petero stručnih odgojitelja, a sa slovenske strane njih 16-ero. Svi su potvrdili da će se ponovo vratiti u Čakovec, Savsku Ves i zvjezdarnicu koja je proslavila svoju 50. obljetnicu.

Kako je pritom napomenula gradonačelnica Cividini, zahvaljujući agilnosti i kvaliteti Astronomskog društva, ali i mještanki i mještana Savske Vesi, bila je to prilika da se iznjedre nove ideje za revitalizaciju prostora zvjezdarnice, s ciljem razvoja tehničke kulture i astronomskih aktivnosti na sjeveru zemlje.

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje