Povežite se s nama

Kultura

FOTO U Dvoru Trakošćan otvorena je izložba “Sjene” Maje Vrban Sačić

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U Galeriji Dvora Trakošćan jučer, 28. listopada, otvorena je izložba slika i crteža Maje Vrban Sačić pod nazivom „Sjene”. Riječ je o rođenoj Varaždinki koja je magistrirala je 2012. godine na odjelu grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nevenke Arbanas.

Dosad je ostvarila tri samostalne i sudjelovala na mnogim skupnim izložbama i projektima, od kojih se izdvaja multimedijski projekt na “MOLT! Speculative identities“ u Atelierhof Kreuzbergu u Berlinu.

Od 2011. do 2013. godine radila je kao profesorica likovnih stručnih predmeta na Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, a od 2012. do 2014. godine kao voditeljica u Školi za slikanje, crtanje i modeliranje Miljenčić-Štokić.

Od 2016. godine nadalje djeluje kao suosnivač Browncatz digitalnog studija, gdje ostvaruje projekte na području grafičkog i web dizajna te je 2019. godine uvrštena u leksikon hrvatske grafike Mikice Meštrović, prvi sustavni pregled hrvatske grafike koji predstavlja relevantne autoretradicionalne i suvremene produkcije.

Izložbu je postavila kustosica Katarina Lukavečki, magistra povijesti umjetnosti, koja ovime završava pripravnički staž u Dvoru Trakošćan. Ujedno je i dobra prijateljica Maje Vrban Sačić, njihovo poznavanje traje od malih nogu.

– Obično su ljudi malo stariji od mene kada kažu da rad nekog umjetnika prate 25 i više godina, a ja to mogu reći već sada, jer Majine radove znam još od vremena kada nismo znale pisati, kada su njezini crteži, mrljice i sjene već tada bile nešto drukčije od crteža druge djece. Njezine prve radove vidjela sam izložene viseći na panoima u školskom holu i u razredu, i tada su nekako bili bolji, drukčiji od djece koja nemaju taj talent. Već tada vidjeli smo da je Maja nešto posebno – istaknula je u svom govoru Katarina Lukavečki, navodeći da je najbolji primjer autoričine posebnosti zajednička fotografija iz drugog razreda osnovne škole, na kojoj su sva dječica u dugim rukavima i uredno sjede na svom mjestu, a samo je Maja „sva u elementu, crvena i zajapurena, puna ideja i kreativnosti“.

Nadalje, navela je da su radovi Maje Vrban Sačić na temu „Sjene“ nastali u vrijeme korone te da je društveno-kulturna situacija tada bila iznimno negativna naspram kulture, no Maja je u to vrijeme ipak stvorila radove koji nisu negativni, već dosta prozračni i skladni.

Riječ je o apstraktnoj umjetnosti, stoga su svi zainteresirani pozvani da sami potraže značenje radova Maje Vrban Sačić te da vide tu posebnu dubinu i izmjenu emocija koju i sama kustosica uočava u njezinim radovima.

– Zahvaljujem Katarini i svima prisutnima na ovoj prilici i doista ste me dirnuli da ste pristigli u toliko velikom broju. Uživajte – poručila je Maja Vrban Sačić prilikom otvorenja izložbe.

Otvorenju je prisustvovao i ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić, a ostaje otvorena do 9. siječnja 2022. godine.

re

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sutra Dan otvorenih vrata Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, 25. svibnja koncert nagrađenih učenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Ivan Agnezović/UŠ MM

U Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu aktivno je tijekom cijele godine, no raznim aktivnostima posebno bogato razdoblje javlja se u svibnju i lipnju.

Tako je i ove godine, a sve je započelo koncertima učenika Odjela klasičnog baleta Škole u Murskome Središću (13. svibnja) i u Prelogu (18. svibnja), koji su oduševili publiku. U Centru za kulturu “Rudar” te preloškom Domu kulture tako su se predstavili polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta.

Isprobajte instrumente!

U subotu, 21. svibnja, u dvorištu utvrde Zrinskih organiziraju se Dani otvorenih vrata Umjetničke škole.

– Svi zainteresirani imaju prilike upoznati sve programe naše Škole za djecu od 5 do 14 godina, kao i isprobati sve glazbene instrumente te se družiti s plesačima klasičnog baleta.

Osim toga, mogu razgovarati s učiteljima Osnovne glazbene škole i Osnovne škole klasičnog baleta, kao i saznati sve informacije o upisima – objašnjava ravnateljica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek. U slučaju lošeg vremena događanje se premješta u zgradu Škole.

Ovo je događanje organizirano u okviru proslave Dana Grada Čakovca, baš kao što će to biti i koncert nagrađenih učenika, koji se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati također organizira u atriju Staroga grada.

– Kako tradicionalni koncerti nagrađenih učenika škole nisu održani prethodne školske godine, ni godine ranije, na tom će koncertu biti uručene nagrade i zahvalnice svim natjecateljima, kao i njihovim mentorima i korepetitorima, koji su tijekom posljednjih triju godina postigli odlične rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Pritom će nastupiti 13 najuspješnijih učenika-natjecatelja – dodaje ravnateljica Bašek.

U zadnje tri godine natjecalo se ukupno 45-ero učenika u 11 disciplina, a svi oni zajedno osvojili su ukupno 62 nagrade. Među tim se nagradama krije 28 prvih, 30 drugih i četiri treće. Učenike je pripremalo 16-ero učitelja u suradnji s pet korepetitora. U slučaju lošeg vremena koncert se premješta u dvoranu Centra za kulturu Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje