Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U JVP Varaždin stiglo novo navalno vozilo: „Sve to ne bi vrijedilo bez naših spremnih vatrogasaca“

Objavljeno:

- dana

Javna vatrogasna postrojba Varaždin je danas, 18. veljače, predstavila novo, moderno vatrogasno vozilo.

Riječ je o dugom navalnom vozilu marke Mercedes u vrijednosti od oko 2,5 milijuna kuna koje je u Varaždin stiglo putem programa MUP-a. Važnost obnove voznog parka vatrogasaca istaknuo je zapovjednik JVP-a Ivica Labaš.

– MUP pomaže vatrogastvu u Hrvatskoj da se osuvremeni. Novo vatrogasno vozilo koje smo dobili pomoći će ne samo nama nego i cijeloj državi tijekom sezone jer država ima pravo koristiti vozila koja je donirala. Kada će biti u priobalju opasnost, odnosno potreba da ga povuku, ta će vozila koristiti na području cijele države. Mi smo vozilo tek upoznali, još moramo vidjeti sve stvari koje su unutra i počet ćemo se njime koristiti. Dosadašnje takvo vozilo staro je 15 godina. Važno je da svakih 15 godina kontinuirano mijenjamo svoj vozni park, da ga obnavljamo i upravo se to dogodilo – rekao je Labaš, dodavši da su prije dva mjeseca dobili novu auto ljestvu koja je bila najpotrebnije vozilo u voznom parku JVP-a Varaždin, a sada je došlo i novo navalno vozilo.

„Potreban je i novi vatrogasni centar“

– Očekujemo za dva mjeseca da će doći još jedna autocisterna i to je onda program koji smo si zacrtali u našem planu u tih 10-ak godina da obnovimo. Nakon toga moramo planirati obnovu i ostalih vozila koja će biti stara 20-ak godina. Na svima nama je, i na vlastima koji su na državnom i na lokalnom nivou, da to radimo i planiramo. Europski fondovi su otvorili neke nove programe i očekujem da se ovaj vozni park, koji ima veliku vrijednost, obnavlja. Uvijek ponavljam da trebamo i novi vatrogasni centar, novi vatrogasni dom gdje ćemo mi to moći parkirati. No, sve to ne bi bilo ništa da nemamo svoje vatrogasce koji koriste ta vozila i alate na intervencijama te svojim znanjem, vještinama i doprinosom spašavaju ljudsku imovinu i živote – rekao je Labaš, zahvalivši svima koji su pomogli da se ovo vozilo nabavi te svima koji su prepoznali da se mora ulagati u ljude i vatrogasnu tehniku.

Dodao je da i druga vatrogasna društva trebaju i zaslužuju ovakva vozila te se nada da će se stvoriti kontinuitet i da će svi doći na red.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok zahvalio je Vladi RH i saborskom zastupniku Anđelku Stričaku koji je od prvog dana podržao ovu ideju.

– To nije sve, čeka nas još i cisterna koju bismo trebali dobiti preko MUP-a. Naša dobrovoljna vatrogasna postrojba nabavit će još jedno vozilo tijekom ove godine, tako da ćemo u ove tri godine uspjeti obnoviti vozni park, uz osobna vozila koja smo već pokazali i čamac za potrebe spašavanja na vodi, te uz drugu opremu. Ostaje nam nakon toga napraviti novi vatrogasni centar kako bi vozila imala i objekte u koje se mogu smjestiti. Ono što stalno ističemo je to da možemo imati najbolja vozila i opremu, ali vatrogasci, njihove kompetencije i spremnost zapovjednika i svih vatrogasaca su ono što je najbitnije. Malo koji grad ove veličine u Hrvatskoj se može pohvaliti da je svojim sredstvima nabavio auto ljestve i osigurao ukupno četiri nova vozila u ovom vremenu – rekao je Čehok.

Velike investicije u vatrogastvo

Saborski zastupnik Anđelko Stričak rekao je da je prije dvije-tri godine u Hrvatskom saboru organizirao prijam za varaždinske vatrogasce te da je tada održan radni sastanak na kojem se razgovaralo o novom zakonu o vatrogastvu, koji je u međuvremenu donesen i od prošle godine je na snazi, a potom i o opremanju vatrogasnih postrojbi.

– Već tada je bilo riječi o nabavi vatrogasnih vozila, zaista me veseli da u ovoj godini iz programa MUP-a na područje Varaždinske županije dolaze četiri vozila – ovo današnje dugo navalno za JVP Varaždin, autocisterna također za JVP Varaždin, potom u DVD Ivanec dolazi navalno vozilo šumsko i u DVD Ludbreg navalno vozilo kratko. Putem Ministarstva poljoprivrede dolazi još devet vozila, od toga tri pick up-a – u JVP Varaždin, DVD Novi Marof i DVD Martijanec, i šest kombi vozila u DVD-ove u Vrbno, Lepoglavu, Gačice, Gornje Vratno, Petrijanec i Varaždinske Toplice – rekao je Stričak te istaknuo da nikad u povijesti vatrogastva nije u istoj godini toliko investirano u opremanje vatrogasnih postrojbi.

Nabavljeno je ukupno 13 vozila u vrijednosti većoj od 12 milijuna kuna.

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati