Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U organizaciji županijskog Savjeta mladih jučer raspravljali o mladima i koronavirusu

Objavljeno:

- dana

Povodom Međunarodnog dana mladih koji se obilježava svake godine na razini Europe i svijeta s ciljem osvješćivanja o važnosti mladih i njihovoj poziciji u društvu, Savjet mladih Varaždinske županije ovog je petka, 14. kolovoza, organizirao je panel raspravu „A kaj s mladima?“.

Savjet mladih Varaždinske županije već tradicionalno obilježava Međunarodni dan mladih, a ove godine je cilj bio potaknuti diskusiju o mladima i aktualnoj situaciji s krizom uzrokovanom COVID-19.

Na panelu su govorili Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina, Mateja Rak, novinarka portala eVarazdin, Mario Žuliček iz Udruge gradova RH i Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Raspravu je moderirao Hrvoje Kovač, a govornici su se dotaknuli šire perspektive o tome kako i u kojoj mjeri su mladi bili pogođeni krizom.

– Mi smo apsolutno svjesni situacije u kojoj se mladi nalaze. Velik broj mladih i njihovih roditelja su zbog krize ostali bez prihoda ili su im oni uvelike smanjeni, udruge i organizacije mladih funkcioniraju otežano, a mnogi nisu imali jednaku mogućnost pristupa online nastavi. Upravo zato smo predložili konkretne mjere poput olakšavanja otplate studentskih kredita, sufinanciranja studentskog smještaja, subvencioniranja kamatne stope za mlade poduzetnike i slično – rekao je tom prilikom Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Govornici su također razgovarali o tome kako je kriza utjecala na funkcioniranje civilnog sektora i centre za mlade, koliko je važna uloga medija u cijelom procesu informiranja i što možemo očekivati u narednom razdoblju.

– Puno je redaka potrošeno na analizu situacije oko korone u onom zdravstvenom i gospodarskom smislu, što je svakako bilo prioritetno, ali nikako ne smijemo zaboraviti na društvo koje je cijelo vrijeme opterećeno ovom situacijom. 20% tog društva današnjice čine mladi i s njima nitko nije razgovarao o tome kako oni proživljavali teret krize uzrokovane koronavirosum. Mislim da smo na tribini uspjeli osvijestiti njihovu ulogu u društvu i probleme s kojima se nose danas, ali smo i potaknuli da svojim odgovornim ponašanjem budu primjer kao nositelji globalne incijative podizanja svijesti o “novom normalnom” i jačanju međugeneracijske solidarnosti i dijaloga – istaknuo je Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave.

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u ponedjeljak, na Međunarodni dan žena, darivati uzorne vozačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U ponedjeljak, 8. ožujka, od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu, koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima.

Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice, koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati