Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U VI. OŠ Varaždin obilježili Dječji tjedan i Tjedan školskog doručka

Objavljeno:

- dana

Prvoga tjedna u listopadu u VI. osnovnoj školi Varaždin održana je aktivnost „Dječji tjedan“, a riječ je o tradicionalnoj godišnjoj manifestaciji koja obuhvaća brojne aktivnosti namijenjene djeci.

Ciljevi Dječjeg tjedna su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, kao i poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice.

Aktivnosti VI. osnovne škole povezivale su održivi razvoj i dječja prava. Učenici su tako bojali pločnike na školskom trgu i u prolazu prema školskom povrtnjaku te su tako trg prilagodili sebi, a prilagodili su i u prostor za učenje i igru.

Na satu razrednika učitelji i učenici su razgovarali o dječjim pravima te su ih povezivali s međupredmetnom temom, održivi razvoj. Učenici 8. razreda su na tu temu izradili i prikladne plakate koji su izloženi u holu škole.

Na satu likovne kulture od 1. do 8. razreda i na likovnim grupama učenici su izrađivali likovne radove na temu dječjih prava u skladu s održivim razvojem. Najbolji radovi su također izloženi u holu škole i to po jedan rad po razredu.

V. osnovna škola pitala je učenike kako im se sviđa obilježavanje Dječjeg tjedna ovakvim aktivnostima. Učenica 6.a razreda, polaznica Novinarske grupa, Magdalena Canjuga ispričala je kako joj se sviđaju aktivnosti, posebno bojanje školskog trga, jer su tada mogli svi biti vani i družiti se. Nera Krečak, učenica 6. b razreda oduševljena je što može učiti i slušati o pravima djece, jedino ju žaloste djeca koja nemaju ljubavi ni sigurnosti.

Učenica Alina Nemet ispričala je da se dobro zabavila prodajući proizvode Zadruge i kada su bojali školski trg, a učenica Ana Kanoti osvrnula se na ovu školsku godinu i koliko se veseli biti u školi te kako ju je posebno razveselio Dječji tjedan.

Tjedan školskog doručka

U tjednu od 11. do 15. listopada održan je Tjedan školskog doručka, s ciljem podizanja svjesnost o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete te omogućavanje školama da pokažu svoje programe doručaka putem uzbudljivih natječaja i promotivnih aktivnosti. Ove je godine Tjedan školskog doručka posvećen Povrtnom doručku.

Učenici produženog boravka su se ove godine priključili EKO grupi škole. Sa svojim učiteljicama Ivanom Krišto, Majom Kragulj, Ninom Kovač Tomašković i Dariom Cecelja, učenici druge, pete, šeste i sedme grupe produženog boravka zasadili su sadnice salate u školskom vrtu.

Učenici su sa svojim učiteljicama u prethodnim danima obilazili i zalijevali sadnice te se brinuli da plodovi uspiju bez ikakvog tretiranja pesticidima.

Marta Budimir iz 1.b nam je rekla:

– Naučila sam da je zemljicu potrebno pripremiti za sadnju salate i ostalog povrća i voća – rekla je Marta Budimir iz 1.b razreda, dok je Petar Rac iz 1.b kazao da mu je bilo „zabavno bilo koristiti alate za sadnju, koristio sam ih prvi put.“.

Tomislav Bingula iz 1. b naglasio je da mu je „bilo je lijepo zalijevati jer volim vodu koja hrani biljke, životinje i ljude“, dok je Dariju Matijašecu iz 1.b bio „jako zanimljiv postupak sadnje“.

– Vrlo malo djece jede povrće, stoga je važno osvijestiti važnost konzumacije povrća i voća kod školaraca. Konzumacija dovoljne količine povrća i voća važan je dio pravilne prehrane zbog višestruke dobrobiti za zdravlje. Osim toga, povrće i voće obiluje vitaminima,  mineralima, biljnim vlaknima i fitokemikalijama, aktivnim tvarima koje su prirodno prisutne u biljkama i imaju zaštitni utjecaj na naše zdravlje. Učenici naše škole će cijeli tjedan u svom školskom doručku imati barem jednu povrtnu namirnicu, intervjuirat će školske kuharice, ocjenjivati školski doručak, kombinirati zdrave namirnice na tanjuru i slično. Zdravlje je na prvom mjestu, stoga je dobro učenike osvijestiti o važnosti zdrave prehrane – istaknula je Ivana Canjuga, učiteljica hrvatskoga jezika.

Život i društvo

Besplatno klizanje za lepoglavske školarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući odličnom odazivu građana odlučeno je da klizalište u Lepoglavi ostane raditi sve do kraja mjeseca siječnja, što će zasigurno razveseliti one najmlađe.

Radno vrijeme klizališta je od 16 do 21 sat.

Posebno raduje i vijest kako školarci imaju mogućnost besplatnog klizanja.

– Početkom tjedna uputili smo dopis ravnateljima u kojem nudimo besplatno klizanje svim osnovnim školama na području grada Lepoglave u jutarnjim satima u sklopu nastave. Škole su s oduševljenjem prihvatile prijedlog i od sada školarci mogu pokazati svoje vještine klizanja u sklopu nastave. Veseli nas puno klizalište i pozivam sve ljubitelje klizanja da iskoriste svaku minutu i uživaju do kraja siječnja – izjavio je direktor TKIC-a Damjan Županić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji varaždinskih srednjih škola posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u četvrtak, 20. siječnja, posjetili su ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Riječ je o još jednom dokazu da MEV nastoji unaprjeđivati suradnju s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i znanstvenim institucijama s ciljem zajedničkog razvoja znanosti i STEM područja, ali i promocije Međimurskog veleučilišta među budućim studentima.

Dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan je uz ravnatelje varaždinskih srednjih škola ugostio i Miroslava Huđeka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a u pratnji suradnika pokazao im je i nedavno otvoreni Centar održivog razvoja.

Kako je naglasio Klopotan, smjer suradnje će definitivno biti robotika i STEM, no otvoreni su i za sve ostale oblike.

– Pročelnik je isto tako predložio da zajedno pokrenemo jedan vid cjeloživotnog obrazovanja i o tome ćemo naravno nastaviti razgovarati – poručio je dekan Klopotan.

Istaknuvši važnost suradnje, pročelnik Huđek pohvalio je programe koje Međimursko veleučilište provodi i dodao kako se više od 20 % srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji obrazuje u sektorima strojarstva i elektrotehnike.

– Svaki oblik suradnje u STEM području podržavamo i zato smo danas ovdje s ravnateljima srednjih škola – rekao je Huđek naglasivši kako Varaždina županija završava još dva strukovna centra izvrsnosti, a stručnjaci u strojarstvu s MEV-a mogli bi biti podrška u stvaranju domaćeg proizvoda.

Pročelnica Odjela Održivog razvoja Magdalena Zeko pojasnila je kako su prije dvije godine u potpunosti revidirali i modernizirali ovaj smjer, a u pripremi je otvaranje i specijalističkog studija.

– Nastavu već održavamo u laboratorijima koje smo nedavno otvorili te tako pružamo studentima mogućnost da odmah dobe i praktična znanja – rekla je Zeko.

Pročelnik Jurica Trstenjak rekao je kako njihov Odjel Računarstva obrazuje dva profila, klasične programere i buduće sistem administratore.

– Zasad imamo preddiplomski, trogodišnji studij i nadamo se da najesen krećemo i s diplomskim studijem, odnosno 4. i 5. godinom – istaknuo je Trstenjak.

Pročelnik Odjela Menadžmenta turizma i sporta Tibor Rodiger naglasio je kako je to najveći odjel jer se osim preddiplomskog izvodi i specijalistički studij. Njihovi bivši studenti, istaknuo je Rodiger, vrlo su uspješni, a velik broj ih je i u poduzetničkim vodama.

Na kraju sastanka dekan Klopotan pozvao je sve ravnatelje u uredništvo časopisa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje