Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici iz Klenovnika te Donje i Gornje Voće posjetili Muzej tambure u Slavonskom Brodu

Objavljeno:

- dana

U okviru aktivnosti „Mali virtualni kustosi: Virtualna izložba o povijesti tambure“ projekta „(D)oživi folklor na drukčiji način“, učenici Osnovne škole Janka Draškovića iz Klenovnika i učenici Osnovne škole Donja i Gornja Voća posjetili su jedinstveni Muzej tambure u Slavonskom Brodu.

Stručnu ekskurziju organizirali su predstavnici Centra tradicijske kulture Varaždin i njihovi projektni partneri iz Udruge „Svima“. Cjelodnevna stručna ekskurzija održana je u jednom od obnovljenih dijelova tvrđave „Brod“. U muzeju se nalazi postav od 60-ak ručno izrađenih eksponata, a učenici su aktivno sudjelovali u kreativnim radionicama na kojima se izrađuju žičani instrumenti i uživali u multimedijalnim prezentacijama Muzeja. U samom postavu mogli se vidjeti tambure četiri najpoznatija sustava gradnje od kraja 19. stoljeća do danas. Učenici su mogli razgledati obilje fotografija, video i audio zapisa, plaketa i priznanja. Posebno interesantan dio Muzeja je kutak za majstorsku radionicu gdje su se učenici mogli upoznati sa postupkom građenja tambure. Nakon posjeta Muzeju tambure, Juliette Janušić, izvoditeljica aktivnosti iz udruge „Svima“ organizirala je posjet kući Ivane Brlić Mažuranić u kojem je spomenuta pjesnikinja stvarala svoja najpoznatija djela. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju rezultata Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019.

Život i društvo

Varaždin: promet ponovno dvosmjeran dijelom Ulice Josipa Kozarca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zahtjev stanara tog dijela grada, proteklih je dana nanovo prometno reguliran dio Ulice Josipa Kozarca, od Zagrebačke ulice do Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kozarčeva, kojim je posljednjih godinu dana bilo dozvoljeno prometovati samo u jednom smjeru.

Vijest je danas javio Grad Varaždin.

Novim rješenjem osigurana je bolja protočnost prometa te građani koji parkiraju vozila na parkiralištu i u podzemnoj garaži iza VTC-a sada mogu izlaziti s prostora parkirališta na Ulicu Josipa Kozarca u oba smjera. Uz suglasnost PU varaždinske, izmijenjen je elaborat te se građanima, stanarima Zagrebačke ulice i korisnicima parkirališta omogućilo brže i efikasnije prometno rješenje.

– Važno je da vodimo konstruktivan dijalog s našim građanima, odgovaramo na njihove prijedloge i u komunikaciji s njima dolazimo do zadovoljavajućih rješenja. Ipak je na kraju najvažnije da prometno rješenje pozitivno utječe na kvalitetu njihova života, a ne da im otežava svakodnevno kretanje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje