Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinski i ivanečki srednjoškolci otkrili što skriva Kovčeg sjećanja

Objavljeno:

- dana

Srednja strukovna škola Varaždin i Srednja škola Ivanec sudjeluju u eTwinning projektu “Kovčeg sjećanja” u okviru kojeg im je u škole pristigao kovčeg po uzoru na priče o kovčezima žrtava holokausta koji su sačuvani nakon Drugog svjetskog rata.

U Srednjoj strukovnoj školi kovčeg je uručen učenicima 1. k razreda u okviru nastave Engleskog jezika koju provodi profesorica Monika Tuk, dok su učenici prvih razreda Srednje škole Ivanec kovčeg pregladavali u okviru nastave iz Etike. Naime, projekt “Kovčeg sjećanja” međunarodni je projekt u kojem sudjeluju partneri iz Hrvatske, Poljske i Amerike. Osim srednjih škola iz Varaždinske županije, sudjeluju i šest osnovnih škola s područja Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske te Vukovarsko-srijemske županije, kao i dvije srednje škole iz Poljske te jedna iz Amerike. Jedan od ciljeva projekta je, navode iz Srednje strukovne škole, razvijanje kritičkog mišljenja i tolerancije učenika kroz temu holokausta, a sam se projekt sastoji od nekoliko faza. Sastavni dio projekta su radionice o identitetu i ljudskim dilemama, gledanje dokumentarnih i igranih filmova, priprema literarnih radova i grafita s citatima te organizacija izložbe kako bi kroz temu holokausta učenici razvili samosvijest uz poštovanje drugih i drugačijih kao polazište aktivnog i odgovornog građanstva.

Kovčeg putuje od škole do škole

Dio projekta koji je ostvaren u Srednjoj strukovnoj školi odnosi se na prezentacije o židovskoj kulturi, radionice o identitetu, kao i analiza filma „Unutar Hanina kovčega“, a glavni dio projekta vezan je uz kovčeg koji putuje od škole do škole i u koji su partneri stavili određeni predmet: molitveni šal, Davidovu zvijezdu, porculansku lutku, knjigu i slično. – Kovčeg putuje kako bi učenici istraživali njegov sadržaj te odgonetali zašto su pojedini predmeti u njemu. Prije nekoliko tjedana stigao je i u našu školu te je osim analize njegovog sadržaja popraćen i kreativnim literarnim radovima učenika, a najbolji će također biti izloženi i predstavljeni – objasnili su u Srednjoj strukovnoj školi. Dodaju da projekt razvijanjem empatije, znatiželje i drugačijeg pristupa radu omogućuje predstavljanje tragedije židovskog naroda, a pričama o kovčezima iz tog vremena cilj je pobuditi suosjećanje i razumijevanje za svaki vid ljudske patnje koji proizlazi iz ratnih zbivanja. – Radom na projektu učenici su pobliže upoznali židovsku religiju i kulturu, čitali su knjige i gledali filmove te istraživali sadržaj „kovčega sjećanja“ na temelju čega su kreirali vlastite priče o sedam različitih sudbina koje su popratili likovnim radovima. „Kovčeg sjećanja“, koji je tijekom projekta putovao od škole do škole, kreiran je po uzoru na priče o kovčezima žrtava holokausta koji su sačuvani nakon Drugog svjetskog rata – navode iz Srednje škole Ivanec.

Primjer dobre prakse

Sam projekt započeo je u listopadu 2018. godine, a završio je obilježavanjem Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta. Također, projekt će kao primjer dobre prakse biti prezentiran na državnom skupu „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“ koji će se održati u Puli od 29. siječnja do 1. veljače 2019. godine.  

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje