Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinski i ivanečki srednjoškolci otkrili što skriva Kovčeg sjećanja

Objavljeno:

- dana

Srednja strukovna škola Varaždin i Srednja škola Ivanec sudjeluju u eTwinning projektu “Kovčeg sjećanja” u okviru kojeg im je u škole pristigao kovčeg po uzoru na priče o kovčezima žrtava holokausta koji su sačuvani nakon Drugog svjetskog rata.

U Srednjoj strukovnoj školi kovčeg je uručen učenicima 1. k razreda u okviru nastave Engleskog jezika koju provodi profesorica Monika Tuk, dok su učenici prvih razreda Srednje škole Ivanec kovčeg pregladavali u okviru nastave iz Etike. Naime, projekt “Kovčeg sjećanja” međunarodni je projekt u kojem sudjeluju partneri iz Hrvatske, Poljske i Amerike. Osim srednjih škola iz Varaždinske županije, sudjeluju i šest osnovnih škola s područja Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske te Vukovarsko-srijemske županije, kao i dvije srednje škole iz Poljske te jedna iz Amerike. Jedan od ciljeva projekta je, navode iz Srednje strukovne škole, razvijanje kritičkog mišljenja i tolerancije učenika kroz temu holokausta, a sam se projekt sastoji od nekoliko faza. Sastavni dio projekta su radionice o identitetu i ljudskim dilemama, gledanje dokumentarnih i igranih filmova, priprema literarnih radova i grafita s citatima te organizacija izložbe kako bi kroz temu holokausta učenici razvili samosvijest uz poštovanje drugih i drugačijih kao polazište aktivnog i odgovornog građanstva.

Kovčeg putuje od škole do škole

Dio projekta koji je ostvaren u Srednjoj strukovnoj školi odnosi se na prezentacije o židovskoj kulturi, radionice o identitetu, kao i analiza filma „Unutar Hanina kovčega“, a glavni dio projekta vezan je uz kovčeg koji putuje od škole do škole i u koji su partneri stavili određeni predmet: molitveni šal, Davidovu zvijezdu, porculansku lutku, knjigu i slično. – Kovčeg putuje kako bi učenici istraživali njegov sadržaj te odgonetali zašto su pojedini predmeti u njemu. Prije nekoliko tjedana stigao je i u našu školu te je osim analize njegovog sadržaja popraćen i kreativnim literarnim radovima učenika, a najbolji će također biti izloženi i predstavljeni – objasnili su u Srednjoj strukovnoj školi. Dodaju da projekt razvijanjem empatije, znatiželje i drugačijeg pristupa radu omogućuje predstavljanje tragedije židovskog naroda, a pričama o kovčezima iz tog vremena cilj je pobuditi suosjećanje i razumijevanje za svaki vid ljudske patnje koji proizlazi iz ratnih zbivanja. – Radom na projektu učenici su pobliže upoznali židovsku religiju i kulturu, čitali su knjige i gledali filmove te istraživali sadržaj „kovčega sjećanja“ na temelju čega su kreirali vlastite priče o sedam različitih sudbina koje su popratili likovnim radovima. „Kovčeg sjećanja“, koji je tijekom projekta putovao od škole do škole, kreiran je po uzoru na priče o kovčezima žrtava holokausta koji su sačuvani nakon Drugog svjetskog rata – navode iz Srednje škole Ivanec.

Primjer dobre prakse

Sam projekt započeo je u listopadu 2018. godine, a završio je obilježavanjem Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta. Također, projekt će kao primjer dobre prakse biti prezentiran na državnom skupu „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“ koji će se održati u Puli od 29. siječnja do 1. veljače 2019. godine.  

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje