Srednja strukovna škola Varaždin i Srednja škola Ivanec sudjeluju u eTwinning projektu “Kovčeg sjećanja” u okviru kojeg im je u škole pristigao kovčeg po uzoru na priče o kovčezima žrtava holokausta koji su sačuvani nakon Drugog svjetskog rata.

U Srednjoj strukovnoj školi kovčeg je uručen učenicima 1. k razreda u okviru nastave Engleskog jezika koju provodi profesorica Monika Tuk, dok su učenici prvih razreda Srednje škole Ivanec kovčeg pregladavali u okviru nastave iz Etike.

Naime, projekt “Kovčeg sjećanja” međunarodni je projekt u kojem sudjeluju partneri iz Hrvatske, Poljske i Amerike. Osim srednjih škola iz Varaždinske županije, sudjeluju i šest osnovnih škola s područja Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske te Vukovarsko-srijemske županije, kao i dvije srednje škole iz Poljske te jedna iz Amerike.

Jedan od ciljeva projekta je, navode iz Srednje strukovne škole, razvijanje kritičkog mišljenja i tolerancije učenika kroz temu holokausta, a sam se projekt sastoji od nekoliko faza.

Sastavni dio projekta su radionice o identitetu i ljudskim dilemama, gledanje dokumentarnih i igranih filmova, priprema literarnih radova i grafita s citatima te organizacija izložbe kako bi kroz temu holokausta učenici razvili samosvijest uz poštovanje drugih i drugačijih kao polazište aktivnog i odgovornog građanstva.

Kovčeg putuje od škole do škole

Dio projekta koji je ostvaren u Srednjoj strukovnoj školi odnosi se na prezentacije o židovskoj kulturi, radionice o identitetu, kao i analiza filma „Unutar Hanina kovčega“, a glavni dio projekta vezan je uz kovčeg koji putuje od škole do škole i u koji su partneri stavili određeni predmet: molitveni šal, Davidovu zvijezdu, porculansku lutku, knjigu i slično.

– Kovčeg putuje kako bi učenici istraživali njegov sadržaj te odgonetali zašto su pojedini predmeti u njemu. Prije nekoliko tjedana stigao je i u našu školu te je osim analize njegovog sadržaja popraćen i kreativnim literarnim radovima učenika, a najbolji će također biti izloženi i predstavljeni – objasnili su u Srednjoj strukovnoj školi.

Dodaju da projekt razvijanjem empatije, znatiželje i drugačijeg pristupa radu omogućuje predstavljanje tragedije židovskog naroda, a pričama o kovčezima iz tog vremena cilj je pobuditi suosjećanje i razumijevanje za svaki vid ljudske patnje koji proizlazi iz ratnih zbivanja.

– Radom na projektu učenici su pobliže upoznali židovsku religiju i kulturu, čitali su knjige i gledali filmove te istraživali sadržaj „kovčega sjećanja“ na temelju čega su kreirali vlastite priče o sedam različitih sudbina koje su popratili likovnim radovima. „Kovčeg sjećanja“, koji je tijekom projekta putovao od škole do škole, kreiran je po uzoru na priče o kovčezima žrtava holokausta koji su sačuvani nakon Drugog svjetskog rata – navode iz Srednje škole Ivanec.

Primjer dobre prakse

Sam projekt započeo je u listopadu 2018. godine, a završio je obilježavanjem Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta.

Također, projekt će kao primjer dobre prakse biti prezentiran na državnom skupu „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“ koji će se održati u Puli od 29. siječnja do 1. veljače 2019. godine.

 

Komentari

Komentara