Povežite se s nama

Život i društvo

GENIJALCI Fran je fasciniran bakterijama, a Karlo bi otkrivao ljudski mozak

Objavljeno:

- dana

DRŽAVNI PRVACI

Varaždinska Prva gimnazija ponosna je na svoje državne prvake iz svih područja znanja, a ovog puta predstavljamo dvojicu učenika koji su osvojili vodeća mjesta iz biologije: Frana Klarića iz Varaždina i Karla Pintarića iz Donjega Kraljevca iz susjedne Međimurske županije. 

Na ovogodišnjemu Državnome natjecanju, koje je održano u Kalinovcu pored Đurđevca, obojica su “pomela konkurenciju” i osvojili prva mjesta. Fran je bio najbolji u kategoriji učenika drugih razreda, a Karlo u skupini učenika trećih razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske. Fran je i prošle školske godine bio državni prvak iz biologije, tako da mu atmosfera i izazovi natjecanja nisu bili strani.

– Testiranje se sastojalo od mikroskopiranja, prepoznavanja oblika cvijeta i teorijskog dijela. Sve je skupa trajalo sat i pol, a pripremao sam se tako da sam tri puta prolazio cijeli udžbenik – opisuje nam svoje pripreme, ističući da je na Gimnaziji tijekom školske godine pohađao i županijski Centar izvrnosti iz biologije.

– Biologija me oduvijek zanimala, posebice mikrobiologija, bakterije su mi fascinantne – govori nam Fran, kojem je mentorica bila profesorica Biserka Bogadi.

U Kalinovcu, gdje je bilo natjecanje, svi sudionici natjecanja boravili su tri dana, a testiranje je bilo tijekom jednog dana, tako da su imali dosta slobodnog vremena. – Bilo mi je zabavno iako nisam nikoga tamo poznavao. I Karla sam tek tamo upoznao – objašnjava Fran.

Zasad još nema određenih planova za budućnost, a biologija je sigurno jedan od smjerova koji bi ga zanimali. 

Eksperimentiranja

Karlo Pintarić se za varaždinsku Prvu gimnaziju odlučio jer je čuo da je jako dobra i uvjerio se da učenici postižu dobre rezultate. Za biologiju kaže da to područje jednostavno treba znati, a najviše ga zanima fiziologija čovjeka. 

Biologija me oduvijek zanimala, posebice mikrobiologija, istaknuo je Fran

– Planiram studirati medicinu, a najviše me zanima neurologija zato što na tom području ima još dosta misterija i puno toga za istražiti u ljudskome mozgu – ističe Karlo, kojeg je za natjecanje pripremala profesorica Vinka Sambolec Škerbić. 

Osim s odličnim rezultatima, s natjecanja u Kalinovcu vratio se i pun lijepih utisaka. Za učenike su bili organizirani izleti, a njega su se najviše dojmili Đurđevački pijesci, tamošnja atrakcija u vidu posebnoga botaničkog rezervata koji mještani nazivaju pustinjom.

I Karlo je pohađao Centar izvrsnosti iz biologije, a najviše mu se sviđa to što se u centru puno pozornosti posvećuje eksperimentima i praktičnoj nastavi.
– To je dodatna nastava za učenike koji žele znati više, a nema ocjenjivanja. Ima jako puno zainteresiranih, posebice učenika drugih i trećih razreda srednjih škola. Imamo priliku secirati životinjske organe, ove smo godine tako proučavali pluća i bubrege – otkriva nam Karlo.

Fran je državni prvak iz biologije u kategoriji učenika drugih razreda, a Karlo među učenicima trećih  razreda srednjih škola.
Frana najviše zanima mikrobiologija, a Karla neistraženi misteriji ljudskog mozga, koji još krije tajne koje treba otkriti. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje