Povežite se s nama

Novosti

Garantiraju: preostali kupci uselit će se 30. svibnja 2014.

Objavljeno:

- dana

GARANTIRAJU ROK, A TEK SE DOGOVARA KREDIT ZA FINANCIRANJE RADOVA

Zgrada B1 bit će gotova 30. svibnja 2014., “zakleo” se danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, a pridružio mu se i ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi Vladimir Kukec. Svoj potpis na aneks ugovora kojim se garantira taj rok dali su i izvođači radova iz Zagorje Tehnobetona te Coninga i to na vrhu nedovršene zgrade u ulici koja je dobila ime Ulica grada Koblenza.

 Radi se o POS naselju Vilka Novaka koje se počelo graditi još u travnju 2011. godine, a zbog neprihvatljivog kašnjenja već dulje puni medijski prostor. No, kašnjenja su otvorila niz problema, a kupci su od kupnje počeli odustajati. Naime, nakon što su studenom obitelji počele useljavati u prvu završenu zgradu A1 u zgradi B1 ostalo je još 13 kupaca, od kojih je u protekla dva tjedna njih šest, nakon svega, odustalo od kupnje stana.

Nitko nije bio zainteresiran da Gradskim stanovima da kredit

Jedan od razloga zašto su odustali bila je sumnja da Gradski stanovi ne mogu namaknuti sredstva da završe zgradu u obećanom roku do 30. svibnja. – Rečeno nam je da će se uzeti namjenski kredit od 8,75 milijuna kuna za Hrašćicu koji će se prenamijeniti za POS u Vilka Novaka. Sumnjamo da će se to realizirati jer sumnjamo u zakonitost prenamjene namjenskog kredita – rekao nam je krajem studenog nakon sastanka s Habušem u Kukecom predsjednik Udruge stanara POS-a Tomica Drvar Trtinjak.

Kukec: pregovaramo s jednom od banaka za kredit

Taj najavljivani kredit neće se realizirati, a jučer je za njega poništen postupak javne nabave. – Na taj natječaj nije se javila nijedna od financijskih ustanova. To ipak ne znači da je stvar propala jer smo u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi pristupili pregovaranju s jednom od banaka. Osim toga imamo još četiri nova kupca i to će dodatno olakšati financiranje – objasnio je Kukec.

Tvrdi, nije bitno što trenutno nemaju sredstva za nastavak gradnje. – Paralelno će izvođači radova graditi, a mi dogovoriti kredit – kaže Kukec.

Nema baš kupaca, ali ima interesa za najam

Ravnatelja JUGS-a kao i varaždinskog gradonačelnika ne zabrinjava ni nedostatak kupaca. – Velik je interes za najam na način kao što je to odrađeno u Hrašćici – rekao je Habuš. – Još nismo formalno raspisali natječaj za najam jer smo trebali pričekati rok za useljenje, ali imamo 27 zahtjeva. Model najma je onaj model uz mogućnost kupnje na tri godina uz priznavanja dijela najamnine kao cijene – pojasnio je Kukec.

Nakon svega što se događa s POS-om gradonačelnik je vrlo optimističan. – Nema govora o tome da POS staje. On ide dalje, ali prema zahtjevima kupaca. Nakon što završimo zgradu B1 završit ćemo zgradu A2, a ako bude interesa gradit će se i B2 – poručuje.

Šestero kupaca odlučilo je raskinuti predugovore o kupnji stana u zgradi B1. – U posljednje dvije godine svaki kupac otplatio je oko 120 tisuća kuna što bi nam trebali vratiti do sutra, 13. prosinca – kaže predsjednik USPOS-a Tomica Drvar Trtinjak. No ravnatelj JUGS-a osim što se javno ispričao svim kupcima zbog kašnjenja na potpisivanju aneksa izjavio je da će još jednom sve koji su odustali pozvati da još jednom razmotre svoju odluku. Opovrgnuo je da je rok za povrat sredstava kupcima bio ovaj petak. – Raskid je pojedinačna stvar svakog kupca i želimo svakome što brže i jednostavnije to riješiti. Raskid predugovora i raskid ugovora o kreditu je nemoguć bez sudskog spora jer mi moramo preuzeti neotplaćeni dio kredita. Ali bez sudske nagodbe ne možemo potpisati nekakav sporazum jer Prva stambena štedionica kreditira samo fizičke, a ne i pravne osobe – izjavio je Kukec.
Ostaje i nejasno koliko će se morati isplatiti ljudima koji su odustali od kupnje stana koji unatoč tome što su za njega plaćali kredit dvije godine nisu u njega uselili. Kupci navode da je to 120 tisuća kuna, a Gradski su stanovi prije samo dva tjedna u svom odgovoru gradskom vijećniku Zlatanu Avaru poslali procjenu u kojem se navodi da je svota povrata maksimalno 50 tisuća kuna. U svakom slučaju to će biti udar na blagajnu Gradskih stanova i gradski proračun.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje