Povežite se s nama

Međimurje

Garderobni ormarići u škole!

Objavljeno:

- dana

DJEČJI TJEDAN

– Garderobne ormariće u škole ćemo postaviti postupno, tijekom sljedećih godina, jer je ukupni trošak za sve učenike osnovnih škola viši od milijun kuna – rekao je Stjepan Kovač, čakovečki gradonačelnik.

Kada će se u škole postaviti garderobni ormarići zanimalo je vijećnike Dječjega gradskog vijeća Grada Čakovca na sjednici održanoj u ponedjeljak, 2. listopada, na Međunarodni dan djeteta. Dječji vijećnici pitali su gradonačelnika Kovača može li se u školi otvoriti pekara, ali i hoće li na čakovečkim vanjskim bazenima, koji se planiraju graditi, biti tobogana i ostalih sadržaja za djecu. Također, zanimalo ih je i kako će se riješiti problem vrana u Perivoju Zrinskih.

Dječje gradsko vijeće nastavit će s projektima “Čitajmo svi, veliki i mali” i volontiranjem

– U školama je prodaja brze hrane i gaziranih pića zabranjena pedagoškim standardima, a pri gradnji vanjskih bazena vodit ćemo računa da bude i sadržaja zanimljivih djeci. Što se tiče vrana, njihov broj nastojat ćemo smanjiti vjevericama, koje su im “prirodni neprijatelji” – poručio je dječjim vijećnicima čakovečki gradonačelnik.

Dječji gradski vijećnici prihvatili su i plan rada za aktualnu školsku godinu, koji je predložio dječji gradonačelnik Lovro Horvat.

Tako će se nastaviti s provedbom projekta „Čitajmo svi, veliki i mali“, volontiranjem u skloništu za životinje „Prijatelji“, radom na upoznavanju s dječjim pravima i obvezama u okviru dječjih foruma, kao i suradnjom dječjih vijećnika s vijećima učenika koja djeluju u svakoj od škola.

Krug mira

Na kraju su dječji vijećnici zajedno sa svojim vršnjacima obilježili početak Dječjeg tjedna na Trgu Republike. Ispred Centra za kulturu Čakovec djeca iz svih vrtića i osnovnih škola formirala su krug mira. Program su ove godine vodili učenici Područne škole Novo Selo Rok.

Dječji tjedan u Čakovcu je obilježen od 2. do 10. listopada brojnim programima

Dječji tjedan ove je godine u Čakovcu obilježen od 2. do 8. listopada pod geslom “Ljubav djeci prije svega”.

Održani su brojni programi, među kojima i Dan djedova i baka u Vrtiću „Bambi“, prezentacija projekta „Čitajmo svi, veliki i mali“ te glazbene i likovne radionice, a održane su i radionice za djecu na Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec. U sklopu Dječjeg tjedna Međimursku županiju posjetili su mališani Dječjeg vrtića “Cipelica“ – Područnog ureda “Vjeverica” iz Čakovca. Mališane su primili župan Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman. Mališani su županijskim čelnicima otpjevali dvije pjesme, “Kad se male ruke slože” i “Muharu”, a veselo druženje zaključeno je slatkim paketićima i nezaobilaznom fotografijom za uspomenu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati