Povežite se s nama

Međimurje

Majke zajednički podržale dojenje, koje je sada dobrodošlo i u javnosti

Objavljeno:

- dana

Obilježen Nacionalni tjedan dojenja

Međimurke su i ove godine podržale Nacionalni tjedan dojenja, koji se obilježava od 1. do 7. listopada. Hrvatski se tjedan dojenja održava u 40. tjednu godine kako bi se na simboličan način povezao s krajem trudnoće i početkom dojenja. 

Osim što se ističe važnost dojenja za razvoj i zdravlje djece, tijekom tog tjedna majke se s djecom okupljaju na javnim prostorima kako bi se podržalo dojenje u svakoj prigodi. Ove je godine Patronažna djelatnost čakovečkog Doma zdravlja pozvala majke da se okupe u središtu Čakovca pod motom “Podržimo dojenje zajedno”. Njihovu su se pozivu odazvale brojne majke koje su se s djecom okupile na Franjevačkom trgu i sudjelovale u masovnom dojenju.

Dojenje je važno za razvoj djeteta, ali i za emocionalno povezivanje s majkom

Time se želi podržati dojenje na javnome mjestu i odaslati poruka kako društvo više ne gleda s osuđivanjem na taj čin. I brojna su istraživanja potvrdila da u prvim mjesecima života najbolje napreduje novorođenčad koja se hrani majčinim mlijekom. Mnoge majke imaju problema s dojenjem u prvim mjesecima nakon poroda, ali ni tada ne odustaju, nego se izdajaju. Uz pomoć i savjete patronažnih sestara često uspiju prebroditi probleme i bebe nakon nekog vremena počnu sisati, stoga ne treba odmah odustati, ističu majke.

Akciju su podržale i patronažne sestre i majke u Varaždinskoj županiji. Manifestacija “Podržimo dojenje zajedno” održana je u Varaždinu, Ludbregu i Novome Marofu. Cilj okupljanja je poticanje svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja, informiranje javnosti o programima za osnaživanje i poticanje dojenja te pružanje stručnih i praktičnih savjeta, ističu varaždinske sestre.

Održivi razvoj

Ovogodišnji slogan Hrvatskog tjedna dojenja je “Dojenje: ključ održivog razvoja”. Povezanost majke i djeteta počinje s dojenjem, a majkama treba pružiti podršku i nakon izlaska iz rodilišta, poručuju iz varaždinskog Doma zdravlja. Stoga se patronažne sestre, osim individualnih kućnih posjeta, sve više orijentiraju i na grupni rad u lokalnoj zajednici. U Varaždinskoj županiji sestre vode trudničke tečajeve na pet lokacija i jedanaest grupa za potporu dojenju.

Osim individualnih posjeta, patronažne sestre vode trudničke tečajeve i grupe za potporu dojenju

U Varaždinu je tijekom Tjedna dojenja organizirano i okupljanje majki s djecom u Šetalištu Vatroslava Jagića pod motom “Doji, voli, rasti”. Na susret su bile pozvane i savjetnice za nošenje, s obzirom na to da je prošlog tjedna održan i Međunarodni tjedan nošenja. Tijekom prošle godine patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije provele su istraživanje čiji rezultati pokazuju da je obrazac hranjenja dojenčadi na području Županije sukladan suvremenim trendovima. 

Dojenje je prepoznato kao prvi izbor prehrane po rođenju, a isključivo dojenje uglavnom se primjenjuje do navršenoga petog mjeseca života. Unatoč spoznajama o dobrobiti i pozitivnom utjecaju dojenja na rast i razvoj djece, u svijetu je zabilježen kontinuirani pad stope dojene djece, a Hrvatska spada među zemlje s niskom stopom dojenja.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!