Povežite se s nama

Međimurje

Majke zajednički podržale dojenje, koje je sada dobrodošlo i u javnosti

Objavljeno:

- dana

Obilježen Nacionalni tjedan dojenja

Međimurke su i ove godine podržale Nacionalni tjedan dojenja, koji se obilježava od 1. do 7. listopada. Hrvatski se tjedan dojenja održava u 40. tjednu godine kako bi se na simboličan način povezao s krajem trudnoće i početkom dojenja. 

Osim što se ističe važnost dojenja za razvoj i zdravlje djece, tijekom tog tjedna majke se s djecom okupljaju na javnim prostorima kako bi se podržalo dojenje u svakoj prigodi. Ove je godine Patronažna djelatnost čakovečkog Doma zdravlja pozvala majke da se okupe u središtu Čakovca pod motom “Podržimo dojenje zajedno”. Njihovu su se pozivu odazvale brojne majke koje su se s djecom okupile na Franjevačkom trgu i sudjelovale u masovnom dojenju.

Dojenje je važno za razvoj djeteta, ali i za emocionalno povezivanje s majkom

Time se želi podržati dojenje na javnome mjestu i odaslati poruka kako društvo više ne gleda s osuđivanjem na taj čin. I brojna su istraživanja potvrdila da u prvim mjesecima života najbolje napreduje novorođenčad koja se hrani majčinim mlijekom. Mnoge majke imaju problema s dojenjem u prvim mjesecima nakon poroda, ali ni tada ne odustaju, nego se izdajaju. Uz pomoć i savjete patronažnih sestara često uspiju prebroditi probleme i bebe nakon nekog vremena počnu sisati, stoga ne treba odmah odustati, ističu majke.

Akciju su podržale i patronažne sestre i majke u Varaždinskoj županiji. Manifestacija “Podržimo dojenje zajedno” održana je u Varaždinu, Ludbregu i Novome Marofu. Cilj okupljanja je poticanje svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja, informiranje javnosti o programima za osnaživanje i poticanje dojenja te pružanje stručnih i praktičnih savjeta, ističu varaždinske sestre.

Održivi razvoj

Ovogodišnji slogan Hrvatskog tjedna dojenja je “Dojenje: ključ održivog razvoja”. Povezanost majke i djeteta počinje s dojenjem, a majkama treba pružiti podršku i nakon izlaska iz rodilišta, poručuju iz varaždinskog Doma zdravlja. Stoga se patronažne sestre, osim individualnih kućnih posjeta, sve više orijentiraju i na grupni rad u lokalnoj zajednici. U Varaždinskoj županiji sestre vode trudničke tečajeve na pet lokacija i jedanaest grupa za potporu dojenju.

Osim individualnih posjeta, patronažne sestre vode trudničke tečajeve i grupe za potporu dojenju

U Varaždinu je tijekom Tjedna dojenja organizirano i okupljanje majki s djecom u Šetalištu Vatroslava Jagića pod motom “Doji, voli, rasti”. Na susret su bile pozvane i savjetnice za nošenje, s obzirom na to da je prošlog tjedna održan i Međunarodni tjedan nošenja. Tijekom prošle godine patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije provele su istraživanje čiji rezultati pokazuju da je obrazac hranjenja dojenčadi na području Županije sukladan suvremenim trendovima. 

Dojenje je prepoznato kao prvi izbor prehrane po rođenju, a isključivo dojenje uglavnom se primjenjuje do navršenoga petog mjeseca života. Unatoč spoznajama o dobrobiti i pozitivnom utjecaju dojenja na rast i razvoj djece, u svijetu je zabilježen kontinuirani pad stope dojene djece, a Hrvatska spada među zemlje s niskom stopom dojenja.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje