Povežite se s nama

Život i društvo

GDCK Ivanec održao osnovnu edukaciju volontera Crvenog križa

Foto: Dražen Hočurščak

Objavljeno:

- dana

U utorak, 9. studenoga, na inicijativu GDCK-a Ivanec održan je osnovni stupanj edukacije volontera u Turističko kulturno – informativnom centru u Lepoglavi.

Edukacija je bila namijenjena novim volonterima koji se tek priključuju radu Hrvatskog Crvenog križa, postojećim volonterima koji žele obnoviti svoje znanje, te volonterima koji će postati članovi Interventnog tima. Osnovni stupanj edukacije obvezan je za sve volontere, a sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Kroz teorijski dio volonteri su usvojili znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i njegovim načelima, međunarodnom humanitarnom pravu, Hrvatskom Crvenom križu, Zakonu o volonterstvu, Etičkom kodeksu volontera i Etičkom kodeksu Hrvatskog Crvenog križa.

U praktičnom dijelu kojeg je održala dr. Lidija Bjelić usvojili su osnovne postupke održavanja života (osnovno o prvoj pomoći, postupku s unesrećenom osobom, pružanjem prve pomoći pri gubitku svijesti, gušenja stranim tijelom, vanjskog krvarenja).

Educirano je 24 volontera GDCK Ivanec. Na edukaciji je sudjelovala i nekolicina volontera koji su obnavljali svoja znanja, te koji su sudjelovali u Petrinji.

Teorijski dio o Crvenom križu predavala je ravnateljica GDCK Ivanec Jasminka Ruhek, dok je praktični dio odnosno tečaj osnovnih postupaka održavanja života (modul A) predavala dr. Lidija Bijelić.

Nakon provođenja osnovnog stupnja edukacije volontera pristupiti će se osnivanju Interventnog tima GDCK Ivanec koji ima za cilj jačanja kapaciteta GDCK Ivanec u odgovoru na katastrofu. Svaki član Interventnog tima obavezan je proći i dodatna znanja i vještine u pružanju prve pomoći, usvojiti osnovna znanja o psihosocijalnoj podršci u kriznim situacijama, osnovna znanja o Službi traženja HCK za djelovanje u slučaju katastrofa, a kasnije se odrađuju brojne specijalističke edukacije (Procjena situacije i koordinacija, Prva pomoć, Služba traženja, Podizanje naselja i organizacija smještaja, Psihološka pomoć, Opskrba vodom i sanacija, Zaštita života na vodi)

Svaki član interventnog tima mora biti punoljetna osoba te mora biti upoznat s prirodom zadaća i aktivnosti koje sukladno Smjernicama o ustroju, zadaćama i obuci operativnih snaga HCK obavlja Osnovna jedinica Interventnog tima HCK, kao i uvjetima u kojima se one odvijaju.
Pozivamo sve koji nam se žele pridružiti kao volonteri da se jave u Crveni križ (digitalni obrasci dostupni su na web stranici Društva – https://www.crveni-kriz-ivanec.hr/ukljuci-se/postani-volonter/

Život i društvo

FOTO Proslavljen 15. rođendan Zaštitne radionice Srednje strukovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zaštitna radionica Strukovne škole Varaždin proslavila je 15 godina rada.

S ciljem da se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima osigura mogućnost zapošljavanja, Zaštitnu radionicu su 2006. godine zajednički osnovali Varaždinska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Strukovna škola. Bio je to prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Danas je u Radionici zaposleno 25 radnika, od kojih je 13 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju.

– Počeli smo s desetak zaposlenih, od čega je bilo šest osoba s invaliditetom, a od tada stalno rastemo. Isprva nije bilo nimalo lako naći poslove, jer smo bili nepoznati. Međutim, danas imamo dovoljno posla, dobro radimo i naši kupci su većinom tvrtke iz Varaždinske županije, no surađujemo i s onima iz Zagreba i drugih krajeva. Većina stalno zaposlenih su bivši učenici naše škole. Najstarija smo strukovna škola u Hrvatskoj koja je obrazovanje djece s teškoćama u razvoju uvrstila u redovni program. Bilo je to još 1968. godine. U te 53 godine obrazovali smo više od 3.000 djece s teškoćama u razvoju – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Čestitke na 15 godina uspješnog rada uputila je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević. – Impresivno je što ste postigli. Ova škola još od 1968. godine ima ono što u Hrvatskoj tek razvijamo posljednjih 20-ak godina, a to je inkluzija. U pravom smislu riječi ste još 60-ih godina prošlog stoljeća prepoznali koje sve sposobnosti imaju djeca s teškoćama u razvoju. Već tada ste imali viziju da su obrazovanje, a potom zapošljavanje jedini i najbolji način da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi zajednice – istaknula je Mira Pekeč Knežević.

Dodajmo da je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo da je donijeta odluka o osnivanju strukovnog centra izvrsnosti u sektoru kože i obuće. Riječ je ulaganju od 30 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje