Povežite se s nama

Kultura

“Polegala trava detela”: Etno duo Goga & Željko na Etnofestu u Neumu

Objavljeno:

- dana

Najpoznatiji Etno duo s ovih prostora, Goga & Željko, sudjelovao je na Etnofestu u Neumu u Bosni i Hercegovini.

Organizatori te manifestacije pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta te Vlade Republike Hrvatske okupili su najbolje hrvatske izvođače, skladatelje i umjetnike iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Savršeno su se uklopili u koncept festivala koji nema natjecateljski karakter, no koji njeguje i promovira tradicijski izričaj u novim skladbama. Nastupili su sa svojom obradom pučke pjesme „Polegala trava detela“ te tako, kao najsjeverniji izvođači, predstavili kajkavštinu.

Uz Gordanu Lach i Željka Grahovca, publika je ove godine na 24. tradicionalnom Etnofestu Neum 2019. imala prilike uživati uz 25 izvođača, među kojima su bili Mia Dimšić, Đuka Čaić, Alka Vuica i Livio Morosin, The Frajle, Mario Rucner, Trio Gušti, Jasmin Stavros, Leo, Željko Krušlin-Kruška, Dražen Žanko, Zdravko Škender, Bruno Krajcar, Ivica Šeperić, Mladen Burnać i drugi.

https://www.youtube.com/watch?v=7iueaudCdgU

Etnofest Neum (punog naziva Hrvatski glazbeni festival “Etnofest Neum”) festival je koji se održava u Neumu, o organizaciji Općine Neum, Hercegovačko-neretvanske županije te Umjetničke organizacije Hipi-hop iz Zagreba. Prvi je put održan 1996., a održava se krajem mjeseca kolovoza, uoči blagdana Gospe od Zdravlja, Dana općine Neum. Svojevrstan uvod u festival je Večer hrvatskog folklora na kojoj nastupaju folklorne skupine iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koja se održava na istoj pozornici kao i festival.

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje