Povežite se s nama

Kultura

“Polegala trava detela”: Etno duo Goga & Željko na Etnofestu u Neumu

Objavljeno:

- dana

Najpoznatiji Etno duo s ovih prostora, Goga & Željko, sudjelovao je na Etnofestu u Neumu u Bosni i Hercegovini.

Organizatori te manifestacije pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta te Vlade Republike Hrvatske okupili su najbolje hrvatske izvođače, skladatelje i umjetnike iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Savršeno su se uklopili u koncept festivala koji nema natjecateljski karakter, no koji njeguje i promovira tradicijski izričaj u novim skladbama. Nastupili su sa svojom obradom pučke pjesme „Polegala trava detela“ te tako, kao najsjeverniji izvođači, predstavili kajkavštinu.

Uz Gordanu Lach i Željka Grahovca, publika je ove godine na 24. tradicionalnom Etnofestu Neum 2019. imala prilike uživati uz 25 izvođača, među kojima su bili Mia Dimšić, Đuka Čaić, Alka Vuica i Livio Morosin, The Frajle, Mario Rucner, Trio Gušti, Jasmin Stavros, Leo, Željko Krušlin-Kruška, Dražen Žanko, Zdravko Škender, Bruno Krajcar, Ivica Šeperić, Mladen Burnać i drugi.

https://www.youtube.com/watch?v=7iueaudCdgU

Etnofest Neum (punog naziva Hrvatski glazbeni festival “Etnofest Neum”) festival je koji se održava u Neumu, o organizaciji Općine Neum, Hercegovačko-neretvanske županije te Umjetničke organizacije Hipi-hop iz Zagreba. Prvi je put održan 1996., a održava se krajem mjeseca kolovoza, uoči blagdana Gospe od Zdravlja, Dana općine Neum. Svojevrstan uvod u festival je Večer hrvatskog folklora na kojoj nastupaju folklorne skupine iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koja se održava na istoj pozornici kao i festival.

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati