Povežite se s nama

U fokusu

Gotovo 11 milijuna kuna iz Hrvatskih voda za sanaciju klizišta u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskim vodama u Zagrebu u utorak, 2. srpnja, su potpisani ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova sanacije klizišta koja obuhvaćaju 112 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna od čega 32,5 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode.

U Varaždinsku županiju, četiri grada i sedam općina, prema potpisanim ugovorima stiže 8,9 milijuna kuna sufinanciranja Hrvatskih voda, no valja napomenuti da su rezervirana sredstava u planu Hrvatskih voda za projekte u Varaždinskoj županiji veća te iznose 10,761 milijun kuna.

U nazočnosti resornog ministra zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislava Ćorića i potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, ugovore je sa županima, gradonačelnicima i načelnicima potpisao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

U Varaždinskoj županiji Hrvatske vode sufinancirat će projektnu dokumentaciju i sanaciju klizišta s 10,761 milijun kuna. Odnosi se to na osam klizišta na području Općine Bednja, a sufinanciranje je 2,1 milijun kuna, tri klizišta na području Grada Ivanca (963 tisuće kuna), četiri klizišta na području Općine Cestica (758 tisuća kuna), dva na području Općine Ljubešćica (755 tisuća kuna), tri u Lepoglavi (463 tisuće kuna), u Maruševcu (309 tisuća kuna), u Donjoj Voći (286 tisuće kuna), u Novom Marofu (255 tisuća kuna), tri u Ludbregu (250 tisuća kuna), u Klenovniku (189 tisuća kuna), u Jalžabetu (185 tisuća kuna), te u Vinici (73 tisuće kuna).

Hrvatske će vode izdvojiti i za klizišta na županijskim cestama – milijun kuna na Banjščini, 950 tisuća kuna na Visokom, 800 tisuća kuna za Čevo te 250 tisuća kuna u Bednjici – Lepoglava.

Sufinancirat će se i investicije zbog klizišta na lokalnim cestama u Ljubešćici s 500 tisuća kuna, Kameničkom Podgorju (Lepoglava) s 470 tisuća i Donjem Makojišću (Novi Marof) s 200 tisuća kuna.

Na svečanosti je bio saborski zastupnik i predsjednik državnog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, dr. sc. Josip Križanić.

klizišta sanacija financiranje

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je da su temeljem odluke Upravnog vijeća, a prema procjeni da su ponajprije ugrožene nerazvrstane i županijske ceste, omogućili sufinanciranje velikog broja klizišta koja ugrožavaju te prometnice.

– Dobili smo 137 klizišta koja su definirana diljem Hrvatske, u ukupnom iznosu od 75,6 milijuna kuna. Danas je potpisano 60 ugovora kojima obuhvaćamo 112 od tih 137 klizišta, odnosno potpisali smo 60 ugovora u vrijednosti od gotovo 55 milijuna kuna. Mi ćemo i nadalje nastaviti surađivati s jedinicama lokalne samouprave i županijama i omogućiti daljnje sufinanciranje tijekom godine za sve one projekte koji će biti spremni. Na taj način dat ćemo veliki doprinos brojnim JLS-ima koje mogu ostvariti i osamdesetpostotno sufinanciranje. Nastojali smo biti pravedni i omogućiti sufinanciranje sukladno stupnju razvijenosti pojedinih jedinica lokalne samouprave i županija, tako da sufinanciranje za one najnerazvijenije može biti 80 posto sredstava od Hrvatskih voda, a tek 20 posto treba biti udio jedinice lokalne samouprave – rekao je Đuroković te dodao da bi tako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao i Hrvatske vode, pomogli u rješavanju brojnih problema s vodom, prije svega s bujicama koje ugrožavaju javnu infrastrukture, a koje su od velike važnosti za stanovnike pojedinih područja.

Izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva prihod od vodnog doprinosa koristi se za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura.
– Moramo razmišljati o ovom problemu koji Republiku Hrvatsku tišti već godinama. Upravo zbog toga smo išli u ovaj program od 50 milijuna kuna, drago nam je da su jedinice lokalne i regionalne samouprave aplicirale i u većem iznosu od ovog, 74 milijuna kuna su u pitanju. Drago nam je da je riječ o čitavom nizu JLS- i da je danas ovdje potpisano 60 ugovora. Kako i na koji način trajno doskočiti ovom problemu? Mislim da smo iznašli način, a govorim o Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva koji je upravo usvojen u Hrvatskom saboru. U ovom zakonu u prihodu od vodnog doprinosa otvaramo mogućnost sanacije klizišta i mogućnost trajnog rješenja – izjavio je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

U fokusu

VIDEO Patafta: To nije budimo grad, to je budimo Petrići

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta osvrnuo se na platformu Budimo grad, koju ne vode aktivisti, već njome upravljaju bogati odvjetnici Petrić.

Petrići su godinama živjeli na račun građana Varaždina, lijepo zarađivali na besmislenim procesima i izmišljenim aferama koje je pokretao Grad, a trenutno vuku novce iz varaždinske bolnice.

– Svi me pitaju što mislim o drugim kandidatima, pa i o gospođi Novak iz platforme Budimo grad. Ja vam mogu reći samo istinu, to nije grupa budimo grad, to je grupa budimo Petrići – rekao je Davor Patafta.

Naglasio je da iza te kandidature stoje članovi Odvjetničkog društva Petrić, Hrvoje i Ana te Marijan Petrić, te da su u slučaju sudskih procesa zbog baliranog otpada krivi barem za pola iznosa od 700 milijuna kuna koliko je grad oštećen.

– Kada je Habuš bio gradonačelnik, uzeli su 3-4 milijuna kuna, iz gradskog proračuna za sporove koje uopće nije trebalo voditi. Radi se o odvjetnicima koji su tužili sve koje god mogu tužiti, koji pišu samo kaznene prijave – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić ostao dužan državi za kredit HBOR-a 78,425 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Propali poduzetnik Radimir Čačić unazad tri desetljeća skuplja dugovanja prema državi, HBOR-u, poslovnim partnerima i radnicima, kasnije vjerovnicima.

Nakon što je upropastio brojne kooperante, radnike i njihove obitelji zbog svoje gramzivosti, bahatosti, ali i poslovne nesposobnosti, još uvijek je na političkoj sceni, a sad ponovno želi biti župan.

Bez imalo kočnica, taj 72-godišnjak, umjesto da ode u mirovinu, javno ucjenjuje Vladu zbog jedne ruke u Saboru – ruke Natalije Martinčević.

S druge strane, taj isti Čačić nije čak podmirio ni kredit prema HBOR-u, razvojnoj banci koja je u 100-postotnom vlasništvu Republike Hrvatske.

Nakupljao dugove

Prema podacima koje imamo, Čačićev Coning je s 31. 12. 2018. godine ostao dužan 78,425 milijuna kuna HBOR-u. Čačićeve tvrtke završile su u stečaju, imovina na rasprodaji, a dugovanja prema državi su ostala.

Coning d.d. u stečaju prvi je kredit uzeo 2006. godine za rekonstrukciju Hotela Pagus u gradu Pagu, i to u iznosu od 31,4 milijuna kuna. Za taj je kredit stavio založno pravo na Hotel Pagus, naselje Zelena Punta na Kukljici, zemljište u Stinici, kao i na dvije etaže poslovne zgrade u Varaždinu.

Tri godine poslije uzima novih 35 milijuna kuna, ovog puta za rekonstrukciju i dogradnju Hotela Coning u Trakošćanu. Za taj kredit stavlja založno pravo također na zemljište i kompleks Zelena Punta, na dvije etaže poslovne zgrade u Varaždinu, zemljište u Stinici i na Hotel Trakošćan.

Godinu dana potom zadužuje se za novih 8,8 milijuna kuna, a radi se o trajnim obrtnim sredstvima. Za taj kredit založio je Hotel Trakošćan, koji je ovih dana prodan za 29 milijuna kuna, odnosno za manje novca nego što iznosi samo dugovanje za spomenuti kredit.

Dio kredita za Pagus je vraćen, pa je s 31. 12. 2018. ostalo dugovanje od 24,7 milijuna kuna, dok su iznosi ostalih dvaju dugovanja uvećani za kamate. Tako je za Trakošćan Čačićev Coning ostao dužan 41,7 milijuna kuna kredita, a za obrtna sredstva 12 milijuna kuna. I tako dolazimo do ukupne cifre od 78,425 milijuna kuna.

Čačić spomenut u međunarodnoj aferi pranja novca

Šefovi država, političari, slavne osobe i kriminalci upetljani su u ogroman skandal u kojem je procurio golem broj dokumenata koji prokazuju i dokazuju kako su se tijekom gotovo 40 godina zlorabile offshore tvrtke u cilju pranja i skrivanja novca. Radi se od međunarodnoj aferi „Panama Papers“, a prema povjerljivim izvorima, Hrvatska banka za obnovu i razvitak sumnjala je te provodila internu istragu o umiješanosti Čačića u tu aferu.

Fiktivna poduzeća

U ožujku 2013. godine završen je proces kojim su društva Coning Turizam d.d. i Congama d.d., Coning Ecogradnja d.d., Coning Inženjering d.d. i Velebit d.d. pripojena društvu Coning d.d., koje je preuzelo njihove obveze kredita. Većinski vlasnik društva Coning d.d. je pak društvo Coning Alfa d.o.o. u stečaju, dok je krajnji vlasnik društva Coning Alfa d.o.o. do otvaranja stečaja bio Stylianos Stylianou, putem društva Rossonero Holding LTD iz Cipra. Ime Stylianosa Stylianoua procurilo je u javnost u aferi „Panama Papers“, a sve je upućivalo na to da se radi o osobi koja pruža usluge osnivanja i upravljanja fiktivnim poduzećima u svrhu prikrivanja stvarnog vlasnika. Dalo bi se naslutiti da je Rossonero Holding LTD fiktivno društvo osnovano s ciljem da se na njega prebacuju vlasnički udjeli a da vlasnici pritom ostanu nepoznati. Također, može se izraziti sumnja da postoji povezanost stvarnih vlasnika društva Zelena Punta Resort i društva Rossonero Holding LTD.

Od protuzakonitog preuzimanja do potpunog uništenja Coninga

O svim poslovnim neuspjesima Radimira Čačića, kao i dugovanjima i uništavanju tvrtki, radnika i kooperanata, moglo bi se napisati nekoliko knjiga. Donosimo tek skraćenu kronologiju njegovih poslovnih neuspjeha.

Povijest poduzetničkih poteza Radimira Čačića seže još iz osamdesetih. Izvješće Državnog ureda za reviziju iz 2003. godine ocijenilo je da pretvorba Coninga nije provedena u potpunosti u skladu sa Zakonom o pretvorbi društvenih poduzeća. Vrijednost tvrtke krivo je procijenjena i u privatizacijsku masu nije ušla pozajmica od 15 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, koliko je tvrtka prije privatizacije posudila slovenskom Elanu.

Uspio prevariti i Izraelce

Čačićeva je tvrtka početkom devedesetih u Izraelu trebala izgraditi gotovo 1300 stanova. No suradnja se godinu dana poslije naprasno prekida te dugovi ostaju, i to 8,5 milijuna dolara izraelskim partnerima i 176,5 milijuna kuna tvrtki Zagorje, izvođaču radova.

Još 1992., kada su dugovi nastali, Čačić je osnovao četiri tvrtke kćeri Coning Holdinga – Coning Inženjering, Coning Turizam, Coning Ekologiju i Coning Informatiku. Sam Coning Holding preimenovao je u Ingprojekt kako bi onemogućio naplatu dugovanja jer je imovina prebačena na nove tvrtke.

Još je jedna zanimljivost koja govori u prilog tomu da je Čačić svoje političke pozicije koristio za osobne interese.

Čačić ministar dao posao Čačiću poduzetniku

Čačić i njegova supruga Marija bili su, naime, suvlasnici i Aurum osiguranja, koje je u vrijeme izgradnje autoceste Zagreb – Split dobilo poslove osiguranja radova i imovine. Tada je resorni ministar bio upravo Radimir Čačić.

Upropastio sve tvrtke

Čačiću sve to nije pomoglo da mu opstane barem jedna tvrtka. Nekad veliko Coningovo carstvo je propalo, tvrtke su završile u stečaju, imovina je rasprodana na javnim dražbama.

Okosnica nekadašnjega Čačićeva građevinsko-turističkoga poslovnog carstva, tvrtka Coning d.d., završila je u blokadi i predstečajnom postupku, a prema podacima FINA-e dugovala je 191 milijun kuna. U redu za naplatu stajalo je čak 695 tvrtki kojima je dugovala.

Kamo je nestao pročistač vrijedan 1,7 milijuna koji su Čačiću platili Varaždinci?

Jedna od brojnih Čačićevih afera je i ona vezana za Varkom, o kojoj se pisalo devedesetih godina. Prilikom privatizacije Varkoma 1995. godine, za što je elaborat radio Coning, pokrenulo se pitanje pročistača koji je nestao iz Ljevaonice. Varkom je, naime, od Coninga naručio pročistač i platio ga 1,7 milijuna tadašnjih maraka. Prema službenim dopisima koji su kružili varaždinskim Gradskim vijećem, kao i dopisima iz Varkoma, pročistač je izrađen, stajao je u Ljevaonici, a zatim nestao.

Tako su Varaždinci ostali bez 1,7 milijuna maraka i pročistača, a Čačićev Coning novac nikad nije vratio.

Čačićeva pohlepa: Vašim novcem kupio dvorac i uređuje vinske podrume

Upravo je Čačić, zajedno s Čehokom, a kasnije sa svojim poslušnicima Habušem, Natalijom Martinčević i ostalim pijunima, odgovoran što sada na ulazu u Varaždin umjesto tvornica i radnih mjesta imamo bale. Bez imalo moralne i političke odgovornosti, otpad više od 15 godina stoji na vodozaštitnom području, što je prouzročilo i štetu od 700 milijuna kuna.

Sa svojim propalim Coningom upravo je on zacrtao tu sramotu, da bi kasnije bio glavni kreator prijava i izmišljene afere, što je dovelo do sudskog procesa čijim epilogom sad nije zadovoljan.

Varaždinci zbog Čačićeve pohlepe i neutažive gladi za novcem sad plaćaju preskupe vrtiće i režije, oduzima im se od ionako premalih plaća i mirovina.

Zadnji mandat župana Čačić je okrunio kupnjom dvorca i uređivanjem vinskih podruma, a sve je to plaćeno novcem građana Varaždina i cijele Varaždinske županije.

Čačićeva tvrtka ostala dužna 45 milijuna kuna za neizgrađenu školu

Tek jedna crtica iz Čačićevih propalih projekata, u kojima je pokupio novac a posao nije odradio, je i primjer škole u Zadru. Radimir Čačić i Coning ostali su, naime, dužni čak 45 milijuna kuna za neizgrađenu školu u Zadru. Trgovački sud u Varaždinu je još 2011. donio presudu po kojoj tvrtka Ingprojekt, nastala iz Coning Holdinga, mora platiti 45 milijuna kuna.

Tehnička škola u Zadru plaćena je dva puta, i to javnim novcem. Prvi put plaćena je početkom 90-ih, a zatim je gradnju odgodio rat. No, tvrtka Coning Holding, koja je novac dobila, radove nije obavila do kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!