Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec za studentske stipendije osigurao oko 2,3 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

– U Čakovcu raste broj visokoobrazovanog stanovništva, što direktno utječe na rast plaća i gospodarstva u cjelini, ali i bogatijeg javnog života. Sve to je jamstvo da će se naš grad moći nositi sa svim izazovima koje donosi budućnost. Za dio tih pozitivnih trendova zaslužan je i projekt stipendiranja te uspješni mladi ljudi koji se vraćaju u svoj grad – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini prilikom svečanosti potpisivanja ugovora s novim čakovečkim stipendistima.

Naime, ovih će dana Čakovec postati bogatiji za točno 100 novih studenata koji su svojim prosjekom ocjena, traženim zanimanjem i izvrsnošću zaslužili potporu svog grada, koja za 2023. godinu iznosi oko 2,3 milijuna kuna, za nove i već postojeće stipendiste.

Čakovec u ovoj akademskoj godini sveukupno podupire oko 290 stipendista

Kako je objasnila gradonačelnica, mnogi od njih odabrali su zanimanja koja su u Čakovcu i Međimurju iznimno tražena, a ono što je iznimno važno je da ukoliko studij završe u roku, stipendije neće morati vraćati te ih nakon završetka u njihovom rodnom kraju i gradu čeka posao.

– Prema podacima koje imamo, velik broj Čakovčanki i Čakovčana se nakon završetka studiranja vraća kući te svoje poslovne karijere i život počinju graditi upravo u njima poznatoj okolini. Vjerujem i želja nam je da im i stipendijama šaljemo poruku da zajednica na njih računa u budućnosti te da svoju sreću ne trebaju tražiti negdje drugdje – rekla je Cividini i osobno čestitala prisutnih 12 novih mladih čakovečkih nada koji su se pridružili brojci od 290 mladih koji iz mjeseca u mjesec ove akademske godine mogu računati na potporu Grada Čakovca.

“Lijepo je imati dodatnu motivaciju i poticaj kako svog Grada, tako i naše obitelji“

Kako je pritom u svojoj zahvali rekao Lovro Vincek, student na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, ova će mu stipendija pomoći ponajviše s troškovima prijevoza i menze. 

– To su ujedno i moji najveći troškovi, hvala Gradu što ih preuzima, sigurno će uz ovaj mjesečni iznos biti lakše te će biti od velike pomoći – zaključio je.

Studentica farmacije Una Jakšić iskoristila je priliku da se uime svih dobitnika stipendija zahvali na potpori i činjenici da će se uz nju lakše prilagoditi studentskom životu, uz manje financijskog stresa. 

– Lijepo je imati dodatnu motivaciju i poticaj kako svog Grada, tako i naše obitelji – rekla je.

Novčane potpore iznose 400 kuna za mlade koji studiraju u Čakovcu, 500 kuna u Varaždinu te 900 kuna mjesečno za studente koji se školuju u Zagrebu i ostalim gradovima u RH i u inozemstvu.

Pravo na dodjelu novčane potpore prema objavljenom natječaju za akademsku 2022./2023. godinu ostvarilo je tako 100 novih studenata (za preddiplomski studij 44 studenta 1. godine, 12 studenata 2. godine, 11 studenata 3. godine; 1 za 4. godinu; za diplomski studij 9 studenata – za 1. godinu 4, a za 2. godinu 5. Za integrirani studij stipendirat će se 23 studenta,  za 1. godinu njih 13, 2. godinu 6, 3. godinu 2 te 4. godinu 2 studenta).

Svi oni studenti su 45 različitih studija, a i ove godine prednost pri ostvarivanju prava na dodjelu novčane potpore dala se deficitarnim studijima za područje Međimurske županije.

To su medicina, farmacija, elektrotehnika i računalstvo, radna terapija, logopedija, strojarstvo, građevinarstvo, matematika i fizika, psihologija, anglistika, rani predškolski odgoj i obrazovanje, edukacijska rehabilitacija te informatika-nastavnički smjer.

– U 20-ak godina ove mjere čakovečkim studentima je iz Gradskog proračuna dodijeljeno oko 40 milijuna kuna, a među tih oko dvije i pol tisuće osoba, mnogo je danas vrsnih liječnika, inženjera, profesora, akademskih umjetnika, onih koji svojim inovacijama, znanjem i radom obogaćuju Čakovec i Međimurje. Hvala im što svako ulaganje vraćaju višestruko u našu zajednicu – zaključila je gradonačelnica.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje