Povežite se s nama

Međimurje

Općina Goričan: rekordnim Proračunom u realizaciju velikih kapitalnih projekata

Objavljeno:

- dana

Općina Goričan u 2023. godinu ulazi s rekordnim proračunom od gotovo 4,5 milijuna eura, odnosno 33 milijuna kuna, od čega je veći dio iznosa namijenjen realizaciji kapitalnih projekata za što je osiguran novac iz fondova Europske unije. Ovakav rekordni Proračun koji predviđa nekoliko značajnih investicija, Vijeće je potvrdilo većinom glasova uz nekoliko suzdržanih.

Proračun za 2023. godinu iznosi 4,4 milijuna eura, a budući da će Općina Goričan ovu godinu završiti s pozitivnim rezultatom, odnosno viškom prihoda od tri milijuna kuna i taj se dio prenosi u Proračun za iduću godinu.

– Nakon što smo dobili bespovratna sredstva iz vanjskih izvora financiranja i proveli javnu nabavu, u idućoj godini započinje realizacija triju kapitalnih projekata koji će promijeniti vizuru čitavog Goričana nabolje. Riječ je o izgradnji Vatrogasnog doma, Sportskog centra i dogradnji Dječjeg vrtića. Ovim projektima dokazujemo da imamo znanja i sposobnosti za privlačenje europskih sredstava. Primjerice, samo projekti izgradnje Vatrogasnog doma i Sportskog centra za koje nam je odobreno gotovo 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava, predstavljaju skoro tri godišnja izvorna proračuna, što znači da ćemo njihovom realizacijom na neki način preskočiti tri godine razvoja unaprijed – pojasnio je načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković te podsjetio i na pozitivnu odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja za dogradnju Dječjeg vrtića vrijednog gotovo četiri milijuna kuna.

Da bi realizirali sve te projekte, vijećnici su donijeli odluku o zaduženju. Tako su planirani  primici od zaduživanja za provođenje triju spomenutih projekata rekonstrukcije i dogradnje u ukupnom iznosu od oko 2,6 milijuna eura.

Vrijedi naglasiti da je za 2025. godinu planiran početak povrata dugoročnog kredita za EU projekte.

– Kada realiziramo projekte te kada će biti potvrđeni i odobreni, dobit ćemo europski novac. Budući da smo uspjeli dogovoriti odlične uvjete kreditiranja gdje je dogovoren spomenuti poček mi ćemo zatvoriti taj kredit prije naplate prve rate. U konačnici, krediti će nas koštati tek 14.000 kuna, a kako sam pojasnio, zatvorit ćemo ga odobrenim bespovratnim europskim sredstvima prije početka roka otplate – pojasnio je Sinković dodajući da odobrena EU sredstva u stopostotnom iznosu pokrivaju troškove kredita.

Vijećnici su jednoglasno podržali odluku o zaduženju za realizaciju kapitalnih projekata.

Dodajmo da je na sjednici Vijeća prihvaćena i odluka o socijalnoj skrbi, vezanoj uz naknade troškova stanovanja, jednokratne naknade vezane uz obrazovanje, a usvojene su i odluke o ovogodišnjim drugim izmjenama i dopunama programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture te javnih potreba u kulturi i sportu.

Prihvaćen je i program korištenja sredstava za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Goričan za 2023. godinu. Ukupni prihod po ovoj stavci za 2023. godinu iznosi 25.000 eura, a rasporedit će se za povećanje vrijednosti poljoprivrednog zemljišta kroz održavanje poljskih puteva, geodetskih izmjera zemljišta i sređivanja zemljišnih knjiga te poticajnih mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Vijećnici su usvojili i Plan razvoja sustava civilne zaštite Općine Goričan, kao i Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za iduću godinu.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje